Обявяват Националния комитет за честването на 1300 години от победата на кан Тервел над халифата


Обявяват Националния комитет за честването на 1300 години от победата на кан Тервел над халифата
19 Април 2018, Четвъртък


Вижте кой влиза в него и къде още се готвят за отбелязването на юбилея

Автор: Десант

През август т. г. се навършват 1300 години от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол. Така българският владетел спасява Европа от нашествието на арабския халифат.

По този повод на 13 април 2018 г. беше създаден Национален комитет за честване на бележитата годишнина под председателството на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В комитета влизат още акад. Антон Дончев, проф. Николай Михайлов, доц. Бони Петрунова, доц. Тодор Чобанов, учени и общественици. Инициативата е под мотото: „Кан Тервел – Спасителят на Европа“.

На 20 април (петък) от 11.00 ч. на пресконференция в Централния военен клуб министър Каракачанов ще обяви учредяването на инициативния комитет и неговите цели и задачи.

Както вече "Десант" писа, юбилейната годишнина ще бъде отбелязана тържествено и в Бургас и Камено. Над 40 общественици и изявени личности от морския град се обединиха около инициативата в морския град да бъде издигнат величествен паметник на именития ни владетел.

Засега има няколко предложения къде точно да бъде разположен той - в кв. Крайморие, Морската градина или на друго място. Решението ще бъде взето чрез обществено обсъждане. Средствата за изграждането на монумента ще се набират чрез дарения и разнообразни благотворителни инициативи.

Мемориал на кан Тервел засега има единствено в града, който носи неговото име. Той е открит през 1993 г. и е дело на Валентин Старчев.  През 2016 г. в София бе поставен паметен знак – икона на спасителя на Европа. Предстои обществено обсъждане на проект за паметник на именития български владетел, който ще бъде издигнат в Стара Загора. В Гоче Делчев пък се канят да поставят мемориална плоча в чест на сина на кан Аспарух и внук на величия кан Кубрат.

За юбилейната годишнина от неговата победа над сарацините се готвят усилено и в община Камено. Тамошният инициативен комитет подготвя разнообразна програма с различни мероприятия, с които да бъде почетен българския владетел и неговото славно дело.


В категории: Средновековие , История , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
27.06.2018 19:18:14
0
0
Княз Тервел е имал ок.30-40 хилядна конна войска и много пехота.Ирано-българи били конницата с шлемове,ризници,щитове,саби,бойни секири,лъкове и стрели,примки-ласо,сръпове за сеч.Пехотата траки и славяни-с щитове,копия,мечове,шлемове.Боя със сабя и копие-българина-персиец владеел-отлично.Трака и славянина-знаели добре боя с меч и копие.Българската конница сякла арабите от,които малко бойци имали ризници и шлемове,а риза,чалма,шалвари копие или меч или само лък.При Константинопол българите спасили България и Средна Европа-сърби,чехи,италиянци от арабско поробване.Княз Тервел християнин и войн е знаел-много за военното дело-примерно-да се громи врага на два фронта-арабите обсадили-Цариград и ромеите ги хвърляли от крепоста,а българите сломили арабите с удари в -челно във врага,който бил разделен на две.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки