Отвърлиха предложението връх Шипка да си върне името Свети Никола


Отвърлиха предложението връх Шипка да си върне името Свети Никола
17 Февруари 2020, Понеделник


Според Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места са необходими широки и публични дебати по темата

Автор: Десант

Няма да преименуват връх Шипка на Свети Никола, което в действителност е историческата и географски коректно.

Това стана ясно от годишният доклад на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места. Тя е заседавала веднъж през октомври 2019 г., като е разгледала 10 преписки с искане за преименуване.

Комисията дискутира за втори път темата за възстановяване името на старопланинския връх Свети Никола. Тя е разгледала и обсъдила допълнителни материали и изложени позиции, както в подкрепа на преименуването на връх Шипка, така и представени аргументи против неговата смяна.

Решението й е да не ревизира своето решение от юни 2018 г., т.е. внесените предложения за промяна името на връх Шипка да не бъдат подкрепени.

В тази връзка тя продължава да поддържа становището си, че са необходими широки и публични дебати по темата.

Припомняме, че в  „Десант" неведнъж сме повдигали темата, представяйки безспорни доказателства, че в монета съществуват два върха, носещи името Шипка, и че този, на който е издигнат Паметникът на свободата, всъщност е Свети Никола.

Къде всъщност се намира истинският връх Шипка

На същото си заседание в края на миналата година Комисията е отхвърлила и предложението за преименуване на град Сопот на Вазовград.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки