България отбелязва 110 години от рождението на Димитър Димов


България отбелязва 110 години от рождението на Димитър Димов
Снимки: Къща музей "Димитър Димов" - София и Исторически музей - Дупница
25 Юни 2019, Вторник


„Изглежда, че съм роден под знака на щастлива звезда..." - отбелязва писателят ветеринар в „Ахилесова пета"

Автор: Десант

На 25 юни преди 110 години е роден Димитър Димов.

Кръглата годишнината от неговото рождение бе отбелязана тържествено в Дупница, където хората го приемат за скъп свой съгражданин. От историческия музей в града, заедно с читалищната библиотека „Зора" организираха четене на любими откъси от творчеството на писателя край фонтаните на площад „Свобода".Градската библиотека в Севлиево пък организира на 25 юни вечер, посветена на Димитър Димов.

По повод юбилея, на 27 юни от 11:00 ч. в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Димитър Димов в писма и спомени“.

Експозицията съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност и др.

Димитър Димов проплаква за първи път в Ловеч, в семейството на Веса Харизанова и Тотьо Димов – поручик от 14-ти пехотен Македонски полк, на 25 юни 1909 г. Баща му загива трагично в самия край на Междусъюзническата война, а пет години по-късно майка му сключва брак с офицера Руси Генев.


Тотьо Димов

Димитър Димов прекарва детството си в Дупница. През 1919 г. семейството се премества в София и Димов учи последователно в Народно основно училище „Васил Априлов” и в Първа мъжка софийска гимназия.

През есента на 1928 г. Димитър Димов постъпва във Ветеринарно-медицинския факултет на Софийския университет, откъдето през 1934 г. се дипломира като доктор по ветеринарна медицина. В продължение на пет години практикува професията си като участъков ветеринарен лекар в селата: Борима (Троянско), Лева река (Трънско), Ваксево (Кюстендилско), Кнежа (Оряховско) и в Бургас.

Паметна плоча на областната дирекция на БАБХ напомня за престоя на Димитър Димов в Бургас

На 24 март 1939 г. постъпва на работа като асистент по анатомия, хистология и ембриология на домашните животни във Ветеринарно-медицинския факултет на Софийския университет. В самия край на 1938 г. излиза от печат и първият му роман – „Поручик Бенц”, издадена от Добромир Чилингиров.

В периода януари 1943 – март 1944 г. Димитър Димов е на специализация в Института „Рамон и Кахал” в Мадрид. Едногодишният престой в Испания донася на Димов не само постижения в научно-изследователската му работа, но и силни впечатления и преживявания, които стават основа за създаването на нов роман – „Осъдени души” и на няколко пътеписа – „Януарска пролет”, „Кастилска зима”, „Куха Испания”...

Пребиваването в Мадрид слага началото и на едно голямо приятелство – с испанския писател, литературен критик и преводач Хуан Едуардо Сунига.

През 1946 г. доц. Димитър Димов заминава за Пловдив, където е назначен за ръководител на Катедрата по анатомия и физиология на домашните животни към Пловдивския университет. Тук именно писателят, наред с отговорната работа като преподавател в новосъздаденото висше учебно заведение, пише и своя трети роман – „Тютюн”.

„Изглежда, че съм роден под знака на щастлива звезда..." - отбелязва писателят ветеринар в „Ахилесова пета".

На 31 март 1966 г. Димитър Димов, в качеството си на председател на Съюза на българските писатели, заминава с делегация за Букурещ на среща със Съюза на румънските писатели. Умира внезапно на следващия ден, 1 април, на летището в Букурещ.


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки