Проф. Валери Стефанов: Интелектът на нацията е капитал, разпиляването му осъдено


Проф. Валери Стефанов: Интелектът на нацията е капитал, разпиляването му осъдено
23 Ноември 2010, Вторник


Валери Стефанов е професор по история на литературата в Софийския университет. Доктор на филологическите науки. Декан на факултета по славянски филологии. Автор е на девет книги в областта на литературознанието, сред които „Имената на времето”, „Участта Вавилон”, „Българска литература на ХХ в.”

- Проф. Стефанов, защо според вас се появи тази небивала досега криза в образованието?



Автор: Любомир Захариев

- В последните години наистина все по-често се алармира, че българското образование е в криза. Причината е във високите изисквания на обществото към него. А то не може да се справи с това първо, поради неспособноста да се дефинират ясно кои са неговите цели и задачи; второ, тъй като управлението му е подчинено на конюнктурата и популизма и трето, неговата ефективност е сведена да абсолютния минимум. Настоящите опити за реформа стават по-скоро под натиска на обстоятелствата, а не са резултат от една ясна визия какво и как трябва да се направи.

- Може ли да се твърди, че предишното правителство е виновно за това, че не е оставило пари в държавния бюджет?

- Най- лесно е да се оправдаеш с това, което не са свършили другите, по-трудно е да намериш сили ти самия да свършиш нещо. Всичко е свързано с приоритета на държавата върху образованието и най-после това би трябвало това да стане на дела, а не само на думи.

- Какво можем да очакваме занапред, след като са предвидени повече пари за подслушване, отколкото за Софийския университет?

- Най-страшно е, че упражняването на власт е повод за много своеволия. Очаква се Софийския университет да образова и формира интелектулния елит на нацията. Той не може да бъде държан непрекъснато на колене и да чака държавата да се смили над него. Не ви ли напомня сегашното правителство за отминалото време на хунвейбините в Китай? Или за правителството на сопаджиите на Александър Стамболийски, или за първото десетилетия след 9 септември 1944 г., когато много хора бяха изгонени от университета? Всяко управление си има нива на компетентост и за съжаление една част от управленските настроения днес могат да породят всякакви аналогии. Когато не си способен да съзреш кои институции и сектори са способни да изведат държавата от кризата, тогава не можеш да се надяваш на добър изход. Когато се пилее интелектуалния потенциал на нацията, това управление е осъдено в бъдеще.

- Не е ли парадоксално непрекъснато да се откриват нови университети, а в същото време да се твърди, че не достигат средства за образование в бюджета?

- Това наистина е една аномалия, защото не можеш да говориш колко много са университетите в България и в същото време да правиш тържества за нови университети. Това е един добър пример за непоследователността на днешното управление.

- Има ли бъдеще една нация, когато образованието стои на последно място в бюджетните сметки и когато студентите излизат в дървена ваканция?

- Тази нация има бъдеще. Въпросът е в това, дали бъдещето е добро. Всяко общество трябва да разполага с добре подготвени кадри в различни сфери, за да може да се надява на просперитет. Когато броят на компетентността намалее, очевидно нищо добро не може да очаква от бъдещето.



В категории: Интервю , Образование , Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки