„От българско, по-българско” навърши 5 години


„От българско, по-българско” навърши 5 години
Екипът в студиото
25 Февруари 2011, Петък


Едно от най-любимите на зрителите предавания на телевизия СКАТ – „От българско, по-българско”, навърши 5 години. Дебютът на тази самобитна сцена за българското народно творчество е на 28 януари 2006 г.

„Да сме заедно, за да ни има” и „България – ведно” си казва екипът в този отдалечен вече с една петилетка зимен ден, а Соня Чакърова грабва микрофона и запява Кайчо Каменовата песен от Монтанския край. След нея Лъчо Кирилов запява



Автор: Десант desant@desant.net

Бистришката песен на баба си Лаза, в която шопско и македонско се преплитат над София. След две предавания Силвия Димитрова привнася от родното си Аспарухово край Варна и добруджански напеви. Началото е толкова живо и истинско, че от апаратната едвам успяват да се справят с възходящата градация на фразата на артистичната водеща Галя Асенова. „Фолклорът е моята лудост” – обича да казва тя и днес, 5 години след началото на предаването твърди, че тази „лудост” е заразна.

Доказателство за това са хилядите писма на зрители, безбройните телефонни обаждания от целия свят, поканите за най-различни празници и начинът, по който екипът е посрещан „С добре дошли” във всяко кътче на България.

„Като че започнахме вчера. Тръпката на първото предаване „на живо”, подборът на изпълнителите, репетициите с оркестър от музиканти-нотисти... И така неусетно изминаха пет години” – връща се към милите спомени Галя Асенова.

Преди началото на третото предаване, следствие на голямото напрежение, тя си позволила да апострофира шефа на софийския офис на телевизията Данчо Хаджиев с думите: Разберете, че за мен всяко предаване и първо и последно”! С присъщото си чувство за хумор той й отвърнал, смеейки се: „Ти гледай да не е последно...” и така завинаги пречупил максимализма на водещата, който не винаги е най-добрият съветник за едно живо предаване.

Пет години Галя и професионалистите от екипа припознават българската идентичност, залагайки на традиционното начало и безкомпромисно не допускат кич или белези на модернизъм да притъпят усещането за красота и естетика в изконното българско фолклорно творчество.

Пет години „От българско, по-българско” събира наред с най-известните ни певци, музиканти, танцьори и формации, безчетно число никому неизвестни дарования, независимо от възраст, длъжност и образование. Единственото изискване да бъдат допуснати пред телевизионната камера е – да могат. И „който може, го може”. Доказва го всяко едно издание на предаването. А ако някои от по-възрастните гостенки недочуват оркестъра, от студиото ги оставят да си пеят онази – старата, неподправена, вечна песен, направо изливаща се от извора... Според изчисленията на екипа през тези пет години повече от 6000 баби са „минали” с оркестър „Цветница” пред камерата.

Най-труден е последният оглед преди ефира – разказва Галя Асенова. – Винаги в стаята си държа лакочистител – за някоя девойка, дошла с лакирани нокти. А ако „хвана” талантлива девойка с „фигурални” чорапки под бабината носия, с кротка, но настоятелна молба я карам да обуе плетените чорапи. И с високи токчета не пускаме, когато се изпълнява някой традиционен обичай – категорична е водещата.

Наградата за всички, които създават „От българско, по-българско”, е да видят, че младите изпълнители, които са издирили, постигат върхове в творческото си развитие. Като Ива и Тоника Андрееви от тетевенското село Глогово, които смаяха света в Болоня с „Руфинкината”...

„Иска ни се да вярваме, че сме нужни на хората – и за отмора, и за радост, и за дълбоки човешки вълнения, които ни сближават и повдигат градуса на топлината дори в онова малко селце, в бедната къщичка, в която парите за дърва от пенсията пак няма да стигнат” – пожелава си емоционалната, винаги усмихната водеща на петгодишното вече предаване.

Честит юбилей и от нас. Поклон пред смайващия ви ентусиазъм и самоотвержената ви мисия да съхраните българското и да изпълните ефира с неподправената красота на родния ни фолклор.



В категории: Културен Десант , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки