Паметна плоча на областната дирекция на БАБХ напомня за престоя на Димитър Димов в Бургас


Паметна плоча на областната дирекция на БАБХ напомня за престоя на Димитър Димов в Бургас
Снимки: Мария Тошева и интернет
01 Април 2019, Понеделник


Вижте какво е правил в морския град авторът на „Тютюн" и „Поручик Бенц"

Автор: Диана Славчева

На 1 април 1966 г. на летището в Букурещ след среща на писателските съюзи на България и Румъния, масивен инсулт получава именитият български писател и драматург Димитър Димов. Макар че си отива от този свят само на 56 години, той оставя в литературната ни съкровищница безсмъртни творби - сагата „Тютюн", „Осъдени души", „Поручик Бенц"...

Малко известно е обаче, че освен сладкодумен и интригуващ разказвач, Димитър Димов е доктор по ветеринарна медицина и част от живота си прекарва, правейки кариера в тази област.

В края на 30-те години на ХХ век той пристига в Бургас, където е командирован като микробиолог в Областната ветеринарно-бактериологична станция. По това време тя се намира на втория етаж в сграда на ул. „Хан Аспарух” 36, където се подслонява и Областната ветеринарна служба, а днес в нея се помещава офиса на Областната дирекция по безопасност на храните.


Сградата на бургаската улица „Хан Аспарух” 36, където е работил Димитър Димов

Бургаската изследователка Соня Кехлибарева отбелязва, че „новопристигналият доктор е спокоен, с бавни реакции, говори малко, избягва шумните компаниите, пред тях предпочита самотата. Най-често ходи замислен и унесен, като че отчужден от хората. В политически разговори не участва. За отмора и развлечение предпочита морския бряг. Приятно му е да се пече и къпе в морето. Играе върху пясъка упражнения за физическо закаляване по системата на Мюлер. Понякога посещава красивите околности на града".

За да не живее в лечебницата, негови приятели бургазлии му намират квартира на втория етаж на къща на ул. „Кирил и Методий” 18. 


В къщата зад големия бор на ул. „Кирил и Методий” 18 в Бургас се е намирала квартирата на писателя ветеритар

Известно е, че се е хранил в чиновническия стол на втория етаж в сградата на бившия радиоцентър в центъра на морския град срещу сегашната сграда на Териториалната данъчна дирекция. 

Дъщеря на неговите хазяи е Милка Янакиева - по онова време ученичка, а по-късно известна наша оперетна и драматична артистка, която се снима и в първия завършен игрален филм от изцяло одържавената кинематография - „Калин Орелът". 

За времето, през което Димитър Димов е бил на квартира у тях, тя си спомня, че именно в техния дом той написва романа си „Поручик Бенц". В онези времена нейната майка била прогимназиална учителка по литература и изкушеният от литературата ветеринарен доктор й четял ръкописа, като двамата оживено обсъждали написаното.  

„Прибираше се от работа и започваше да пише” - свидетелства преди години Милка Янакиева.  Така Димов успява да завърши романа си именно край морето, където творбата е окончателно преписана на машина и подготвена за печат.

Днес за престоя на писателя ветеринар в Бургас напомня скромна паметна плоча върху фасадата на Областната дирекция по безопасност на храните.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки