Земеделското министерство удря рамо на производството на шафран у нас


Земеделското министерство удря рамо на производството на шафран у нас
01 Февруари 2018, Четвъртък


Чай и бисквити с най-скъпата подправка в света, отгледана в България, ще бъдат сервирани на делегациите, които ще гостуват в нашата страна

Автор: Десант

Министерството на земеделието, храните и горите дава рамо на шафрана. В писмо на главния секретар на ведомството Георги Стоянов до председателя на Българската федерация на производителите на шафран и шафранови изделия Хасан Тахиров се поставя въпроса за създаване на Център за развитието на шафрана, лаборатория и опаковъчен цех. Изразява се готовност за тази цел да бъдат предоставени държавни опитни полета с отпаднала необходимост, информира „Нов живот".

По данни на медията, в момента в страната са засети 5000 дка с ценната подправка. Пред "Кърджали бг вести" Тахиров изтъква, че целта на отглеждащите шафран е да произвеждат и луковици, като за това ще са необходими поне 1000 дка. Той вижда такива възможности в опитните полета в Пловдивско и Пазарджишко, където може да се извършва и обучение на стопаните, решили да се занимават с шафранопхроизводство.

Преди време стана ясно, че членовете на делегациите, които ще пребивават в нашата страна по време на европредседателството ни, ще имат възможност да опитат чай и бисквити с шафран, отгледан у нас. Производител от Нова Загора пък вече приготвя халва с шафранова добавка.

Родните продукти ще може да бъдат опитани на специален Ден на шафрана, организиран от Националната асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти, уточнява нейният председател. По думите му целта е да се получи финансиране от ЕС за производството на тази култура в нашата страна.

Тахиров подчертава, че асоциацията се стреми страната ни хем да бъде производител на шафран, хем да бъде основен клиент, като тук се произвеждат продукти, в които да се влага лечебния минзухар. Особено внимание ще се обърне на луковиците.

Пред "Кърджали бг вести" той изтъква, че основният производител Иран ревниво пази тайната, какво произвежда от луковиците. Интерес към наши луковици проявяват френски производители, а английски и немска финансови институции са готови да подпомогнат производството и култивирането им на българска земя.


Хасан Тахиров

Неотдавна Асоциацията на производителите на шафран и шафранови изделия сключи три договора с научни звена - със Селскостопанската академия, с Института по биоразнообразие към БАН и Съвместен геномен център към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Основна цел е създаването на течен и сух шафранов екстракт за световната хранително-вкусова и фармацевтична промишленост. Селскостопанска академия ще контролира и сертифицира българските продукти от шафран.

"Излизаме на световния пазар", категоричен е Хасан Тахиров. Миналата година пред "Десант" той заяви, че до 5 години България може да стане световен лидер в производството на най-скъпата подправка в света.

Вижте още по темата: След пет години България може да стане световен лидер в производството на шафран


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки