Вижте на какво са заприличали горите над Малко Търново


Вижте на какво са заприличали горите над Малко Търново
10 Февруари 2021, Сряда


В близост до Малко Търново има изградено с европейски средства депо за битови и неопасни отпадъци, което бе открито преди 5 години. От него обаче към момента в експлоатация е пусната само една зона от клетка едно

Автор: Светлана Николова

Единственото място, от което се открива панорамна гледка към граничния град Малко Търново, е превърнато в бунище.



Тонове битови и строителни отпадъци са запушили пътя, който преминава през борова гора и стига почти до границата с Турция. През лятото тук се очаква да плъзнат зарази, притесняват се с основание местни хора. 

За нерегламентираните сметища в горите на Странджа сме разказвали и друг път в Десант. Прави впечатление през последните години, че количествата боклук растат обратно пропорционално на населението тук, което се топи буквално с часове.



„Проблемът действително касае цяла Странджа, не само територията на община Малко Търново. За съжаление това нерегламентирано сметище, което и вие сте видели, се намира в частен имот. Въпреки това, неколкократно сме предприемали мерки за неговото почистване, но после пак се намират наши съграждани, които изхвърлят боклука си на това място“, коментира заместник-кметът на общината Тонка Стоева.

В близост до Малко Търново има изградено с европейски средства депо за битови и неопасни отпадъци, което бе открито преди 5 години. От него обаче към момента в експлоатация е пусната само една зона от клетка едно. Останалите клетки, които са предвидени и за строителни отпадъци, даже не са започвани.

Големият проблем ще дойде след по-малко от две години, когато първата клетка достигне лимита си и депото нацяло спре да функционира. Причината за това е една – общината няма средства да завърши сама изграждането, държавата също не дава пари.



От общината са влезли в преговори с Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, да си издействат разрешение за временно съхранение на строителните отпадъци в депото, след което да молят регионалното депо в Братово да ги вземе.

Сметището в Братово обаче също скоро ще достигне своя лимит, така че това не решава проблема с боклуците в Странджа.

Има обаче и още нещо, което опира до възпитанието на жителите на общината. Вместо да си платят таксата за извозването на боклука, те предпочитат безплатно да го изсипят в горите. Контролът е труден, тъй като общината не разполага с достатъчно служители, които да пазят природата от нарушители. Но не е невъзможен. И докато няма сурово наказани за това безобразие, нарушители ще има.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мария Градева
14.02.2021 11:01:09
0
0
Срамота
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки