Къщи за милиони левове на брега на морето в Сарафово са застрашени от новите свлачища


Къщи за милиони левове на брега на морето в Сарафово са застрашени от новите свлачища
Снимка: Теодора Иванова
04 Октомври 2018, Четвъртък


До 90-те е било забранено изграждането на сгради след улица „Морска“, но в първите години на демокрацията и със строителния бум е допуснато там да се строи

Автор: Десант

Не едно, а три активни свлачища застрашават в този момент къщи за милиони левове на брега морето в кв. Сарафово, съобщава сайтът Флагман.бг. Най-сериозно са застрашени къщите, които се намират вляво от централната алея, в посока северната част на квартала. Там е и най-активното срутище.

Буквално на няколко метра зад него – 4-5 м са оградите на първите къщи, които впечатляват със своята архитектура и мащабност. Всяка една от тях струва милиони левове.

Местните с право се притесняват, че ако свлачището не бъде укрепено, при следващите проливни дъждове щетите ще бъдат още по-сериозни.



Както Десант вече писа, Община Бургас вече е предприела всички необходими действия и от вчера в Сарафово са командировани специалисти на „Геозащита“, които изготвят СМР-тата за бъдещето брегоукрепване.

Специалисти ще направят спешен оглед на свлачището в Сарафово

Плановете на местната администрация са за укрепване на цялата ивица в морския квартал. Финансирането се очаква да бъде осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От Флагман.бг напомнят, че в началото на 80-те години на миналия век са направени насипите зад плажната ивица – там, където са активираните в момента три срутища.

До 90-те е било забранено изграждането на къщи след улица „Морска“, но в първите години на демокрацията и със строителния бум е допуснато там да се строи.

Междувременно е започнало обезопасяването на свлачището на колелото на кв. Сарафово, което свързва Бургас с летището.




В категории: Новини , Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
05.10.2018 03:52:53
0
0
http://kostadin.eu/2018/05/24/славяни-ли-са-българите/comment-page-1/#comment-12314

Тук руският агент и "историк" български е прав. Българите са славяни обаче твърде малко приличат на чехи и поляци поради смесите с други повече или по-малко тъмнокожи, тъмнокоси, тъмноочи народности. Аз лично предполагам че гърците като православни христяни и бивши "владетели" на българите (не само религиозно а и държавно-териториално) са се смесили най-много с българите. Смесът с пра-българи почти няма. Показателно е това че през средновековието българите имаха единствено славянско самоопределение, както много добре го доказва този български "историк". Само че той пропуска да говори за това че, след османското завоевание на България и Византия имаше голям смес от българи с гърци, чийто резултат са българи които изглеждат като гърци а той самия е един от тях.
В интерес на истината обаче и сърбите не приличат кой знае колко с чехите и поляците: високи като тях са обаче с много по-голям процент на хора с тъмна кожа/коса/очи. Това обаче не ги спира да се гордеят със славянщината си защото културно, езиково и т.н. и те са славяни, а и българите.

Колкото до Томарово, наставката "-ово" определено е славянска, така че името също, като цяло, е славянско, независимо от произхода, етимологията на "томар-", дали е същото нещо с "тимар" или не, и дали "тимар" е славянска дума или не.

Защо се казваше Рени по османско време Томарово? Това никак няма ухание на турско/иранско/арабско име, освен ако не е свързан с тимара, османски вид земевладение.
Означава ли това че там имаше славянско население? Ако да, какво население? Българско или украинско?

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D0%B8_(%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0)

"На територията на града са открити археологически находки от 4 век пр.н.е. По време на османското владичество (1621-1812) тамошното селище се казва Томарово. "

Как да има българи северно от р. Дунав през късното средновековие, когато и в Тулчанско (почти) нямаше такива, поне доколкото ми е известно. Само по-късно се заселват там българи, през втората половина на 17. век и особено след Одринския мирен договор от 1829 г.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки