Славов дал проекти на свои за 15 млн.лв.


Славов дал проекти на свои за 15 млн.лв.
Публикуваме част от решението на ВАС, за да види все пак Симеон Дянков, че не се заяждаме напразно, пък и ако му е интересно нека сезира прокуратурата или най-малкото премиера
15 Януари 2010, Петък


8 улици в ромския квартал блеснали малко преди парламентарния вот след търг, който съдът е обявил за незаконосъобразен, парите се усвояват все от едни и същи хора


Автор: Яна Георгиева

Министър Симеон Дянков упорито прикрива далавера в община Ямбол по проекта  за ремонта на 8 улици в циганската махала на града, където са наляти половин милион евро по схемата за предоставяне на финансова помощ „Подобряване на състоянието и интеграцията малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите”. Търгът за избор на изпълнител е бил опорочен още в неговия зародиш, но проектът е отчетен като успешен, парите са броени, а улиците на циганите са готови точно в навечерието на парламентарните избори. Пито-платено.
Във финансовото ведомство са имали информация за опорочения търг още през 2008 г. чрез официален сигнал от Комисията за защита на конкуренцията за образувана преписка по жалба на „ПСФ Мостинженеринг" АД срещу  кмета Георги Славов. Никой от чиновниците в министерството обаче не си е направил труда да проследи развоя на събитията.
Скандалният търг е обявен на 17 септември 2008 г. На 27 октомври кметът Славов разписва решението на изборната комисия и обявява за победител консорциум „СК Път строй инвест – Техностройпът”. С подписания на 11 декември 2008 г. договор общината се задължава да плати 1 018 790.9 лв. без ДДС (с 203 758 лева повече от отпуснатите по проекта средства) за ремонта на улиците „Рожен”, „Мальовица”, „Царевец”, „Драва”, „Ямболска стачка”, „Балкан”, „Капитан Петко войвода” и „Абланово”.
Но на 20 януари 2009 г. КЗК установява незаконосъобразността в решение № ТУ 03/0048/ 27. 10. 2008 г. на кмета на община Ямбол с мотиви, че Георги Славов се е позовал само на резултатите, отразени в протоколите на тръжната комисия. В тях обаче няма описание на каква база са оценявани участниците. Има само констатация, че „ПСФ Мостинженеринг" АД има изпълнени 4 договора с подобен на поръчката род и стойност, заради което получава 8 т., а консорциум „СК Път строй инвест – Техностройпът” има 6 такива договора, поради което получава 15 т.!?
Ремонтът на улиците все още не е започнал и кметът Славов е можел да спре договора с консорциума. Но не го прави.
Общината обжалва във Върховния административен съд решението на КЗК. Жалбата е подписана на 5 февруари 2009 г. от зам.-кмета Надя Данкинова, която със заповед на Славов от 30 януари с.г. е определена за временно изпълняваща длъжността кмет.
На 6 юли 2009 г. с решение №  8925 тричленен състав на Върховния административен съд потвърждава определението на КЗК. Актът на магистратите е без право на обжалване. Но поръчката вече е изпълнена. Постигната е и целта. Преди парламентарните избори живеещите около ОУ”Д-р Петър Берон” в циганската махала се радват на 8-те нови улици, които са по-прави от тези в централната част на Ямбол.
Консорциумът, с когото е подписан незаконосъобразният договор, е от близки до кмета Славов фирми.
Ето и няколко факти:
СК „Пътстрой инвест” е изпълнител и на обществената поръчка за "Основен и текущ ремонт, реконструкция и свързаното с тях проектиране, поддържане, еластични предпазни огради и парапети и зимно поддържане на уличната и общинската пътна мрежа, разположена на територията на Община Ямбол за периода 2008-2011". Търгът за нея бе проведен на 30 декември 2008 г. Договорът, подписан на 9 февруари 2009 г., е на стойност 12 млн. лв. с ДДС за 3 години.
Половин година по-рано, на 31 юли 2008 г. пак на СК”Пътстрой инвест” е възложена обществената поръчка за "Ремонт на пътни настилки на територията на гр. Ямбол" на стойност 250 хил.лв.  
Мажоритарен собственик на СК”Пътстрой инвест” е „Виастрой”, зад която стои 36-годишната Елза Бойкова Георгиева – снаха на бившия шеф на агенция „Пътища” Веселин Георгиев. Връзката с приближени на Георги Славов и Веселин Георгиев фирми лесно се открива, ако се направи справка в Търговския регистър. Елза Георгиева е собственик на „Виастрой” и „Ен макс ефект”. Седалищата и на двете фирми са на бул. „Хаджи Димитър” 41 в Сливен – седалището на фирма „Биндер”, с която Славов дели обществени поръчки преди избора му за кмет. Фирмите на Елза Георгиева дори имат обща електронна поща с „Биндер”.
Другият участник в строителния консорциум – „Технопътстрой”, е първата фирма, която получава поръчка от Георги Славов, след встъпването му в длъжността кмет на община Ямбол. Договорът на стойност 2 160 000 лв. е за направата на обслужващата улица и става факт, след като Славов прекратява процедура за същия обект, подписана от предшественика му.
Според официална информация от Министерството на финансите, на 11 май 2009 г. на община Ямбол са приведени авансово 220 581.35 евро за изпълнение на проекта. От тази сума 165 436.01 евро са европейски средства, останалите 55 145.34 евро е национално съфинансиране. В края на октомври от общината са предали окончателния отчет по проекта, така че предстои доплащането по договора с програма ФАР.
Министерството на финансите не е страна по делото, така че няма как да получи решението на Върховния административен съд, оправдават се чиновниците в Централното звено за финансиране и договаряне. Още през юли м.г. няколко ямболски общественици алармираха министерските чиновници за скандала в Ямбол. До момента, обаче, реакция няма.


Надя Данкинова  Георги Славов

В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки