В „Албена" посрещат мачовете на Григор Димитров с... десерт „Уимбълдън"


В „Албена" посрещат мачовете на Григор Димитров с... десерт „Уимбълдън"
10 Юли 2017, Понеделник


Уникалната комбинация от ягоди с ванилова сметана е със 140-годишна история в кралския турнир на трева

Автор: Десант

Григор Димитров се изправя днес срещу рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер в двубой от осминафиналите на „Уимбълдън". Българският тенисист ще преследва първа победа срещу легендарния швейцарец, след като досега е изгубил всяка една от петте им срещи, играни до момента.

По интересен начин в родното ни ваканционно селище „Албена" посрещат мачовете на най-добрата ни ракета в авторитетния турнир. В голяма част на ресторантите на хотелите и в а ла карт ресторантите в тенис курорта се предлага традиционният десерт „Уимбълдън", който е със 140-годишна история в кралския турнир на трева.

Изкушението включва уникалната комбинация от ягоди с ванилова сметана

Защо точно ягоди? Просто всеки път, когато събитието се е провеждало, им е бил сезонът. А и още по времето на Викторианската епоха се е считало за изискано да се консумира именно този дъхав летен плод.

Легендата гласи, че Томас Уолси, който е бил влиятелен английски държавник и кардинал на Римокатолическата църква, първи измислил комбинацията ягоди със сметана. Специалният крем бил "диета" на селяните, докато червеният плод се консумирал само от заможните, а комбинацията давала символичната  възможност бедни и богати да се съберат.

Десертът за първи път е поднесен на зрители през 1877 г, когато 200 човека изгледали финала, където Спенсър Гор станал първия шампион на турнира.


Гравюра от 1877 г., изобразяваща  първия турнир „Уимбълдън"

Оттогава насам са се консумирали тонове ягоди, като към днешни дни за двете седмици, в които Уимбълдън се провежда, се изяждат средно по 28 тона от тях, което прави 142 хиляди порции или 2 милиона плодове.

Те са от сорта „Елсант" и се доставят в Уимбълдън директно след набирането си от плантациите в 5,30 ч. сутринта. 

През 2015 г. Умбълдънския комитет реши да замрази цената на ягодите на 2,50 фунта стерлинги за порция, съдържаща не по-малко 10 плода.

И още малко кулинарни факти за турнира. На "Уимбълдън" се изяждат около 190 000 сандвича, 30 000 порции риба с картофи, 6000 пици,  7000 кг сладолед, и се изпиват 28 000 бутилки шампанско, 250 000 бутилки вода и 300 000 чая.

Ето рецептата за прочутия ягодов сладкиш „Уимбълдън“


В категории: Новини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки