Как далаверата „Темида бийч“ се превърна в казус


Как далаверата „Темида бийч“ се превърна в казус
Деница Урумова
16 Март 2011, Сряда


Десет месеца след като "Десант" разкри позорният скандал с висши магистрати, чиито "социално слаби" отрочета получиха на безценица имоти на първа линия в Приморско, Висшия съдебен съвет прави опит да изпрати случая в зоната на здрача, далеч от нездравия интерес на простосмъртните. Гръмките закани на кадровиците на Темида да "дезинфекцират" къщата си от паразити, постепенно затихнаха, а на обществеността се пробутва правосъдие на парче и елементарни пиар акции. Най-



Автор: Фани Христозова

наглото протакане на окончателно решение по случая затвърди обществените нагласи за цялата прогнилост на съдебната ни система. На всички нива.

Бездействието на ВСС, който според собствените оценки на членовете му, се състои от юристи с високи морални качества всъщност показва истинското лице на съвет. Той на практика е съставен от хора, които си позволяват безцеремонно да погазват самия закон. Циничното е, че именно това са лицата, които по силата на конституцията са задължени да бъдат особено чувствителни към всяко нарушаване на правилата.

Какви са фактите

На 3 юни м.г. след публикации в пресата как по втория начин , петима "бедни" хотелиери в тоги и родата им са се уредили с апетитни парцели по Черноморието, ВСС образува дисциплинарни производства. Пет различни състава трябваше да преценят доколко действията на съдиите от Върховния административен съд Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов, дъщерята на Урумов - Деница, /вече бивш съдия в Благоевград/ и ексшефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов /който вместо да бъде изритан позорно от системата, бе погален с перце и само понижен от длъжност/са уронили престижа на третата власт.

По закон дисциплинарното производство приключва в срок до три месеца от образуването му. В конкретния случай дисциплинарките трябваше да бъдат финализирани през септември същата година. Вместо това обаче при безспорно доказано престъпление - подаване на документ с невярно съдържание с цел имотна облага, което по българския наказателен кодекс се наказва със затвор, окончателно решение на ВСС по въпроса няма.

Кадровиците оправдават бездействието си, с факта, че аферата, която обикновения гражданин определя като чиста проба далавера, е изключително сложен казус. Подобна позиция обаче не решава проблема. Само затвърждава старата максима- че гарван гарвану око не вади.

"Те са имена и всичките - с възможности" -

така виден юрист, пожелал да остане анонимен, коментира цайт нота, в който е изпаднал съвета. Според прависти протакането на разплитането на казуса всъщност цели прекратяване на производствата по давност.

Схемата за безнаказаното измъкване на магистрати беше трасирана още от скандалният прокурор Никола Ганчев, наричан от колегите си Коко. През 2008 г., две години след като ВСС го уволни за нерегламентирани и користни връзки с ръководителя на русенска престъпна група" - крупния бизнесмен Илиян Пенев-Мацола, Коко се върна на бял кон в магистратурата.

С решение на петчленен състав на ВАС Ганчев, който влезе в аналите на правосъдието с култовата си реплика към Мацола – "Оферирай" (фразата според юристи, попада под ударите на НК и е доказателство за т.нар. пасивен подкуп), бе възстановен на поста зам.- апелативен обвинител.

Нещо повече, не стига че съдиите го върнаха на работа, при съмнения за корупция и връзки с организираната престъпност, ами и разпоредиха да му се изплати и 16 бона обезщетение. Защото, според ВАС, Висшият съдебен съвет не е имал право го уволни изтекла давност.

Неговото дисциплинарно дело се гледаше по реда на стария съдебен закон. Според него наказанието може да бъде наложено до една година от откриването, но не по-късно от 2 г. от извършването на нарушението, ако то е преустановено. След тези срокове ВСС губи правото си да освободи от длъжност магистрата, дори и да бъде установено извършено от него нарушение, посочиха върховните съдии.

 

В скандала "Бедни роднини"

 

сценарият ще се повтори, прогнозират прависти. Забавянето на произнасянето е директно нарушение на закона за съдебната власт, категорични са юристи. Цинично е, че именно ВСС е органът, който трябва да съблюдава спазването на същия този закон. Парадоксален е и още един факт, че ВСС може да действа по свое усмотрение, да прави каквото си иска без да има кой да го контролира и санкционира за проявената небрежност. Ако в случая изобщо можем да говорим за небрежност. Защото след смущаващото поведение на членовете на ВСС изниква друг въпрос, чиста ли е съвестта на кадровиците.

Към настоящие момент Висшия съдебен съвет се е произнесъл само по два от "казусите". Във вторник съветът уволни дисциплинарно дъщерята на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов – Деница от позицията й на младши съдия в Благоевградския окръжен съд.

Урумова, която по документи е "човек с крайни нужди" (жилищни), и е социално слаба, пак според книжата, възнамеряваше да изгради пететажен хотел на първа линия в Приморско. А с парцела се сдобила срещу жалките 1 800 лева.

ВСС реши, че с поведението си младши съдия Урумова е уронила престижа на съдебната власт, компрометирала е честта на професията с поведение, което противоречи на стандартите за безукорна репутация. Но вместо директно да поиска уволнението й, Дисциплинарният състав на съвета предложи на своите колеги Урумова да бъде наказана с .... 20 процентно намаление на заплатата. По време на заседанието обаче членът на ВСС Светла Данова поиска съдийката да бъде отстранена. Общо 13 от 21 присъстващи приеха предложението и Урумова бе уволнена дисциплинарно. Други шестима се въздържаха, а двама гласуваха "против". Така тя стана първият магистрат, който напуска системата покрай имотния скандал в Приморско

След гласуването членовете на ВСС се изпокриха и никой не обясни пред медиите

 

как е протекъл дебатът.

 

По закон решенията за налагане на дисциплинарни производства се взимат от съвета при закрити за публиката обсъждания. Така дебатите около казуса с Урумова и кои са хората, които са я защитавали, чии интереси обслужват те, ще си останат достояние само на тесен кръг ценители. Темида очевидно ревниво пази своите тайни.

В кулоарите на Темида все по упорито си пробиват път слуховете, че мнозина от членовете на съвета лобирали за снизходително отношение към провинилите се техни колеги. Вероятно и заради това, останалите четирима от скандала "Темида бийч" са оставени на режим изчакване и продължават да си работят.

Факт е, че до момента друг съдия, замесен в скандала, който да е отстранен от длъжност няма. В средата на януари ВСС махна ген. Веселин Пенгезов от председателското място в Софийския апелативен съд заради дъщеря му 25-годишната Анна Пенгезова, която също се самоопредели като социално слаба и получи парцел от щедрия бивш кмет на Приморско Димитър Димитров. Въпреки скандала, Пенгезов обаче запази съдийското си място и продължава да правораздава. Нещо повече, в момента обжалва понижението си във ВАС. И нищо чудно, и той като като колегата си да бъде възстановен на поста си.

Пенгезов беше

 

замесен и в друг имотен скандал.

 

Името на дъщеря му Ана Пенгезова изплува и покрай акция „Хеликоптер” на НАП. Тогава данъчните снимаха от небето луксозна къща в района на Панчарево, която стана известна като „Белия дом”. Помпозният палат, втрещил данъчните, е притежание на "Средец" АД. 97,5% от акциите на дружеството се държат от бизнесмена Венцислав Стоев.

Скандалното в случая е, че САС е бил арбитър по дела, заведени от строителния предприемач по времето, когато приятелят му Пенгезов вече беше шеф на магистратурата. Любопитен факт е, че точно в този период и щерката на съдията Ана Пенгезова, става член на борда на "Средец" АД.

Всъщност фигурата на генерала винаги е била доста противоречива. Юристи припомнят, как през 2009 г. той сам се самопредложи пред ВСС за шеф на Софийския апелативен съд, където само 2 години по-рано срещу него се водеше дисциплинарно производство за уронване на престижа на съдебната власт заради опит да въздейства върху дело с голям материален интерес точно в апелативния съд. Поради давност обаче досъдебното производство е било прекратено.

Критиците на Пенгезов още не бяха преглътнали горчивия хап, когато Иван Колев (бивш военен съдия) и член на ВСС подкрепи само предложилия се Пенгезов за шеф на Апелативния съд в столицата със смехотворния мотив, че бившият обвинител под пагон, "умеел да спло тява хората и да ги стимулира да работят".От ВСС бързо забравиха скандалите с Пенгезов, и само с два ма "против" го избраха за председател на САС. Последва жалба против избора му; там пък съдия от ВАС, по-късно един от "героите" на Приморско потвърди избора му за шеф.

Пенгезов ще се запомни и с още един грандиозен гаф. През същата година,точно

 

в деня на катастрофата на Бакаджик,

 

когато загинаха 18 човека, той шумно отбеляза юбилея си в столичен ресторант. Отказа да го отмени, въпреки обявения национален траур. Журналисти станаха свидетели на шокиращи сцени, съдии и висши полицаи гуляят, докато обикновените хора, бяха потънали в траур. В банкета даже се е включил и тогавашния МВР министър Михаил Миков. Изцепките на генерала не свършиха до тук.

През 2009-та година, когато в ход бе пуснат черния пи-ар, че на скандалното тържество за рождения ден на Пенгезов, е присъствал и президентът Първанов, магистратът с гордост обяви "Ще се радвам, ако съм приятел на Първанов". Миналата година името му "протече" в СРС-та на задържаните от групата "Октопод".

Арестуваният в операция „Октопод" Николай Велков се хвалел на съкилийниците си, че държи три-четири гласа във ВСС и чрез тях е помогнал за назначаването на Веселин Пенгезов като шеф на Софийския апелативен съд. Пенгезов обяви, че акцията срещу него е режисирана от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Ако приемем думите му за достоверни, то в случая може да се каже, че наред с провалите с шумните полицейски акции, скандалите с имотите на тъстовете му и тоталното подслушване на гражданите, все пак министър Цветанов може да отчете в и един актив - удар срещу с недосегаемите с тоги. Нещо, което ВСС до момента не е направил.



Веселин Пенгезов Андрей Икономов Панайот Генков

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки