Волен Сидеров завлякъл свои с 800 хил.евро


Волен Сидеров завлякъл свои с 800 хил.евро
Касабов изнесе цялата кампания на водача и мажоритарен кандидат Волен Сидеров, за "отплата" му е задължен 150 хил. евро - Снимка архив Десант
13 Март 2010, Събота


Лидерът на „Атака“ отчаяно унищожава улики срещу офшорните си фирми, но прокуратурата разследва нов сигнал, че теглил кредит с банковите гаранции за 150 хил.евро, подписвани от съратниците му
Върховна касационна прокуратура и Сметната палата задълбочиха проверката на лидера на ПП „Атака“ Волен Сидеров след постъпил сигнал, че офшорна фирма на националист №1 е изтеглила банков кредит от 800 хиляди евро чрез използването на подписани гаранции от кандидати за депутати в настоящия парламент.До тук е ясно, че ден преди крайния срок за регистрация на листите за вота миналото лято, в централата на „Атака“ на столичната ул.“Врабча“1 пред нотариус кандидатите от предните позиции са подписвали банкови гаранции за теглене на кредит в полза на няколко офшорни фирми. Документът ги е задължавал с по 150 хил.евро. Активистите смятали, че сред множеството формуляри за вота са подписали и декларация за лоялност, както им казал Сидеров.   
Истината лъсна през януари, след като един от най-верните съратници на Сидеров  – тв водещият от СКАТ Валентин Касабов, трети в Бургаската листа, изкара черно на бяло удостоверение, заверено от нотариус Теодора Вуцова. Пред неговата камера Вуцова признава, че е пратила в партийната централа своя сътрудничка от кантората, която е    вписвала в регистъра кандидат-депутатите „в качеството им на поръчители върху договори за поръчителство с материален интерес – размер на главница до 150 хиляди евро, сключен във връзка с договор  за заем от 27.05.2009 г.“.     
Документът, който ние публикуваме за втори път съдържа и следното любопитно уточнение: „...не е извършено удостоверяване на подпис на представител на другата страна пхо договора за поръчителство в полза на „Фриленд холдинг“ ООД, учредено по законите на Р. Сейшелите – чуждестранно юридическо лице.“
Пак пред Касабов нотариус Вуцова потвърждава, че офшорките са няколко и кандидатите за депутати са ставали гаранти на различни дружества.
 Тъй като стана ясно, че ВКП държи под специален надзор разследването срещу Сидеров по този въпрос, миналия петък той се е обадил на няколко от своите депупати, за да ги покани в централата. „Там ни чакаше синът на Капка Димитър Стоянов, който ни вкарваше един по един и ни връчваше подписаните от нас два документа“, каза депутат, пожелал анонимност. Доведеният син на Сидеров ги карал  пред него самия да късат самия договор за гарант и гаранцията, след което да подпишат друга декларация, че същата дата – 5 март 2010 г. са унищожени документите за гаранция, като договорът не е бил подписван от офшорната фирма. „Този хаотичен акт от страна на Сидеров ще го повлече още по-надолу в бездната, защото това се случи без присъствие на нотариус – възможно да са ни дали цветни копия, които не можем да различим, пък и откъде да сме сигурни, че отсрещната страна наистина не е подписвала и не е теглила заем“, каза анонимният депутат. Същият петък през централата със сигурност са преминали депутатите  Стоян Иванов, Валентин Иванов, Огнян Тетимов и Огнян Пейчев.
Те, както и останалите депутати са получили призовки за разпити в Софийска градска прокуратура, където е разпоредена проверката от отдела за борба с корупцията към ВКП.
„Чакам Сидеров да събере смелост и да ме повика да си скъсам банковата гаранция – ще го оглася пред цяла България, защото той месеци наред ме обявяваше за лъжец и ме клеветеше, че си измислям“, заяви в четвъртък Валентин Касабов. Той вече бил викан да даде показания пред прокурор. Оказал пълно съдействие.
Голямата треска около скандала обаче тепърва предстои, защотго из кулоарите на парламента се носи слух как Слави Бинев, Десислав Чуколов и Сидеров са изтеглили 800 хил.евро чрез една от тези офшорки, а гаранти са им част от жертвите, подписвали гаранциите.
Групата на „Атака“ е пред разпад, защото повечето от народните избраници имали огромни семейни проблеми с дълга си за 150 хил.евро, който може всеки момент да стане безусловно изискуем. Те отговарят по него с цялото си имущество. Нещо повече, съгласно нормативната уредба всеки кредит над 5 хил.лв. Е трябвало да бъде вписан в декларациите пред Сметната палата, а всичките са го укрили и потенциално са отговорни пред НК.
Оформила се е вътрешна непоносимост към депутата Явор Нотев, близък до Сидеров. Нотев беше адвокатът, който го измъкна невредим от делото по инцидета на автомагистрала „Тракия“ и за отплата получи депутатска банка.
Веднага след като се разчу за скандала с банковите гаранции Нотев твърдеше пред наш репортер, че не допуска Сидеров да е извършил подобна наглост. Сега обаче се оказа, че Нотев и нотариус Вуцова имат кантори на един и същ етаж в административна сграда в столицата и добре се познават. 


Това е удостоверението на Вуцова за банковети гаранции, с които според сигнала е изтеглен кредитът за 800 хил. евро

В категории: Политика

39
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
39
скапаняка
26.03.2010 05:02:36
0
0
Волен започнал да търси нови източници за финансиране.
Подобна ясна директива била издадена и на всички областни координатори по време на срещата им в началото на февруари. Заповедта била обвързана с местните избори през есента.
"Трябва да търсим заможни хора, които да бъдат привлечени за наши членове. Срещу гарантирано избираемо място в листите те трябва да поемат разходите по кампанията", обяснил на подчинените си Сидеров.
Той самият вече не си губел времето. Преди дни екип на "168 часа" стана с