Агенцията за закрила на детето пусна абсурден въпросник за малчуганите


Агенцията за закрила на детето пусна абсурден въпросник за малчуганите
09 Август 2018, Четвъртък


В бързината част от указанията във формуляра са останали на английски език. А въпросите изумяват с нелепостите си

Автор: Дина Харизанова

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) оповести, че предприема допитване към децата на България. Целта му е да се чуе детското мнение и то да се вземе предвид при разработването на новата Национална стратегия за детето, за да бъдат създадени мерки и политики, които да отговарят на потребностите на младите хора, изтъкват от ДАЗД.

Формулярът за допитването, за който е посочен линк в сайта на Агенцията, обаче хвърля в изумление! 

Той очевидно е взет наготово „на заем" от някакъв западен вариант и чиновниците така са бързали да го пуснат, че са пропуснали да изчистят оригиналните надписи и част от указанията в него са останали на английски език.



Интересно е как невръстните малчугани, които още и българския не знаят добре, ще се справят с чуждия език?! А и да учат чуждестранни езици - не всички сричат английски я!

Все пак въпросникът би трябвало да се попълни и от по-малките деца, както е видно от края на анкетата, където попълващото го хлапе трябва да посочи възрастта си. Апропо, там също се мъдрят указания на английски език.



По-втрещяващи от това обаче са въпросите, на които малките българчета трябва да отговорят.

За да не сме голословни, ще ги цитираме дословно един след друг:

„Смяташ ли, че тук е добро място да пораснеш?". Как може да знаят децата дали това "тук" е добро място, за да пораснат, като много от тях не знаят какво е "там" - в смисъл, че особено по-малките едва ли имат впечатления от други места по света и у нас и дали те са по-добри или по-лоши от това, в което живеят?!

„Хората, които полагат грижи за теб, подкрепят ли те?". Подкрепят как - буквално, като с патерици, или подкрепят твоите желания, мечти, стремежи и изобщо какво?!

„Смяташ ли, че водиш здравословен начин на живот?". Как може да имат представа децата дали това е така - нали първо трябва да натрупат знания за това какво е здравословен живот. Едва ли в детската градина им говорят колко вредни са Е-тата, соевия протеин, обездвижването, тютюнопушенето и пр.?!

„Образованието, което получаваш, подготвя ли те за живота ти като възрастен?. Е тук вече е просто абсурдно някой да може да отговори - че откъде ще знае малкият човек каква подготовка ще му е нужна за живота му като порасне?!

„Чувстваш ли се защитен и спокоен на мястото, в което живееш?". Защитен от какво - от цунами, градушка... И какво значи едно дете да се чувства „спокойно"?!

„Вземат ли предвид мнението ти по всички въпроси, които те касаят?". То това остана - да питаме тригодишното си отроче папка ли му се и ако отвърне с обичайното „не", да козируваме и да подвием опашка, оставяйки го гладно и жадно! А може би трябва да му искаме мнението дали маратонките, които сме решили да му купим, да са „Адидас" или „Найк"?!

​В този ред на мисли можем да продължаваме до безкрайност... И пак ще стигнем до безмислици. Уви! Бог да пази децата ни от Агенцията за тяхната закрила!

Вижте отговора на ДАЗД: Агенцията за закрила на децата се разтревожи от публикация в „Десант"


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки