След пет години България може да стане световен лидер в производството на шафран


След пет години България може да стане световен лидер в производството на шафран
15 Март 2017, Сряда


Това е най-скъпата подправка света, но същевременно е и ценен лечебен продукт

Автор: Диана Славчева

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Неслучайно се казва, че той е цар на подправките и подправка на царете.

Получава се от тичинките на специални сортове минзухар. А неговата висока цена се обуславя най-вече от това, че се събира само ръчно. Пък и за да се получи 1 килограм от него, са нужни около... 70-100 хиляди, че и повече минзухарени цветчета! Затова и кило от него върви от 500 до 700 долара. А десет грама от подправката се продават в търговската мрежа за над 6 лв.



За родина на шафрановия минзухар се смятат Близкия Изток, Мала Азия и Индия. Но всъщност той с успех може да се отглежда на още много други места по планетата, включително и у нас. Нещо повече – от няколко години вече съществува Българска национална асоциация на производителите на шафран, в която членуват около 500 човека.

Първото промишлено засаждане на син минзухар в нашата страна е на площ от 40 декара край Кърджали. Но днес най-масово засетите с тази култура площи са в Добруджа – край Русе, Силистра, Дулово и други населени места в този край на родината ни.

В сравнение с отглеждането на тютюн, растението изисква много по-малко грижи. Веднъж засадена, нивата изисква бране и обработка на цветовете само 3-4 седмици в годината. А готовите насаждения може да бъдат използвани цели 5-10 години.



Шафрановият минзухар цъфти през есента. Той е многогодишно растение. От една луковица излизат 1-3 цвятя,  а от един цвят се раждат 2 до 6 нови луковички. Засажда се през лятото, когато луковиците спят – уточняват подробности от агротехниката от Българска национална асоциация на производителите на шафран.

Нейният председател Хасан Тахиров, който е пионер на шафрановото производство в България и инициатор на кампанията за отглеждане у нас на син минзухар, е категоричен, че след пет години страната ни може да се превърне в световен лидер в производството на ценната подправка. А ако то получи държавна подкрепа, това може да стане и по-скоро – до две години. 



Хасан Тахиров

С научни изследвания Асоциацията е доказала, че територията на България е подходяща за производство на растението и получаваните от него продукти. Затова и организацията си е поставила за цел да превърне родината ни в център за добив на шафран от висок клас. През тази година  предстои да бъде създадена Научен изследователски център за развитие на шафрана, опаковъчен цех, опитно поле от 1000 декара за размножаване на шафранови луковици.

Но има доста път още да се извърви, докато това стане факт. Иначе интересът към българския шафран е голям – заради високото си качество той се търси от страни като САЩ, Германия и много други западни държави. Но все още у нас не се произвеждат достатъчно количества, които могат да задоволят тези пазари.

Така например в момента производството на подправката е между 15 д 20 килограма. Догодина се очаква то да достигне до 100 килограма. Но за да може да се изнася от нея, е нужно да се произведат поне от 200 до 500 килограма! И затова следва площите, засети със син минзухар, да се увеличат и повече фермери да заложат на отглеждането на това красиво и полезно цвете.

В тази връзка от Българска национална асоциация на производителите на шафран протягат ръка за сътрудничество с всеки, който иска да направи тази първа крачка, като браншовата организация предлага обучение на производителите, снабдяване с качествен, сертифициран посодъчен материал, съвети за подбор на подходящите терени и мониторинг и консултации в хода на отглеждането.

Като споменахме, че растението е полезно, нека да поясним, че освен като подправка към храната, шафранът намира редица други приложения – в народната медицина, в козметиката, като багрило и пр.

Като лечебно средство например, той е използван вече над 4000 години. За него говорят Омир и Хипократ и бива споменат в библейската Песен на песните и в египетските папируси.

Шафранът се прилага с успех при лечението на онкологични заболявания, тъй като забавя чувствително развитието на раковите тумори. Освен това пречиства и обновява кръвта, укрепва кръвоносните съдове и сърцето, подобрява мозъчната активност и стимулира обновяването на нервната тъкан. За целта трябва да се пие с прясно мляко.

Той помага също да се отървем от безсънието и главоболието. Способства и за възстановяване на зрението.  Взет с мед, помага за раздробяване и изхвърляне на камъни от бъбреците и жлъчката.  Освен това, е отличен антидепресант, който има меко действие и не води до привикване.

Нежните близълца на синия минзухар намаляват въздействието на радиацията и овлажняват целия организъм. Външно пък се използва при кожни заболявания, отоци и изгаряния.

Уникалните целебни свойства на шафрана са потвърдени от множество съвременни научни изследвания. Здравните специалисти са на мнение, че 4 на всеки 5 известни днес заболявания може да се лекуват с негова помощ – използвайки го като основно или спомагателно средство.

По света с шафран произвеждат различни безалкохолни и алкохолни напитки. Правят се изискани сладоледи и сладкиши, скъпи козметични кремове и сапуни, лековити чайове – изобщо приложението му е много широко.

И чест прави на българските пионери в това направление, че не се отказват да експериментират в посока на въвеждането на подобни производства и в нашата страна. Колкото и това все още да е на начален етап и само за вътрешния пазар.

Да се надяваме, че Хасан Тахиров и ръководената от него асоциация ще успее да извърши земеделска революция у нас с утвърждаването на производството на шафран и биологични шафранови продукти. А дано и държавата подаде ръка, защото това може да осигури препитание на хиляди българи и то в региони, където обезлюдяването и демографската криза са на катастрофално ниво.


В категории: Новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Мисля
17.03.2017 07:06:26
8
3
700 декара гледат в асоцияцията а само 10-15кг подправка са произвели ако е така те са на пълен фалит!!!
И сега си продават луковиците за да избият загубата . Дано намерят някой подкупен политик и държавата да им ги изкупи,дано!
3
Поли Павлова
15.03.2017 19:14:56
0
2
Много искам да си закупя.Не в огромно количество,а няколко ,за да ми красят градината
2
Поли Павлова
15.03.2017 19:14:36
0
2
Много искам да си закупя.Не в огромно количество,а няколко ,за да ми красят градината
1
Поли Павлова
15.03.2017 19:14:36
0
2
Много искам да си закупя.Не в огромно количество,а няколко ,за да ми красят градината
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки