След намесата на СКАТ и сайта Десант: Забраниха в Странджа сечта край туристическите пътеки


След намесата на СКАТ и сайта Десант: Забраниха в Странджа сечта край туристическите пътеки
26 Март 2021, Петък


Заповедта на директора на Югоизточно държавна предприятие – Сливен е от 15 март

Автор: Десант

„Обединената реакция на любителите на странджанската природа, настоятелното внимание от страна на телевизия СКАТ и обществената непримиримост към разрушителни сечи и извоз край туристически маршрути, доведоха до ответни действия на Югоизточно държавно предприятие – Сливен.“ Това съобщи доц. д-р Дико Патронов за сайта Десант, който заедно с родолюбивата телевизия следи темата за безобразията, извършвани в горите на Странджа планина.

Наказаха с глоба в размер на една заплата шефа на горското стопанство в Малко Търново

Със заповед от 15-ти март на инж. Пейчо Върбанов – директор на ЮИДП-Сливен, е разпоредено „стриктно да се спазва изискването, заложено в чл.72 на Наредбата за сечите в горите - 200 м. около културни и исторически обекти да не се водят сечи“.

Забранява се още да се маркират за сеч и да не се провеждат сечи в разстояние от 20 метра от двете страни на републиканските и общински пътища, туристически маршрути и екопътеки, водещи до местности, свързани с религиозни вярвания, оброчища и територии, традиционно свързани с провеждането на събори и други мероприятия от местен характер, свързани със съхраняването на културното наследство и национални традиции на местното население.

„Тези действия, които са заложени в стопанските планове на държавните горски стопанства Кости и МалкоТърново, както и на ДЛС Граматиково, са най малкото, което може да се направи, но то реално и навременно да съхрани естествеността на местата с най-голям интерес от живеещите на територията на Природен парк „Странджа“, както и на туристите и любителите на планината“ казва Дико Патронов, който е живата история на лесничейството в Югоизточна България и най-вече - Странджа.

„Ръководството на ЮИДП Сливен показа, че грижата към запазването на природата на Защитените територии и природните и културни забележителности трябва да бъде приоритет на стопанисващите горските територии Горски стопанства в района на Странджа, с отговорностите и контрола, произтичащи от това!“ - добавя доц. д-р Патронов.

Вижте на какво са заприличали горите над Малко Търново

Припомняме, че повод за реакцията на ЮИДП-Сливен е безобразната сеч в близост до природния феномен стоиловския водопад Докузак, непосредствено до екопътеката, обикаляща резервата Силкосия.

Скандалът гръмна в медиите на 8 февруари. Ден по-късно, на 9 февруари, екип на телевизия СКАТ и сайта Десант бе на място, за да снима по сигнал за компрометиран туристически път от фирма, наета да сече в района. В началото на горската пътека заварихме екип проверяващи: инж. Никола Кибаров – зам.-директор ДГС Малко Търново, Милен Селиванов – началник участък, Петко Стамболиев и Дарина Костадинова от РДГ Бургас и директора на ПП „Странджа“ Румяна Цвяткова. 

Масираната проверка обаче странно не констатира никакви нарушения.

Екипът ни провокира повторна проверка чрез сигнали до Югоизточното държавно предприятие в Сливен и до ръководството на Изпълнителната агенция по горите. Резултатите от новата инспекция драстично се разминаваха с тези на кохортата проверяващи горски служители от Малко Търново, Бургас и от ПП „Странджа“. Като следствие на откритите нарушения е и заповедта на инж. Пейчо Върбанов, с която се забранява сечта в близост до туристически маршрути и екопътеки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки