Цял Бургас събира помощи, Турция тъне в заеми


Цял Бургас събира помощи, Турция тъне в заеми
Бургаската гара. Първият камък в основите й е поставен на 16 юни 1908 г., а официалното й откриване е след близо 20 години - чак на 27 август 1929 г. Сградата е Г-образна и е построена върху площ от 2088 кв.м. Макар и еднаква в архитектурното си решение с
10 Юли 2009, Петък


Преди 50 години
Разлиствайки страниците на в. „Черноморски фронт” от 16 юли 1959 г., попадаме на една прелюбопитна статия на външноикономически теми: „Турският внос ще се балансира с износа най-рано след... 50 години”: „През август м.г. Турция получи заем от Организацията за европейско икономическо сътрудничество (тя е основана през 1948 г. за координация на помощта по плана Маршал, който трябвало да преустрои Европа след Втората световна война, и през 1961 г. е преобразувана в Организация за икономическо сътрудничество и развитие, б.а.)  в размер на 359 милиона долара. Главни кредитори по заема бяха САЩ и Западна Германия. Във връзка с дългоочакваната „помощ” турският печат вдигна голям шум и се постара да я представи като значителен успех на правителството, като признание от западните съюзници за „изключителния принос на Турция в отбраната на западния свят”. Много скоро обаче венцеславенията на заема отстъпиха място на разочарованието.



Установено бе, че новите кредити са получени с цената на много унизителни отстъпки от страна на турското правителство... Плачевното положение на турската икономика преди заема, още по-плачевно след заема – такъв е изводът. И едва ли след 50 години (т.е. днес, б.а.), както пророкува чуждестранният финансов експерт, ще се подобри икономиката на Турция. Такава е съдбата на всички зависими от САЩ страни” – завършва авторът на дописката Светослав Дончев.
Горчивият опит на южната ни съседка с половинвековните последствия от сторването на теманета към янките, би трябвало днес да подрънква като обеца на ухото на продажните ни политици и финансисти.

Преди 70 години

В края на юни и началото на юли през 1939 г. Севлиево е наводнено от проливни дъждове. Бургаските граждани веднага започват да събират пари за пострадалите севлиевци. Обявена е и чекова сметка № 450 на началника на общественото подпомагане в България.  „След похвалния пример на пристанищните работници, които от своите скромни средства отделиха 10 000 лв. за пострадалото население в Севлиево – пише в.„Вечерна бургаска поща” на 11 юли 1939 г. – завчера в неделя имаха събрание и работниците от митниците... които също са отпуснали 10 000 лв. за севлиевци. Кантарджиите от пристанището са отпуснали 500 лв”.
На 16 юли вестникът информира също, че: „Бургаският градинар Иван Цонков е подарил 40 000 стръка зеле разсад за пострадалите градинари в Севлиево”.
Към края на юли става ясно, че бургазлии са събрали общо 200 000 лв., като има и много помощи, които са изпратени направо по чековата сметка.
Профсъюзните неволи на бургаските касапи отпреди 70 години също са намерили място на страниците на газетата: „Дирекцията на труда е отказала да утвърди устава на образуваната работническа задруга при бургаската кланица. Работодатели на колачите си остават месарите при сдружението”.
В онова далечно време Бургас е обръщал полагаемо внимание върху образователните постижения на своите граждани. Така например в броя от 12 юли на в.„Вечерна бургаска поща” четем:
„Завършил е скулптурния отдел на държавната художествена академия при проф. Ив. Лазаров бургаският гражданин г. Георги В. Наков с много добър успех”.
Какво е станало след това с този така кадърен младеж така и не ни се отдаде да разберем! Но от същия брой разбираме, че:
„Във всеки град на областта са проведени противогазови демонстрации, към които населението е проявило голям интерес. В някои по-големи села са образувани също така противогазови дружества”.
От какво са се обгазявали бургазлии преди 70 години си е чиста енигма, но нямаше да е лошо тези дружества да бяха продължили съществуването си и до наши дни – днешните обгазявания са си напълно реални и осезаеми.
Щом прелистваме летни броеве на старата преса, няма как да минем без съобщения, свързани с курортния сезон. На 13 юли в.„Вечерна бургаска поща” информира, че „Курорта Бургас се рекламира в Югославия”: „Югославо-българската лига в Белград всеки ден рекламира курорта Бургас по радио Белград и в колоните на най-големия югославски вестник „Политика”. Групата студенти и студентки, които ще летуват в Бургас ще пристигнат към края на месеца”.
Очевидно през 1939 г. това е било сензация, но днес повечето ни южни курорти разчитат именно на туристите от бившата вече република Югославия – македонци, хървати, сърби и словенци, да създадат някакво, макар и илюзорно, усещане за калабалък покрай родния морски бряг.
Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки