Пак злато за България! Напук на всичко!


Пак злато за България! Напук на всичко!
Камелия, Нейко и Николина (отляво надясно) с медалите, на бургаска земя
23 Март 2010, Вторник


Като погледнете новината, изключително е спортна. Националният отбор на България по У-шу отиде на тринадесетото Европейско първенство в Турция и донесе оттам шест медала. Два златни, два сребърни и два бронзови.
Тук, обаче, ще ви разкажем за героизма на децата, прославили за пореден път Родината в сложното, далекоизточно бойно изкуство. Всички, спечелили медалите, са от бургаския У-шу клуб „Бей Син”. Не е излишно да научите имената на малките ушуайя: Николина Атанасова, Камелия Колева, Нейко Плачков, Николай Геренски, Златин Павлов и Георги Бумбаров.


Автор: Веселин Максимов

За това как владеят до съвършенство сабя, копие, тояга и формите на бой без оръжие сме ви разказвали вече в „Десант”. Сигурно помните и как, на предишното международно състезание, Николинка летя през залата със счупена ръка. Изправи на крака всички и пак донесе приз и уважение на страната ни.
А сега ще прочетете друга история...
В нея се разказва как бургазлии работят за идеята, в аматьорски клуб, без заплата, но за българска бойна слава. Как деца, увлечени от техния ентусиазъм, са пренебрегнали сладостите на възрастта си и вместо цигари, алкохол, чалга и интернет игри са избрали трудното себедоказване в бойните изкуства, с усилия, пот и травми.
От световни първенства те и техните треньори вече донесоха слава на България и Бургас. На Европейски, обаче, беше трудно да стъпят. Защото там федерацията на страната-домакин казва къде да отседнеш, какво да използваш, къде да се храниш, а всичко това струва пари. Пари у нас, за спорт, трудно се намират, колкото и да си успял, и освен общинско и лично финансиране, У-шу бойците няма на какво да се надяват.
Затова фактът, че този път Европейското е близо до нашата граница, в турския град Анталия, им даде увереност, че сега пътят до татамито няма да е по-труден от самото състезание. По познатата схема „днес пътуваме с автобус, утре пристигаме и излизаме на тепиха”, малките герои отидоха, видяха и победиха. Всички знаеха, че са добри, много добри, но този път победата срещу всемогъщите руснаци прозвуча втрещяващо.
Срещу 400 състезатели, от 34 страни, малките българи взеха злато, сребро и бронз.
В бургаския „Бей Син” нямат зала със специално покритие, тренират върху дъски. А, когато летиш със салто във въздуха, посичайки с меч в сложни движения и паднеш на шпагат, чувстваш, меко казано, силна болка.
Болката не спира нито децата, нито техните треньори и родители да продължават напред, само и единствено заради мечтата да чуят „Мила Родино” и видят как по хилядите зрители по трибуните стават на крака, за да ръкопляскат на знамето с бяло, зелено и червено.
В Анталия това се случи два пъти.
Бюджетът на руската У-шу федерация е ТРИ милиона евро. Стефан Колев, президент на „Бей Син”, сподели, че в разговор с руски колеги, изумен разбрал, че там всеки треньор, който се върне в страната си без медал след международно състезание, понася „тежко наказание”. И още – в нашия клуб са напълно непознати термините „масаж”, „възстановяване” и „медикаменти”. Малките бойци пътуват 24 часа с автобус и на сутринта излизат пред подготвените по най-последните образци на съвременната спортна методика конкуренти и недвусмислено сочат местата – След тях, на почетната стълбица. А международни светила в китайските бойни изкуства невярващо потъркват очи, че подобно приключение е възможно.  
Затова не е случайно, че световният У-шу майстор Кием, въпреки съблазните от десетки федерации от Европа, остана в Бургас пет месеца, за да преподава изкуство на ушуайя от местния „аматьорски клуб”.
Замислете се...
Ако родните аматьори са на такова ниво, защо професионалистите не могат?
Аматьорите са Слава!


Бургаските бойци гордо развяха националното знаме в Анталия

В категории: Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки