Бургаското пристанище стана на 117 години


Бургаското пристанище стана на 117 години
18 Май 2020, Понеделник


До изграждането му единствените пристанищни съоръжения в морския град са така наречените скели

Автор: Десант

С княжески указ номер 7 от 20 декември 1894 г. е взето решение за построяване на пристанището в Бургас. До изграждането му, единствените пристанищни съоръжения в морския град са така наречените скели – дървени мостчета, по които ставало товаренето и разтоварването на корабите и се придвижвали пътниците. Докерите пренасяли товарите от кея до морските съдове на гръб, върху самари.


Рисунка на ученик на Мърквичка, която илюстрира пренасянето на товарите от корабите с някогашните самари

Пристанището е тържествено открито и отворено за корабоплаване с топовни салюти на 18 май 1903 г. лично от княз Фердинанд.

Портът е построен по проект на френския архитект Адолф Герар, който дотогава е главен архитект и главен инженер на пристанището в Марсилия. Той проектира и портовете в Буенос Айрес, Монтевидео и Варна.


Адолф Герар


При откриването си пристанището представлява басейн с 60 хектара площ, има три кейови стени с общ фронт 590 метра и дълбочина на акваторията 24 фута.За изминалите 117 години то се развива от дървените пристанищни скели и каруците със стоки до най-големия пристанищен район в страната с модерни терминали, съвременна техника за товаро-разтоварна дейност, с отлични възможности за обслужване на круизно и каботажно корабоплаване. Днес в него се обработват стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседни балкански страни и всички черноморски държави.

Вижте също статията: Френски архиви разказват за Бургаското пристанище


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки