Българка извая от захар и фондан Желязната църквата „Свети Стефан“


Българка извая от захар и фондан Желязната църквата „Свети Стефан“
Снимки: Личен архив и 24 часа
10 Януари 2018, Сряда


Кулинарният шедьовър бе представен в Българската Екзархия в Истанбул

Автор: Десант

Габровката Мария Владимирова Озтюрк извая от захар църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. Кулинарният шедьовър е бил подготвен от нашенката специално за официалния обяд, по случай откриването на реставрираната българска църква и представен на гостите, уважили тържеството на 7 януари в турския мегаполис, информира „Габрово нюз“.

Тортата е точно копие на Желязната църква, като сладкият макет е изработен от захар и фондан. Сладкарското творение бе представено в Българската Екзархия, където се състоя тържественият обяд с премиера Бойко Борисов и българската общност.

От 17 години Мария притежава свое собствено сладкарско ателие в Истанбул, където я отвежда любовта към съпруга й. Тя често майстори християнски светини. През лятото на 2016 г. например бе изработила икона на света Богородица.



Такава сладкарска творба, разбира се, е светотатство да се консумира, но пък майсторката зографства не само със захар, но и с четки и бои, като рисува и истински икони. 

Тя е завършила училището по дърворезба в Трявна, а след това и  Великотърновския университет със специалност скулптура. Била е преподавател по рисуване в габровско училище. 

​Миналото лято талантливата сладкарка декоратор от Габрово Мария Владимирова Озтюрк организира първата българска колаборация от наши сънароднички - майсторки в сладкарското изкуство, които показаха една различна България от захар и фондан, като техните атрактивните торти пресъздаваха различни български традиции, обичаи и нрави. 


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки