В Бургас се канят да издигнат величествен паметник на Тервел


В Бургас се канят да издигнат величествен паметник на Тервел
22 Февруари 2018, Четвъртък


Поводът е навършването на 1300 години от битката при Константинопол, при която българският владетел сразяна сарацините и спира инвазията на исляма към Европа

Автор: Диана Славчева

През лятото на 718 г. кан Тервел спира нашествието на арабите към Стария континент, разгромявайки многохилядната армия на халифата пред стените на Константинопол. Така той обръща хода на историята и слага край на ислямската инвазия към земите на християнска Европа.

Вече в няколко български града са създадени инициативни комитети за честването на 1300 години от тези съдбовни събития.

Юбилейната годишнина ще бъде отбелязана тържествено и в Бургас и Камено. Над 40 общественици и изявени личности от морския град се обединиха около инициативата там да бъде издигнат величествен паметник на именития ни владетел.

Задега има няколко предложения къде точно да бъде разположен той - в кв. Крайморие, Морската градина или на друго място. Въпросът ще бъде поставен на обществено обсъждане, което предстои да бъде обявено. Средствата за него ще се набират чрез дарения и разнообразни благотворителни инициативи.

Мемориал на кан Тервел засега има единствено в града, който носи неговото име. Той е открит през 1993 г. и е дело на Валентин Старчев.  През 2016 г. в София бе поставен паметен знак – икона на спасителя на Европа. Предстои обществено обсъждане на проект за паметник на именития български владетел, който ще бъде издигнат в Стара Загора. В Гоче Делчев пък се канят да поставят мемориална плоча в чест на сина на кан Аспарух и внук на величия кан Кубрат.

За юбилейната годишнина от неговата победа над сарацините се готвят усилено и в община Камено. Тамошният инициативен комитет подготвя разнообразна програма с различни мероприятия, с които да бъде почетен българския владетел и неговото славно дело.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки