Атомният ледоразбивач „Сибир“ започва рейсове в Арктика (СНИМКИ)


Атомният ледоразбивач „Сибир“ започва рейсове в Арктика (СНИМКИ)
14 Януари 2022, Петък


Мощността на атомния ледоразбивач е 60 МВт, скоростта му е 22 възела по чиста вода и може да преодолява ледове до 2,9 метра

Автор: Десант

Първият сериен универсален атомен ледоразбивач „Сибир“ на „Атомфлот“ потегли от Санкт Петербург към пристанище Мурманск и е готов за работа в акваторията на Северния морски път. Преходът ще отнеме до 9 дни.

„Екипажът на „Сибир“ е от опитни навигатори, които добре познават участъка на прехода“,  отбеляза директорът по въпросите на мореплаването на „Атомфлот“  Леонид Ирлица. „В момента в Северно и Норвежко море метеорологичните условия са неблагоприятни – поривите на вятъра достигат 30 м/сек.“, допълни той.



През следващите месеци специалистите ще продължат с тестването и мониторинга на всички корабни системи. Планира се няколко дни след пристигането в Мурманск, ледоразбивачът да направи първия си работен рейс в западната част на Арктика, в Об-Енисейския район на Карско море.

На борда на „Сибир“ има 54 души екипаж. Той е с дължина 173,3 метра и ширина 34 метра. Мощността на атомния ледоразбивач е 60 МВт, скоростта му е 22 възела по чиста вода и може да преодолява ледове до 2,9 метра. Проектният срок на експлоатация е 40 години.



Полагането на кила на „Сибир“ бе през май 2015 година,  а спускането му на вода – през септември 2017 г. Преди по-малко от месец атомният ледоразбивач бе предаден на „Атомфлот“.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки