В Ямбол: Цирк вместо търг за 5 млн.лв.


В Ямбол: Цирк вместо търг за 5 млн.лв.
Тръжната комисия, наочело с дясната ръка на кмета – заместникът му Иван кърцъков обявява победителят, чието име на практика е Радостин Русен-Радото - снимки автора
06 Февруари 2010, Събота


Пред общински съветници и медии послушник на ямболския кмет Георги Славов разигра спектакъл, достоен за незабавен арест
Сливенската фирма „Булгейт” и ямболските „Диана-комерс” и „Полисстрой” ще си поделят едни 5 млн.лева след уж проведен търг в община Ямбол  този вторник.
 „Има ли изненадани?!”, попитаха риторично представителите на „Трейс инвест”-Стара Загора, които бяха елиминирани от битката преди отварянето на ценовите оферти. „Всичко се знаеше предварително”, заявиха и от обединение „АБС-ГБС”, които също бяха пратени в девета глуха от комисията.


Автор: Яна Георгиева

Търгът е за преустройството на бившето училище „Страшимир Кринчев” в комплекс за социални услуги за деца и възрастни. Парите идват от Оперативна програма „Регионално развитие” по проект на общината за 5,53 млн. лв., които кметът на Ямбол Георги Славов предварително е разпределил, за да няма сърдити в приятелския кръг. Изпълнението на силно миришещата на корупция строителна поръчка е възложено отново на зам.-кмета Иван Кърцъков.
За да не се получат издънки, внимателно е подбран и съставът на комисията. В нея, освен Николай Милев от МРРБ, влизат послушните общински съветници - земеделецът Иван Мандаджиев и Илия Иванов от ромска партия, експертката по ВиК в община Ямбол Виолета Матеева, новоназначеният в общината юрист Калоян Христакиев и собственичката на фирма „Хидросвят” Наталия Драганова.
„Драганова е избрана от Интернет каталога на строителния регистър“, заяви зам.-кметът Иван Кърцъков след въпрос има ли представител на Строителната камара в комисията, както изисква законът.
„От Ямболската строителна камара са излъчени шестима представители, които могат да участват в подобни комисии, но сред тях няма име Наталия”, отговори обаче Николай Георгиев, който е и председател на ЯСК.
Драганова е свързана с единия от участниците в търга. Нейната фирма осъществяваше строителния надзор на всички обекти, възложени от общината на „Диана-комерс”, в това число и на водопровода, заради който срещу ямболския кмет има повдигнато обвинение за злоупотреби в особено големи размери.
„Диана-комерс“ участва в този търг в обединение със скандално известното сливенско дружество „Булгейт”. Нов участник в ямболските общински далавери е третото дружество в обединението – „Полисстрой” – Ямбол.

По счетоводна документация, в момента „Диана-комерс” е кредитор на общината с 4,3 млн.лв.
„Булгейт” пък стои зад гражданското дружество “Еко EU Технолоджи”, което държи поръчката за поддръжка на ямболското сметище на стойност 6 664 704 лв. Фирмата е на сливенския общински съветник Радостин Русев – Радото, но се води на племенника му Мартин Стефанов, който пък в момента е подсъдим за убийство при катастрофа в Котелския Балкан. Интересна подробност е, че преди да стане кмет  Георги Славов е бил съдружник с Радото в гражданското дружество "Стройинвест-Сливен".
 „Този кашон, който в момента отваряте, беше поставен до служебния вход още на 8 януари, когато изтичаше срокът за закупуване на тръжната документация. До него стоеше служител на общината. Снимали сме го”, обърнаха се от „Трейс-инвест” към зам.-кмета Кърцъков, докато той разпечатваше ценовата оферта на „ДБП”.
„Трейс-инвест” и обединение „АВС-ГБС”, зад което пък стоят „АВС-Инженеринг” и „Главбулгарстрой”, настояха да се отворят офертите им. Поводът беше елементарното обяснение на зам.-кмета Кърцъков, че са декласирани, тъй като пропуснали да приложат всички нужни документи.
Той нямаше никаква готовност документално да докаже вината на елеминираните участници. „Говоря по памет - един от участниците не е подписал и подпечатал проектодоговора, друг – не е приложил достатъчен брой договори за изпълнение на подобни поръчки”, заяви Кърцъков.
Цената, която „ДБП” дава е 4 836 056 лв. с ДДС. Предложената гаранция за обекта е 60 години, което предизвика бурен смях сред строителите в залата.
Предложенията на другите два участника са с по 1 млн.лв. по-ниски, обявиха самите те. „Направете си сметката колко ще загуби  Ямбол”, коментираха от „Трейс-инвест”.
Парите може и да са осигурени от външна финансираща организация, но защо трябва да се харчат безогледно, възмущаваха се общински съветници. Самият представител на финансиращия орган Николай Милев се държеше за главата, докато зам.-кметът Кърцъков се опитваше да изгони протестиращите от залата. Милев обаче не обели и дума.
Всичко видяно и чуто този вторник плаче за намесата на прокурор и незабавни арести, но явно в Ямбол няма правоохранителна система –  тя е вмирисана и силно зависима от премиера Бойко Борисов, коментираха репортерите, станали свидетели на спектакъла.  
За Ямбол това е първият и единствен проект по оперативна програма „Регионално развитие”. Но не единственият опорочен. „Десант” вече информира за скандалното приключване на проект, финансиран от програма ФАР за ремонт на 8 улици в ямболското гето. Източници от общината съобщиха, че тези дни на проверка по случая е влязла Агенцията за държавен вътрешно-финансов контрол. Стойността на проекта по ФАР е 1,1 млн.лв., от които общината трябваше да плати само 350 хил.лв. До момента е платила над 800 хил.лв., от които 2/3 са като вътрешни безлихвени заеми от общинския бюджет. По всяка вероятност ще трябва да върне и приведените от Министерството на финансите 400 хил.лв. по проекта.
Същевременно на 22 декември 2009 г. Община Ямбол подаде искане за кредит в размер на 1 800 000 лева от фонд ФЛАГ във връзка с проекта за комплексния център за социални услуги.


Николай Георгиев от Ямболската строителна камара настоя пакетите на всички кандидати да се отворят пред медиите, но беше отрязан от зам.кмета Кърцъков

В категории: Общини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
kcjgzinide
23.01.2012 10:20:01
0
0
6EB2OB , [url=http://smknsxrtrnkh.com/]smknsxrtrnkh[/url], [link=http://pzaintaeovzc.com/]pzaintaeovzc[/link], http://lyrbtsraoimw.com/
4
kcjgzinide
23.01.2012 09:52:00
0
0
6EB2OB , [url=http://smknsxrtrnkh.com/]smknsxrtrnkh[/url], [link=http://pzaintaeovzc.com/]pzaintaeovzc[/link], http://lyrbtsraoimw.com/
3
ekqpviqah
20.01.2012 13:42:51
0
0
7m8Hku , [url=http://aswusizxlmgh.com/]aswusizxlmgh[/url], [link=http://hekfmnefevsi.com/]hekfmnefevsi[/link], http://ricqofheevll.com/
2
Jaylene
19.01.2012 09:56:33
0
0
An awsenr from an expert! Thanks for contributing.
1
ММ
24.02.2010 13:46:35
0
0
Хайде прокуратура, направете нещо. Така ли няма никой който може да направи нещо. Като се замисля защо Възложителите въобще си правят да обявяват поръчки, та те са ги "Оправили" от самото начало.

Това е срам.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки