Точки за бърза помощ на сърцето


Точки за бърза помощ на сърцето
Върху ръката са разположени множество точки, проекции на различни вътрешни
15 Юли 2010, Четвъртък


Наблюдавайки функционирането на човешкия организъм, древните медици са забелязали определени взаимовръзки между природата и човека. Те разглеждали болестите като процес, възникващ в резултат на нарушаването на тези връзки. Постепенно били изработени, най-вече по емпиричен път, основни методи и средства за борба на организма с болестотворните фактори. Още в най-дълбока древност били открити области и точки, систематизирани и описани като проекции на отделни вътрешни органи. Въздействието върху тях с различни средства довеждало до подобряване състоянието на заболелите органи и системи.




И днес точковият масаж може да окаже неоценима помощ тогава, когато нямаме под ръка подходящи лекарствени препарати. Тук ще дадем няколко примера как може да бъде приложен той при внезапно възникнали проблеми със сърцето, докато дойде линейката на „Бърза помощ”.

* При остра сърдечна болка, прекарайте мислено хоризонтална линия между гръдните зърна и в нейния център намерете точката, която ще реагира болезнено на натиск. Въздействайте й с лек масаж в продължение от 1 до 3 минути в посока, обратна на часовниковата стрелка.

* Веднага след това разтрийте кутретата на двете ръце в областта на ноктите им.

* При внезапно възникнала остра болка в областта на сърцето, която се разпростира към лявата ръка, масажирайте точката, намираща се от вътрешната страна на гънката, която се образува, когато свиете ръката в лакътната става.

* При силно сърцебиене, особено ако е съпроводено с раздразнителност и безсъние, масажирайте точката, която ще намерите в мястото, което докосва върхът на кутрето ви, като свиете ръката си в юмрук.

* Добро влияние за подобряване на сърдечната дейност оказва въздействието върху точката, която се намира на мястото, където се съединяват костите на палеца и показалеца. Притискайте я от двете й страни с палеца и показалеца на другата си ръка, като редувате натискане и отпускане, докато не почувствате подобрение.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки