След намесата на СКАТ и сайта Десант: Забраниха в Странджа сечта край туристическите пътеки


След намесата на СКАТ и сайта Десант: Забраниха в Странджа сечта край туристическите пътеки
26 Март 2021, Петък


Заповедта на директора на Югоизточно държавна предприятие – Сливен е от 15 март

Автор: Десант

„Обединената реакция на любителите на странджанската природа, настоятелното внимание от страна на телевизия СКАТ и обществената непримиримост към разрушителни сечи и извоз край туристически маршрути, доведоха до ответни действия на Югоизточно държавно предприятие – Сливен.“ Това съобщи доц. д-р Дико Патронов за сайта Десант, който заедно с родолюбивата телевизия следи темата за безобразията, извършвани в горите на Странджа планина.

Наказаха с глоба в размер на една заплата шефа на горското стопанство в Малко Търново

Със заповед от 15-ти март на инж. Пейчо Върбанов – директор на ЮИДП-Сливен, е разпоредено „стриктно да се спазва изискването, заложено в чл.72 на Наредбата за сечите в горите - 200 м. около културни и исторически обекти да не се водят сечи“.

Забранява се още да се маркират за сеч и да не се провеждат сечи в разстояние от 20 метра от двете страни на републиканските и общински пътища, туристически маршрути и екопътеки, водещи до местности, свързани с религиозни вярвания, оброчища и територии, традиционно свързани с провеждането на събори и други мероприятия от местен характер, свързани със съхраняването на културното наследство и национални традиции на местното население.

„Тези действия, които са заложени в стопанските планове на държавните горски стопанства Кости и МалкоТърново, както и на ДЛС Граматиково, са най малкото, което може да се направи, но то реално и навременно да съхрани естествеността на местата с най-голям интерес от живеещите на територията на Природен парк „Странджа“, както и на туристите и любителите на планината“ казва Дико Патронов, който е живата история на лесничейството в Югоизточна България и най-вече - Странджа.

„Ръководството на ЮИДП Сливен показа, че грижата към запазването на природата на Защитените територии и природните и културни забележителности трябва да бъде приоритет на стопанисващите горските територии Горски стопанства в района на Странджа, с отговорностите и контрола, произтичащи от това!“ - добавя доц. д-р Патронов.

Вижте на какво са заприличали горите над Малко Търново

Припомняме, че повод за реакцията на ЮИДП-Сливен е безобразната сеч в близост до природния феномен стоиловския водопад Докузак, непосредствено до екопътеката, обикаляща резервата Силкосия.

Скандалът гръмна в медиите на 8 февруари. Ден по-късно, на 9 февруари, екип на телевизия СКАТ и сайта Десант бе на място, за да снима по сигнал за компрометиран туристически път от фирма, наета да сече в района. В началото на горската пътека заварихме екип проверяващи: инж. Никола Кибаров – зам.-директор ДГС Малко Търново, Милен Селиванов – началник участък, Петко Стамболиев и Дарина Костадинова от РДГ Бургас и директора на ПП „Странджа“ Румяна Цвяткова. 

Масираната проверка обаче странно не констатира никакви нарушения.

Екипът ни провокира повторна проверка чрез сигнали до Югоизточното държавно предприятие в Сливен и до ръководството на Изпълнителната агенция по горите. Резултатите от новата инспекция драстично се разминаваха с тези на кохортата проверяващи горски служители от Малко Търново, Бургас и от ПП „Странджа“. Като следствие на откритите нарушения е и заповедта на инж. Пейчо Върбанов, с която се забранява сечта в близост до туристически маршрути и екопътеки.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ектрасенс
31.03.2022 18:37:39
0
0
Ми той Кибарят ги продава, ква проверка.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки