Кметът на Созопол обеща да събори загражденията, които спират достъпа до морето


Кметът на Созопол обеща да събори загражденията, които спират достъпа до морето
24 Юли 2020, Петък


Реакцията на Тихомир Янакиев е свързана с установените от Върховна административна прокуратура множество нарушения при изграждането и експлоатирането на десетки обекти по Южното Черноморие

Автор: Светлана Николова

През последните 10 години в местността Буджака, върху скалите на Германката и около Райския залив в Созопол изникнаха луксозни имения с високи бетонни огради, които препречват пътя до морския бряг.



Нарушенията бяха констатирани преди дни и от Върховна административна прокуратура, която е започнала проверки на обекти по Южното Черноморие.



Както Десант вече писа, част от въпросните имоти в Созопол са на хора от така наречения кръг „Капитал“.

Луксозни палати на кръга „Капитал“ спират достъп до морето в Созопол

С къщи там са се обзавели издателят на Капитал и Дневник бизнесменът Иво Прокопиев и неговият бивш съдружник Филип Харманджиев.



Журналистът от Дневник Йово Николов пък е бетонирал миден плаж край Созопол и е препречил нацяло достъпа на рибарите до далян „Чайка“.

Последва реакция и на кмета на морската община Тихомир Янакиев, който е разпоредил подробно обследване на скандалните имоти. 

"Ще започнем и действия по осигуряване на достъпа на гражданите до изключителната държавна собственост – скали, плажове, море, спазвайки закона, който съществува. Това включва и събаряне. Ако са леки постройки, които не изискват тежка техника, ще ги премахнем до 30 септември, когато изтича срокът за забрана за строителството. Ако строителството е по-масивно, ще изчакаме 30 септември и ще предприемем действия след това. Уверявам ви, че има воля всичко това да се случи.
До една година Созопол ще бъде община еталон в това отношение. 
И оттук нататък, трябва да предупредя през медията ви, да не си правят излюзии разни бизнесмени и строителни предприемачи, че ще могат на нарушават законите и разпоредбите в Република България!" - категорично заяви пред наш репортер кметът на Созопол.



Междувременно стана ясно, че Регионалната инспекция по околната среда и водите е започнала масови проверки по Черноморието на територията на цялата Бургаска област, които включват и имотите на кръга „Капитал“. В Десант продължаваме да следим темата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки