Наши сладкарки сътвориха от захар и фондан една различна България


Наши сладкарки сътвориха от захар и фондан една различна България
18 Юли 2017, Вторник


Вижте кои са най-атрактивните торти, пресъздаващи български традиции, обичаи и нрави

Автор: Десант

Самоука сладкарка декоратор от Димитровград се прочу със свое произведение на световно ниво. Анета Колева, която по професия е икономист, направи торта с фигура на кукер, с която взе участие в нестандартен проект.

„Избрах да направя тази торта, защото винаги ме е впечатлявала магнетичността на обичая и вярата, че със звъна на чановете можем да прогоним злите сили“, обяснява тя, цитирана от Haskovo.net, като споделя пред медията, че близо 2 месеца е изработвала конструкцията на своята творба, а декорацията й отнела около 2 седмици.

С кукерската си торта Анета участва в първата българска колаборация от 17 нашенки, които показват една различна България от захар и фондан. Проектът няма конкурсен характер и бе посветен на празника 24 май.

Организатор на инициативата е сладкарката декоратор от Габрово Мария Владимирова Озтюрк, която от години живее в турския мегаполис Истанбул.

Тя е завършила дърворезба в Художественото училище за приложни изкуства в Трявна и скулптура във Великотърновския университет. От около 3 г. е превърнала хобито си в професия и води курсове по декорация на торти в България и Турция. От тази година е шеф-сладкар в националния отбор на Турция към Федерацията на готвачите и сладкарите (ТАШФЕД).

По-голяма част от сладкарките, включени в колаборацията, живеят и работят от години зад граница. Димитровградчанката е единствената участничка от областта. Снимките на техните сладки изкушения са публикувани в платформата на проекта „Моята България“, както и в световно известни сладкарски сайтове.

Това е първият такъв проект на участници от България. Идеята му е да се пресъздадат български традиции, обичаи и нрави. Сред тортите има фигури, исторически личности – цар Симеон, хан Аспарух, Васил Левски, забележителности - храм-паметника Александър Невски, Тракийската гробница,  обичаят Нестинарство, картина на Владимир Димитров-Майстора и други.

„Тортата я изядохме с близки и приятели, но запазих рогата и чановете на кукера“, споделя Анета пред Haskovo.net.

Публикацията в хасковската медия ни провокира да разгледаме и творбите на другите участнички в проекта. Не по-малко атрактивна се оказа тортата на Радинка Динева, която живее в Йоханесбург, ЮАР. Темата, която тя е пресъздава в сладкарско изделие, е: "Красотата на моя народ".



Даниела Дюлгерова от Стара Загора пък е изваяла "Златните съкровища на траките". 



Варненката Зорница Никифорова пък заложила на "Българската софра".



А величественият български цар Симеон е героят на софиянката Емануела Янева-Цакова.




В истински шедьовър се е превърнал "захарният" столичен Храм-паметник "Свети Александар Невски" на Зюбейра Адемова, която живее в канадския град Торонто.



А Диана Петракиева от Габрово възкресява драматична сцена от Априлското въстание.



Няма как да се опишат достойнствата на всички представени в инициативата творби. Но все пак широката публика ще има шанс да ги види, тъй като предстои да се направи изложба от макети на "патриотичните" торти. Намерението на организаторите е това да стане или в Пловдив, или в София. 







0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки