Очаквано: Глоба за влогъра, повел 1 500 души към Мусала


Очаквано: Глоба за влогъра, повел 1 500 души към Мусала
07 Август 2019, Сряда


От ръководството на Национален парк Рила забранили мероприятието, Слави Панайотов обаче не се съобразил със забраната

Автор: Десант

Ръководството на Национален парк "Рила" обмисля да глоби влогър за това, че е организирал масово изкачване на Мусала, в което са участвали 1500 души, съобщава Би Ти Ви. Походът е в зона, в която не е разрешено струпването на много хора, макар че всяко лято до най-високия връх на Балканите достигат множество туристи.

"1500 души покориха Мусала с мен, а държавата иска да ме глоби", обявява в клипа си влогърът, който не разбира какъв е проблемът с инициативата му.

"Обявих в интернет, че по този случай на еди-коя си дата ще съм на лифта, събираме се и заедно изкачваме - просто група приятели, които се събират в интернет", разказва Слави Панайотов пред телевизията.

Не тръгвайте на 27 юли към Мусала, ако ви е мила Рила

Твърди, че не е събирал пари от участниците, нито е създавал туристическа група. Бил платил обаче с лични средства присъствието на "професионални планинари" (каквото и да означава това), за да гарантира сигурността на присъединилите се към инициативата. Имало и представители на планинската спасителна служба според него. Разказва, че на върха бил извикан от двама души в заслона.

"Дойде едно момче и каза, ако може, да отида с него. Даже не разбрах кой е и защо е. Просто дойдоха, вдигнаха ме и казаха "Елате с нас". Аз настоявах през целия път да разкажат за какво става въпрос, да намекнат- нищо. Дори вътре обясниха само и единствено, че ще ми пишат някакъв документ. Без изобщо да обяснят какво е нарушението и защо точно се случва на върха, а не долу. Казаха "ще ви пишем протокол", разказва той.

Твърди, че е изпратил писмо до няколко институции и е предупредил за похода, но не бил получил отговор. От парк "Рила" обаче казват, че са забранили събитието.

"Въпросният господин се е държал изключително грубо, не е оказал никакво съдействие, позволил си е да обижда и парковата охрана", казва пък Красимир Андонов, директор на дирекция Национален парк "Рила", цитиран от телевизията.



"Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусала... през него минава резерватната зона на централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора", обяснява Красимир Андонов.

Парк "Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра.

"Глобите за физически лица са от 500 до 5 хил. лева, колко ще преценя... Ще преценя допълнително. По-скоро ще е към максимума", казва директорът на дирекция Национален парк "Рила".


В категории: Новини , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки