Доц. Михаил Мирчев: Възможно ли е Борисов да играе за Първанов?


Доц. Михаил Мирчев: Възможно ли е Борисов да играе за Първанов?
26 Март 2010, Петък


Премиерът няма да хвърли оставка, защото хората зад него и около него няма да му позволят, прогнозира  социологът от АССА-М   



Автор: Катя Касабова

- Доц. Мирчев, видяхме Ви в Бургас миналата неделя като съучредител на младежка политическа академия в БСП. Мислите ли, че подобни структури биха могли да изтеглят столетницата от дъното?
- Не само те, но и те са необходими. Защото БСП е в ситуация на фатална нужда от подмладяване и това може да стане само чрез лявоориентирани хора, на границата на 30-е години. Това са т.нар. млади възрастни, които вече са надраснали инфантилизма и започват да гледат на политиката като на нещо сериозно. Сега БСП е прекалено застаряла партия – факт, който никой не крие. Значителна част от инерционния й електорат си отива до 3-4 години. За да оцелее като голяма партия БСП трябва до следващите избори 2011-2013 г. да се подмлади – но не само като намерение, но и реално. В противен случай от централен политически играч ще  се превърне в маргинализирана малка партийка. Това уж не е за вярване, но статистиката неумолимо го подсказва.

- Но в залата имаше и от старите активисти, на които никак не им се ще да предават щафетата?
- Вярно е, че не са готови на 100%, а и не може изведнъж. В партия като БСП от особена важност е приемствеността между поколенията. Самата академия е по идея на председателя Сергей Станишев. Сред учредителите и в ръководството има възрастни хора, но това са преподавателите – нали е академия. Като цяло в залата имаше здравословен баланс.

- Освен в Бургас ще има ли подобна революционна стъпка и на други места?
- Такава организация учредихме преди седмица и в единствения столичен район, където има избран червен кмет.

- Да считаме, че идва краят на ерата на руменовците?
- Не мисля. Румен Овчаров е експерт с огромен потенциал. Румен Петков е сред основните играчи с личен ресурс и опит. Но безспорно е, че БСП се оказа в своебразно самоблокиране – основните й фигури вече няколко месеца не играят в един отбор, всеки е срещу всеки, до гляма степен се стопи и усещането за лидер, такъв който да примирява противоречията и да консолидира.

- Игнорирате ролята на Станишев като лидер.
- Той е един от центровете, но засега не успява да се наложи като доминиращ. А без това БСП няма да може да продължи напред и да се възползва от проблемите в управляващата коалиция.

- Допускате ли, че Първанов, който  поднесе на Станишев лидерския пост в БСП, днес е готов да му измъкне партията под носа?
- Скандалът  „Първанов-Дянков“ има един основен резултат: Изведе от сянката президента Първанов и го превърна във възлова и водеща политическа фигура. Той е вече в чуваема позиция, будеща респект. Ако успее да удържи до следващата година, когато изтича мандата му, няма да се налага да си прави собствена партия, а може да реши, че иска да си върне своята предишна БСП. Това няма да е удобно за другите основни играчи сега в БСП. Но за Първанов ще е удобно.

- Изнервен ли е вече Станишев от тази прогноза?
- Нямам достъп до кухнята на БСП, не съм свидетел на нервни реакции, но това е ново обстоятелство, допълнително много неудобно за Станишев.

- Защо се наложи изнесеното заседание на Изпълнителното бюро в Бургас този понеделник?
- Защото Бургас е стратегически град. В последните години, когато нещо тръгне от Бургас може да обърне като процес статуквото в държавата. Този град и хората в него не са за подценяване.  

 - БСП тук има към 6-7 мераклии за кмет, това не обезкървява ли разбитата от вътрешни ежби структура?
- Роенето на бургаските социалисти е злокобен факт от последните 8 години и досега набираше скорост, но вече виждам и позитивна обратна тенденция към консолидиране. От друга страна е ясно, че разочарованата и отцепила се срещу Волен Сидеров група около Валери Симеонов  ще търси начин за ново представителство в политиката. Това е свързано и с търсене на партньорство.   По тази линия ще се налага коалиране, защото понякога една партия може да ти бъде най-големия идеологически враг, но логиката на опозиционно  поведение ще го налага.

- ГЕРБ е готова за старт на импийчмънта на Първанов. Грешат ли с този ход?
- Първо не е ясно дали ще минат през самия парламент, през Конституционния съд още по-малко. Тази негативна кампания засега работи в полза на Първанов. Да не се окаже накрая, че инициатор е самият Бойко Борисов – в полза на Първанов.

- Много еретично звучите.
- Разсъждавайте – имаме възлов министър Симеон Дянков, чийто рейтинг е катастрофален.  Пада рейтингът и на самия Борисов, още повече на парламента. Положението на кабинета е тревожно, колкото и да надуват мускули в медиите.  Това е първото правителство, което още на седмия месец е застрашено от стачна вълна. Подобен прецедент не сме имали от 20 години насам. С публично и шумно ловене на престъпници, които съдът веднага пуска поради липса на доказателства, не може да се удържи нито рейтинг, нито власт. След уж революционното разчистване на мафиотски кръгове да не се окаже, че теренът след една година управление на ГЕРБ е още по-замърсен.

- Говори се, че хората с парите са изнесли себе си и авоарите навън. Затова държавата се задъхва.
- На няколко вълни се изнасяха хора и капитали вън от България. Сега отново има такава вълна и това е огромен финансов и граждански проблем. От друга страна, това правителство действа много рязко, дори фашизоидно. Не можеш да преследваш бизнесмени, просто защото са печелили и изпълнявали държавни поръчки при предишната власт - без да имаш налице конкретни нарушения остави хората да си работят спокойно. Не е демократично и бизнесът се чувства политически репресиран. Затова се изнася навън. Ако нещо наистина закопае Бойко Борисов това ще е опитът му да подмени старите бизнес кръгове със своите банки и бизнес кръгове.
 
- Борисов каза онзи ден, че е притеснен, но не е уплашен. Пак повтори, че държи оставката на правителството в джоба си. Възможно ли е наистина да я хвърли, за да провери дали народът ще гласува отново за него?
- Това са приказки за наивници. Дори и да му хрумне да хвърля оставка, тези които са зад него и около него ще му забранят.

- Кои са тези зад и около него?
- Не бих желал сега да съм по-конкретен. Но нали гледате телевизия, няма нито един голям проект или проблем, по който Борисов да не тича или в Берлин, или някъде другаде, за да го потупат по рамото и да му дадат разрешение.

- Накъде върви партия „Атака“ с безрезервната си подкрепа за това правителство?
- Рейтингът й се смъкна, но няма да стане нулев до следващите парламентарни избори. 300 хил.души електорат не може да изчезне, колкото и да е упрекван сега лидерът Волен Сидеров. Той ще си остане. Освен ако не се изяви в някаква изключително грозна сцена. „Атака“ е странно образувание. Няма алтернатива, защото всички националистически организации не намират сили да се обединят, те просто изчезват. Почти изчезна вече ВМРО. БСП отказва да е патриотична и националистична партия, Бойко Борисов ясно заявява, че не иска да бъде националист, десните по принцип не са такива.

- Димитър Абаджиев напусна РЗС и преди да се разбере, че е предал Яне Янев за висок държавен пост, се чу, че подготвял консервативна партия. Има ли почва за такава политика у нас?
- Абаджиев не е способен да стане важна политическа фигура, някой просто си губи времето с него.


В категории: Интервю

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки