Агенцията за закрила на децата се разтревожи от публикация в „Десант"


Агенцията за закрила на децата се разтревожи от публикация в „Десант"
10 Август 2018, Петък


Компютърните устройства се оказаха виновни за абсурдния въпросник с английски текстове и нелепи питания

Автор: Десант

Във връзка с нашата публикация „Агенцията за закрила на детето пусна абсурден въпросник за малчуганите“, в редакцията се получи отговор от ДАЗД. В него се казва следното: 

„Държавната агенция за закрила на детето стартира допитване към децата на България, чиято цел е да се чуе детското мнение и то да се вземе предвид при разработването на новата Национална стратегия за детето, за да бъдат създадени мерки и политики, които да отговарят на потребностите на младите хора. 

Въпросите на допитването бяха създадени от екип на ДАЗД, в който бяха включени психолози, педагози и социални работници. След това беше направена консултация с водещи социолози и социални антрополози.

С цел бързо и лесно попълване бяха използвани възможностите на Google формуляри. Според настройките на всеки отделен компютър се получава различна визуализация, поради това на някои устройства част от допитването излиза на английски език".


В случая от ДАЗД са използвали безплатната платформа Google Forms, която предлага готови шаблони за дизайн и изготвяне на различни документи, таблици, презентации и формуляри. Въпрос на елементарни умения е английският текст във взетия оттам въпросник да бъде заличен, така че да не се показва, независимо на какво устройство се разглежда.

Не можем да приемем, че компютрите са виновни той да се вижда. И това добре се илюстрира от самия въпросник, в който на места идентичен текст е на български, на други - на английски език.




В Google Forms свободно се предлагат и картинки за главата на съответната форма, като потребителят може да използва и собствен образ.

В случая от Българската агенция за закрила на детето са използвали изображение, което е едно от най-масово разпространените в интернет пространството и се използва в много страни по света за най-различни поводи, свързани с децата – сайтове за родители, за детски лагери, за училища и прочее. Намираме илюстрирани със същата картинка хиляди заглавни страници на английски, руски, турски, чешки, американски и какви ли още не портали.



В случая по-разумно бе Държавната агенция да използва оригинална снимка на български деца, за да подчертае, че все пак проучването е насочено именно към тях. 

Но нейсе, да не ставаме дребнави.

По-същественото, на което обърнахме внимание в нашата публикация, бяха самите въпроси, включени в анкетата, които втрещават със своята нелепост. Един от тях например е „Образованието, което получаваш, подготвя ли те за живота ти като възрастен?", на който всеки би се затруднил да отговори, тъй като няма как да знае какво ще му е нужно за живота му занапред!

В отговора на ДАЗД се изтъква, че въпросите на допитването са били създадени с помощта на психолози, педагози и социални работници, като е направена и „консултация с водещи социолози и социални антрополози".

Тежко им и горко на българските деца, щом съдбините им ще решават такива експерти и специалисти като тези, сътворили този въпросник. Дори и някое дете да успее да го попълни с що-годе разумен отговор, пак е трудно да си представим как отговоряйки на въпроса „Смяташ ли, че водиш здравословен начин на живот?" или „Смяташ ли, че тук е добро място да пораснеш?" например, това ще подпомогне изготвянето на Национална стратегия „с мерки и политики, които да отговарят на потребностите на младите хора"?!

Тези въпроси, независимо на какво устройство се гледат и четат, неизбежно предизвикват притеснения за това дали държавната агенция, призована да защитава децата, наистина прави нещо по този въпрос или само отчита показна дейност с безсмислени анкети!


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Недоволен от #БЕЗДЕЙСТВИЕТО на
14.08.2018 18:30:39
1
0
#ДАЗД позволява да я лъжат от #институциите - #ОЗД. Дали работят за децата - едва ли.
Всички от 15 - те институции, които трябва да работят за децата ни „помагат” за унищожението ни.
Понеже не можем да се справим с безобразията им - да им се връща тъпкано!
ЗА свободата от домашния затвор на 14-годишния Георги от Нова Загора
on.fb.me/1weBbPJ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки