Какво трябва да знаем, когато купуваме млечни продукти


Какво трябва да знаем, когато купуваме млечни продукти
Снимката е илюстративна
03 Август 2021, Вторник


Най-негативно на здравето оказват влияние продуктите с трасмазнини

Автор: Десант

Стоейки в магазина, пред рафтовете на млечните продукти, е важно купувачът да разбере, че не всички представени на щанда продукти са направени само от мляко. Понякога неговите заместители са просто безвредни за здравето, а понякога са опасни. Във всеки случай, винаги е необходимо да знаете какво купувате.

По закон всички производители на „мляко“, което съдържа растителни мазнини, трябва да посочат тази информация на опаковката. И то не с дребен шрифт, а с едър, така че купувачите да знаят точно за какво плащат.

Ако продуктът съдържа заместители на млечната мазнина, това трябва да стане ясно от името. Например евтиното сирене, произведено от заместители на естествените продукти, вече не е сирене, а „млекосъдържащ продукт със заместител на млечната мазнина, произведен по технология на сиренето“.

Вижте опаковката

Истинската информация за състава на продукта трябва да бъде отпечатана с шрифт, който може да бъде прочетен от човек без помощта на лупа. Тоест буквите трябва да са поне 2,5 мм всяка.

На опаковките на стоки, подобни на естествените, направени от пълномаслено мляко, също трябва да се напише как е направен. Например: „сметана, съдържаща мляко със заместител на млечната мазнина, произведена по технология на извара“. Подобна честност от страна на производителя ще помогне на купувача да направи правилния и информиран избор.

От какво да се страхуваме?

Всички разбират, че ако даден продукт е направен не от мляко, а от неговите заместители, той е с по-ниско качество и по-не здравословен. Има опасения, че подобни „извара” и „заквасена сметана” могат да бъдат напълно опасни за здравето.

Но в действителност това не винаги е така. Според експерти от Световната здравна организация (СЗО), ако продуктът не съдържа хидрогенирани масла, той е безвреден за човешкото здраве.

Именно тези добавки влияят негативно на здравето на сърцето и други вътрешни органи, като в крайна сметка значително скъсяват живота на тези, които обичат да спестяват.

Източник: kubnews.ru


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки