Нестинарството – странджанска мистика или отзвук от Древния Египет


Нестинарството – странджанска мистика или отзвук от Древния Египет
Нестинарството и до днес е живо у нас
16 Декември 2010, Четвъртък


Нестинарството е едно от най-мистичните свещенодействия. Последната истинска нестинарка, баба Злата Даскалова, вече е покойница и днес няма кой да разкрие тайните на тази древна тракийска традиция. Но съществуват митове, които ни навеждат на мисълта, че то е отглас на нещо много по-голямо...

В текстовете от пирамидите, и в тези от саркофазите, и при Плутарх, се среща една



Автор: Стефан Симеонов

стара легенда. Тя е древноегипетска и касае дните на боговете. Както и народ отвъд границите на Египет.

След като Ра напуснал земята, при човеците дошъл Озирис. Но брат му Сет му завидял. Той искал да владее хората. Поканил го на гости и му показал един красив саркофаг, който обещал да му подари, ако му е по мярка. Озирис се подлъгал и влязъл в него. Саркофагът бил направен по неговия размер и му напаснал като ръкавица. А коварният му брат го заковал и хвърлил в Нил. Душата на Озирис напуснала тялото.

Жена му – Изида, дълго търсила любимия си. Ковчегът с тялото му бил изхвърлен от Нил чак до финикийското крайбрежие, край град Гебал, заплитайки се в коренището на един тамариск.

В египетския пантеон Озирис бил смятан за бог на плодородието и растежа на всичко, което никне от земята. Кедърът порасъл гигантски и обхванал саркофага отвсякъде. Владетелят на Гебал харесал огромното дърво и наредил да го отсекат и обработят.

Когато Изида пристига в града, тя заварва колона, изработена от кедъра и вградена в двореца на царя. Тя първо се сближила със слугините, после и с царското семейство. Накрая я цанили за дойка на невръстния царски син. Изида се привързала много към детето, за което се грижела като за свое. И решила да даде на него и потомците му най-големия дар – безсмъртието.

Всяка вечер, когато всички заспивали, тя вземала бебето с пелените, разравяла жарта на огнището и го поставяла върху просветващите въглени. По него не оставяли никакви следи от изгаряне. По-късно Изида започнала да го слага съвсем голичко в жарта. Самата тя го оставяла и вземала с голи ръце от жаравата, без да се опари. И докато детето се търкаляло в огнището и гукало, жената на Озирис приемала образа на лястовица, която плачейки кръжала и чуруликала около кедровата колона.

Една вечер една от слугините я проследила и я издала на царицата. Царицата не повярвала и решила да провери какво става. Скрила се зад вратата, но когато видяла Изида да поднася телцето на сина й в жарта, изкрещяла и се хвърлила върху нея. Дръпнала детето, пеленката пламнала и изгорила ръцете й. Тя побесняла и се нахвърлила върху Изида.

Вместо това невестата на Озирис се усмихнала тъжно. „Глупава жено – казала й тя, – аз съм дъщерята на небето, на Нут! И се грижех за твоя син като за мое дете. Не нещо опасно, а чудо щеше да му се случи. Аз щях да направя синът ти безсмъртен и родоначалник на велик род. Ти развали обреда. Сега той пак ще бъде необикновен, но ще е само герой сред хората...

Как се почита Изида?

Първожреците на Изида са обикновено жрици. Рядко са мъже. Те според поверието имат магическа власт над времето и стихиите.

Има няколко дни на подготовка преди фестивала – жриците постят и спазват определени ритуали. Задачата им е инициация – сближаване с божеството, съединяване с него предварително, призоваването му. По време на самия ритуал те четат молитви, а главната жрица се свързва с божеството, изпадайки в транс. Жрицата обикновено е и пророчица. На фестивала се използват свещени музикални инструменти. Те се измиват с чиста вода. При свещенодействието се кади и тамян. За Изида обичайно се принася и жертва – обикновено бял бик.

Какво е общото с нестинарските танци?

За предпазване от стихии при нестиналството също се принася курбан – овен или бик, като се предпочитало да е бял. Съборът започва вън от селото, при извора, където ги чака главният нестинар, най-често нестинарка. Те са такива по призвание, врачуват, възприемани са като светици. Често способността да се ходи по жаравата се предава от майка на дъщеря. Нестинарите пият вода от извора и мият иконите.

Главната нестинарка е постила и е кадила тамян на определени дни в столнината – тяхното обиталище. При това тя от няколко дена изпада в едно свръхестествено състояние, позволяващо й да влезе в контакт със светока – свръхестествено същество. Нея я посещават, покланят й се и палят свещи молители и питащи. По време на танца нестинарката се счита за обладана от светока. Основният музикален инструмент е ударен – тъпан. По правило, тъпаните за нестинарския танц се ползват само за него, като през останалото време от годината висят. Като стигнат до огъня, им се кади тамян.

След което идва специфичният момент – „Прихващането”. Участниците в ритуала го описват като обладаване, т. е. духът на светиите влиза в тях. Тогава те започват да се въртят около огъня и да влизат в него. Пресичат го и пак се връщат. Задължително бъркат с ръце в жаравата и дори пълнят с ръце съдинки с въгленчета. Огънят не ги изгаря и не оставя следи по стъпалата им. Ако допрат дрехата си до него, се твърди, че тя не пламва. Дори има свидетелства, че главната нестинарка пускала в огъня бяла кърпа (като пелената), която не горяла.

Над огъня са се пренасяли деца, но не малки деца, а бебета. За здраве. Днес това не се извършва и вероятно много от обредите не се спазват, но така се е правело преди. Така е запомнен и запазен обреда.

За здраве казват… Дали е само за здраве?

Лотосите на Странджа

И още една тайна крие мистичната Странджа. Намиращата се в непосредствена близост до разгледаното място река Ропотамо има водни цветя, известни ни като бели водни лилии. Така ги наричаме ние, но целият свят ги знае като бели лотоси.

Белите лотоси цъфтят в края на май. Всяка сутрин се разтварят с изгрева на слънцето. Никъде в района в околните реки ги няма, нито във Велека, нито в близките реки на Турция. Сякаш са били изкуствено разселени в тази рекат. И при това те са чисто бели. Лилиите/лотосите се размножават предимно със семена, които плуват по течението на реките, а не обратно на него. Т. е. от околните водоеми (които не са много близки, а мястото е сравнително безводно) те трудно биха навлезли през морето по течението във планинска река – защото макар и да има спокойни и блатисти местности, Ропотамо си е малка, изолирана планинска река. Не е Нил, нито Тигър или Яндзъ.

Любопитното е, че белият лотос е цветето на Изида. Който отива при нея, й го носи. Тя е господарката на трона и лотоса.

И така, в лицето на нестинарството откриваме една прастара традиция на поклонничество към Изида – великата майка. Но, макар че тя е обща с египетската , не трябва да се бърка с нея. Защото египтяните почитат Изида като майка на бог Хор – нейният непорочно заченат син, първият фараон. А ние я почитаме като кърмилница на тракийските царе, каквато е била докато е пътувала извън Египет – по времето, когато в земите египетски все още е нямало държава.



Плутарх Някои откриват аналогия между Изида и Дева Мария. Подобно на светата майка, Изида зачева непорочно от загиналия си съпруг Озирис и ражда синът им Хор Последната истинска нестинарка – баба Злата Даскалова през 1968 г. Снимка: Иван Бубалов Изида е господарка на трона и лотоса. На този папирус й го поднасят Нефертари и Рамзес. На мъртвите са оставяни бели лотоси, за да й ги подарят. Може би оттук идва обичаят на мъртвите да се носят бели цветя

В категории: История , Традиции , Културен Десант , Вяра , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
тралала
04.11.2022 07:37:23
0
0
Добрите и кротки, ненасилствени народи се завземат и покоряват, колонизират, в робство, краде им се историята и постиженията, божествата, традициите леко се изопачават - с подобни имена- и хоп- народа който е придошъл, решили и обявили като световна лъжа че
Траките са изчезнали! Най многобройното население на Европа- колкото индийците - изведнъж да изчезне-
Доста странно- някакъв метеорит ли е паднал тук- че така изведнъж и точно пък всички! То бива геноцид, но е нереално дори да изтрепеш толкова народ...физически няма как да стане.
Така чее - нищо подобно. Ние сме тук - говорим същит език - тракийски- нищо че сме омешани и ни претопиха... и със славяните - та сега говорим и двата езика - успоредно, без да го осъзнаваме.. та и други всякакви чуждици вече.
(то няма и народ "славяни"- това е измислено общо "понятие" на западняците да различат другите племена на изток в европата, които не им говорят технят западен германо-латински - ние пък, западняците ги наричаме Неми, Немци- защото за нас, те не могат да говорят нашият език и не можем да се рабираме с тях. все едно са неми. - даже на чешки съвременните германци ги наричат Глухо-Нем! хахах - чудесно Чудесно, чехите ме кефят...
И за всичките славянски народи- тая дума я ползват за нарицателно за Германците- интересно нали!

Факт 1 - Най-старият ген в Европа, по Y- хаплогрупа- по бащина линия - е Нашият- от цяла европа- тук е съсредоточен и концентриран- но е разпространен в минимални количества - по другата част на европа..
Тоя прачовек- хомосапиенс - същият ген е разпространен и в Африка- интересно нали!
Опааа
- сега трябва да твърдят- чее сме дошли тука от Африка, що пък да нее обратното?

Факт 2 - Само ние имаме думата Хора- за хора! От всичките славяни, и не славяни и европейци и прочее... няма да намерите подобна дума като нарицателно за човек- хомосапиенса - в други народи- няма как,
Затова използваме за един човек ед.ч. Човек а не Хор- защото Хор все пак е божество нали..Имаме мн.ч. Хора- но нямаме ед.ч. Хор!
Ние сме едно общо- племе- народ и се държим като такова - затова се държим и за Хорото - от това еи връзката с тая дума.
А хорос на древногръки - е танцувам- интересно нали.. Ние сме наясно..
Хорото е Кръг- съвършенната форма. Слънцето е кръг- Хората се събират в кръг и правят Едно- Обединяват се.
Затова нямаме Единица за определение на Човек - от думата Хора - няма ед.ч. - защото сме ЕДНО - цяло, като самосъзнание и живеене-(e поне в миналото така е било- сега не сме баш хора...)

Но пък Ор(Хор) е син на Озирис.. така че айде сега вижте връзката...
Ние сме Ора- това си е диалектната форма- българската по селата, не сме Люди, Люде, Юди, Луди... и подобни славянски ли са какви са същества.. ? (така наричат славянските народи всички хора-- интересно нали)
А за нашият език- Превода на Люди- е Луди! Луд- значи ненормален човек- явно идващ да ни завземе.. и да се пресели тука..
(Или славяните пък мислят всички останали за "луди"-затова така наричат хората- амаа са забравили.. какво значи думата която използват за Хора. Сега Наистина могат да се нарекат Луди- защото само са нападали, завземали, грабели, тия по агресивните народи по мирните... Нашият е бил уседнал със земеделие- първото земеделие е от тук пак- на балканит ев Европа)

Сега всичките славяни" да наричат всичките хора по света- Луди (Думата за хора в техните славянски езици)
Но само ние, не ги наричаме така- Люде, или Люди и Луди дори (ние много сме наясно какво значи Луди.. затов ане го използваме)
. а казваме - Хора или Ора - далект.
Какво е Ора- глагол също така за оран- обработка на почва - асега де.. И ако кажете че Ора- като за хора и Ора- за оране с аразлични думи, дръжки- напротив това са еднакв идуми- произлизащи от един смисъл- Ората- съответно Орат
Ние сме Орачите.. хората които О-бработват земята... също сме О- Ра децата на слънцето бог Ра. можем да го кжем
защо О-Гън е О-гън?
... Защото дори на китайски, (думата им със звучене "О-гън") ще се изненадате какво значи!
значи - О-Гнен прът , дървен прът- запален! Чудесно- сега дори си имаме дума- понятие за първите огнени атрибути-
Огън се пали от дърво нали? Горящо дърво. това е огъня. хората така са го открили.. и без тва, но първо са го наблюдавали как се случва..

Емии нещата са свързани при хората- нащъкали сме навсякъде.
И защо тия думи започват с буквата О - тя защо е кръгла като слънцето? Самият зук от устата -тя се прави на форма О.
О-вал - нещо за-О-блено.. О-вца.. кръгло пухкаво, Охлюв- Гръгъл е да.. О- кръжност, О-кръг и тн.. все са кръгове и закръглени понятия и все почват с буквата , която сама описва кръг! Има смисъл и логика в нашите думи доста яка..
Дори О-гъвам- значи правиш нещо да го направиш на кръг! има кръгла извивка.. О-коло - нещо което обикаляш в кръг...
от там и около-връст, Околия - и О-бласт.. и подобни.. Затваряне на цикъла- около нещо. Креп- О-ст- Крепиш +кръг+ ст -
Ст-от Ст-оене..камъните стоят не мърдат около крепостта!

ние ако сме Ора, сме просто Хората на Озирис.. И затова хората са синът на Озирис- Хор!
Защо?
О-зирис, до сега не могли да му дадат тълкуване какв означи Името му? Брей?
Ето как се дава лесно тълкуване - в гърцкия е с У, Узирис, а в Егиет си е с О- ОЗирис
Текаа - имаме и двете форми - на много думи в българският език!
- ето връзката с нашите думи - Узрявам, Узрял, Озаря, Заря, Зреене, Зрея
Как са свързани тези наши думи Ето тук си обясняваме връзката с нашето Узрял и Зрея и Озрея и Озаря
От самата дума “О- Заря” – вече се сещаме какво значи “О-зирис”
Да се О-светли – Заря – тя свети и е светлина,
да се даде светлина на нещо - за да узрее нещото – както става по принцип, когато слънцето го грее зърното продължително, за да озрее.
Та какво викате прави за хората Озирис- "Той носи на хората познания по земеделие, как да правят вино и за начина на практикуване на религията."
E аз ли само виждам връзката с О-зирис , земеделието, и нашите думи узрее, озаря, оран , ора.. и подоби?
Трябва да сме слепи, за да не видим О-чевадната прилика и кое какво значи!

Хор е всъщност Ор - а Хора са децата на О - и Ра .
Хоро - на древногръцки е Танцувам- странно нали..за нас не е... това е танц в Кръг! като О!
Ние му викаме Оро.. на хората казваме Ора -
Интересно - Озирис - в Египет е Узирис в гърция

Заря - е светлина искра- нали така, О- заря всеки знае какво значи- да осветлиш нещо, явно за да узрее!
Сега тоя бог Озирис е на земеделието - и виното! И после след като са го убилии- вече го правят на мъртвите богът- защо?
Защото той възкръсва пак да се роди и отново пак да умре и така постоянно...
Ето тук е връзката със земята- Според легендата - за да влиза в земята, като зърното и житото, и отново като да излиза и възкръсва- както покълва живото от тъмната земя! И защото е О-грян от слънцето и Озарява.. те тва е..

Айде сега кажете, че нямаме най-старият език, традиции, и култура в Европа! Но ни ги затриват яко ... стремглаво...
1
тралала
04.11.2022 07:37:17
0
0
Добрите и кротки, ненасилствени народи се завземат и покоряват, колонизират, в робство, краде им се историята и постиженията, божествата, традициите леко се изопачават - с подобни имена- и хоп- народа който е придошъл, решили и обявили като световна лъжа че
Траките са изчезнали! Най многобройното население на Европа- колкото индийците - изведнъж да изчезне-
Доста странно- някакъв метеорит ли е паднал тук- че така изведнъж и точно пък всички! То бива геноцид, но е нереално дори да изтрепеш толкова народ...физически няма как да стане.
Така чее - нищо подобно. Ние сме тук - говорим същит език - тракийски- нищо че сме омешани и ни претопиха... и със славяните - та сега говорим и двата езика - успоредно, без да го осъзнаваме.. та и други всякакви чуждици вече.
(то няма и народ "славяни"- това е измислено общо "понятие" на западняците да различат другите племена на изток в европата, които не им говорят технят западен германо-латински - ние пък, западняците ги наричаме Неми, Немци- защото за нас, те не могат да говорят нашият език и не можем да се рабираме с тях. все едно са неми. - даже на чешки съвременните германци ги наричат Глухо-Нем! хахах - чудесно Чудесно, чехите ме кефят...
И за всичките славянски народи- тая дума я ползват за нарицателно за Германците- интересно нали!

Факт 1 - Най-старият ген в Европа, по Y- хаплогрупа- по бащина линия - е Нашият- от цяла европа- тук е съсредоточен и концентриран- но е разпространен в минимални количества - по другата част на европа..
Тоя прачовек- хомосапиенс - същият ген е разпространен и в Африка- интересно нали!
Опааа
- сега трябва да твърдят- чее сме дошли тука от Африка, що пък да нее обратното?

Факт 2 - Само ние имаме думата Хора- за хора! От всичките славяни, и не славяни и европейци и прочее... няма да намерите подобна дума като нарицателно за човек- хомосапиенса - в други народи- няма как,
Затова използваме за един човек ед.ч. Човек а не Хор- защото Хор все пак е божество нали..Имаме мн.ч. Хора- но нямаме ед.ч. Хор!
Ние сме едно общо- племе- народ и се държим като такова - затова се държим и за Хорото - от това еи връзката с тая дума.
А хорос на древногръки - е танцувам- интересно нали.. Ние сме наясно..
Хорото е Кръг- съвършенната форма. Слънцето е кръг- Хората се събират в кръг и правят Едно- Обединяват се.
Затова нямаме Единица за определение на Човек - от думата Хора - няма ед.ч. - защото сме ЕДНО - цяло, като самосъзнание и живеене-(e поне в миналото така е било- сега не сме баш хора...)

Но пък Ор(Хор) е син на Озирис.. така че айде сега вижте връзката...
Ние сме Ора- това си е диалектната форма- българската по селата, не сме Люди, Люде, Юди, Луди... и подобни славянски ли са какви са същества.. ? (така наричат славянските народи всички хора-- интересно нали)
А за нашият език- Превода на Люди- е Луди! Луд- значи ненормален човек- явно идващ да ни завземе.. и да се пресели тука..
(Или славяните пък мислят всички останали за "луди"-затова така наричат хората- амаа са забравили.. какво значи думата която използват за Хора. Сега Наистина могат да се нарекат Луди- защото само са нападали, завземали, грабели, тия по агресивните народи по мирните... Нашият е бил уседнал със земеделие- първото земеделие е от тук пак- на балканит ев Европа)

Сега всичките славяни" да наричат всичките хора по света- Луди (Думата за хора в техните славянски езици)
Но само ние, не ги наричаме така- Люде, или Люди и Луди дори (ние много сме наясно какво значи Луди.. затов ане го използваме)
. а казваме - Хора или Ора - далект.
Какво е Ора- глагол също така за оран- обработка на почва - асега де.. И ако кажете че Ора- като за хора и Ора- за оране с аразлични думи, дръжки- напротив това са еднакв идуми- произлизащи от един смисъл- Ората- съответно Орат
Ние сме Орачите.. хората които О-бработват земята... също сме О- Ра децата на слънцето бог Ра. можем да го кжем
защо О-Гън е О-гън?
... Защото дори на китайски, (думата им със звучене "О-гън") ще се изненадате какво значи!
значи - О-Гнен прът , дървен прът- запален! Чудесно- сега дори си имаме дума- понятие за първите огнени атрибути-
Огън се пали от дърво нали? Горящо дърво. това е огъня. хората така са го открили.. и без тва, но първо са го наблюдавали как се случва..

Емии нещата са свързани при хората- нащъкали сме навсякъде.
И защо тия думи започват с буквата О - тя защо е кръгла като слънцето? Самият зук от устата -тя се прави на форма О.
О-вал - нещо за-О-блено.. О-вца.. кръгло пухкаво, Охлюв- Гръгъл е да.. О- кръжност, О-кръг и тн.. все са кръгове и закръглени понятия и все почват с буквата , която сама описва кръг! Има смисъл и логика в нашите думи доста яка..
Дори О-гъвам- значи правиш нещо да го направиш на кръг! има кръгла извивка.. О-коло - нещо което обикаляш в кръг...
от там и около-връст, Околия - и О-бласт.. и подобни.. Затваряне на цикъла- около нещо. Креп- О-ст- Крепиш +кръг+ ст -
Ст-от Ст-оене..камъните стоят не мърдат около крепостта!

ние ако сме Ора, сме просто Хората на Озирис.. И затова хората са синът на Озирис- Хор!
Защо?
О-зирис, до сега не могли да му дадат тълкуване какв означи Името му? Брей?
Ето как се дава лесно тълкуване - в гърцкия е с У, Узирис, а в Егиет си е с О- ОЗирис
Текаа - имаме и двете форми - на много думи в българският език!
- ето връзката с нашите думи - Узрявам, Узрял, Озаря, Заря, Зреене, Зрея
Как са свързани тези наши думи Ето тук си обясняваме връзката с нашето Узрял и Зрея и Озрея и Озаря
От самата дума “О- Заря” – вече се сещаме какво значи “О-зирис”
Да се О-светли – Заря – тя свети и е светлина,
да се даде светлина на нещо - за да узрее нещото – както става по принцип, когато слънцето го грее зърното продължително, за да озрее.
Та какво викате прави за хората Озирис- "Той носи на хората познания по земеделие, как да правят вино и за начина на практикуване на религията."
E аз ли само виждам връзката с О-зирис , земеделието, и нашите думи узрее, озаря, оран , ора.. и подоби?
Трябва да сме слепи, за да не видим О-чевадната прилика и кое какво значи!

Хор е всъщност Ор - а Хора са децата на О - и Ра .
Хоро - на древногръцки е Танцувам- странно нали..за нас не е... това е танц в Кръг! като О!
Ние му викаме Оро.. на хората казваме Ора -
Интересно - Озирис - в Египет е Узирис в гърция

Заря - е светлина искра- нали така, О- заря всеки знае какво значи- да осветлиш нещо, явно за да узрее!
Сега тоя бог Озирис е на земеделието - и виното! И после след като са го убилии- вече го правят на мъртвите богът- защо?
Защото той възкръсва пак да се роди и отново пак да умре и така постоянно...
Ето тук е връзката със земята- Според легендата - за да влиза в земята, като зърното и житото, и отново като да излиза и възкръсва- както покълва живото от тъмната земя! И защото е О-грян от слънцето и Озарява.. те тва е..

Айде сега кажете, че нямаме най-старият език, традиции, и култура в Европа! Но ни ги затриват яко ... стремглаво...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки