Преди 42 години: „Всичко е любов" или всичко за Иван Иванов – идола на българското кино през 80-те години на ХХ век


Преди 42 години: „Всичко е любов" или всичко за Иван Иванов – идола на българското кино през 80-те години на ХХ век
01 Декември 2021, Сряда


Понастоящем актьорът не иска да се шуми около него и е избягал от светската суматоха в село Оборище

Автор: Борислав Гърдев

За моето поколение датата 15 декември 1979 г. е знакова. Тогава на голям екран излиза филмът на Борислав Шаралиев и Боян Папазов „Всичко е любов“. В главната роля на Радо се снима Иван Иванов и още след премиерата в понеделник става ясно, че България има нов идол.

Някои побързаха да го определят като наследник на Стефан Данаилов, други щяха да го нарекат звездата на 80-те години на ХХ век.

Истината е, че гледахме творбата като откровение и в лицето на Радо припознахме себе си и собствения си живот, смачкан от условностите и предразсъдъците на една омръзнала ни система, чийто край още не виждахме.

После щяхме да научим подробностите – роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград, завършил ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Работил в Младежкия и Военния театър до 1983 г. и дори прочул се в ролята на Ромео в хитовата постановка „Ромео и Жулиета“ (1982) на Иван Добчев,както и в „Животът е сън“ (1982), шутът, отново на Добчев,носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“...

По-късно щяхме с изненада да го открием като поет и разказвач, поглъщайки книгите му „Този живот, онзи живот“, „Отговори“, „Седем часа разлика“, „Добре дошъл у дома“, като майстор на дублажа в БНТ и bTV – на Белмондо в „Клетниците“ и на Киану Рийвс в „Разходка в облаците, на сериалите “Масада“ и „Беглецът“.

Но преимуществено гледахме жадно филмите му. Срещата с всеки негов герой бе празник за нас – защото Иван беше истински, автентичен и неподправен на екрана, а играта му, шлифована с времето, все така непосредствена и убедителна.

Не трябва да забравяме и гастролът му в телевизионния театър като най-запомнящо бе участието му в постановката на Павел Павлов „Испанци в Дания“ (1982), без да забравяме и „Истината! Само истината!“ (1981) на Даниел Ал и „Лукреция Борджия“ (1981) на Павел Павлов.

10 ноември 1989 г. премина като тайфун през родното ни кино. Започна периодът на малокартинието, снимането за жълти стотинки в евтини американски и западноевропейски филми, приемането на всевъзможни тв халтури.

Иван Иванов има късмета точно в този момент да работи при Джон Мактирнън в „На лов за Червения октомври“ (1990) като съветския матрос Симеон и в партньорство на Шон Конъри и Алек Болдуин, но не можа да осребри участието си и да добие статута на важен второстепенен артист в сериозни и смислени продукции, снимани по света и у нас.

Той опита да продължи работата си в стойностни проекти, но след „Живот на колела“ ( 1992)  на Димитър Аврамов  и „Гори, гори огънче!“ ( 1994) на Румяна Петкова, акостира в семплия българо-френски сериал „Новите приключения на Арсен Люпен“ ( 1995) на Филип Кондройер в епизода „Ерлок Шолмс се намесва“ като вътрешният министър Хюго.

Видяхме го отново чак през 2007 г., този път за последно в роден сериал, под режисурата Анри Кулев  и по сценарий на  Станислав Стратиев във „Врабците през октомври“.

Чувствително се разредиха участията му  в родните продукции – „Стъклени топчета“ (1999) на Иван Черкелов, „Асистентът“ (2002) на Илия Костов, където беше босът на мутрите, а такъв бе и в „Трафик“ (1995) на Ивайло Джамбазов, с когото направи и кримката „Наблюдателят“ ( 2001), където пък фучеше като напористо ченге, борещо се с престъпността.

В поетичната импресия на Михаил Мелтев „Чуй звездите“ (2003) бе дядото, в „Едно дете в повече“ (2003) на Чавдар Гагов бе босът, а в „Другият наш възможен живот“ (2004) на Румяна Петкова като емигранта Лъчезар се събра в нов дует, след „Лавина“, с Ваня Цветкова – ватманката, докато в  сериала „Неочакван обрат“ (2006), еп.3 „Комар,  молец и плъх“ на Станислав Дончев се представи  като униформен полицай.

Иван Иванов подхвана обещаваща кариера в екшъните, които започнаха редовно да се снимат от американски занаятчии у нас през 1998 г. и за кратко до 2005 г. натрупа завиден стаж и опит. Имаше дори възможност да се утвърди като незаменим поддържащ актьор, каквито станаха след него Христо Шопов и Захари Бахаров, но…

Снима „Кървав спорт 4“ (1998) при Елвис Рестейно и като Цезар направляваше с хладен поглед кървавите мелета, вихрещи се под купола на храм „Св. Александър Невски“, превърнат за нуждите на продукцията в арена на кумите – турнири, в „Пратеникът на кралицата“ (2000) на Марк Ропър бе Клаус, а в „Извън контрол“ (2002) на Боб Мизйоровски и като партньор на  Жан-Клод ван Дам беше вече началник на влака, заплашен от вирусната атака.

За съжаление, очакваният с надежди „Мрачна светлина“ (2004) на Бил Плат се оказа объркана хорър фентъзи каша, и независимо от доброто превъплъщение на Иванов като Рийборн, самият филм не предизвика очакваните емоции.

Иван Иванов явно е бил недоволен от крайния резултат и се появи само още веднъж на площадката на американска продукция, снимана у нас – „Космическа обсада“ (2005) на Робърт Стад като доктор Бейкър.

След това  бе съдията в „Сако и Венцети“ (2005) на италианския постановчик Фабрицио Коста. Участва отново като съдия и в „Последният господар на Балканите“ (2005) на Мишел Фавар.

Чаровният актьор изчезна и от културния ни живот, упорито отказва снимки. Ние знаем много повече за изявите на сина му Стефан, по-известен като рапъра Wosh MC, направил и 27-минутен документален филм – изповед за баща си: „Добре дошъл у дома“ (2009).

Едва през 2012 г., по настояване на големия си приятел Христо Стоичков, Иван Иванов се реши да се снима редом до него и като любим му душеприказчик и изповедник в иначе много силния и качествен  филм на Борислав Колев, посветен на Камата – „Стоичков“.

Това не бе последната му изява пред камерата. Неочаквано на 8 август 2019 г. бе излъчен пети епизод „Острието на тримата“ от втория сезон на иначе популярното тв фентъзи, копиращо енергията на „Игра на тронове“ – „Аванпостът“, в който под режисурата на Орси Нейджипал се мярна като брадат лечител.

Понастоящем Иван Иванов предпочита отшелническия пенсионерски живот в село Оборище, страни от дрязгите на столичния град. Не обича да злоупотребява с присъствието си, като междувременно се пребори с коварното раково заболяване. Смятам, че и съдбата си приема философски, като не иска да се шуми около него и бяга от светската суматоха.

Все пак си остава един от най-големите български актьори и заслужава нужното уважение за труда, който е положил, и за незабравимите мигове пред големия и малкия екран, които сме преживели благодарение на щедрия му талант.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки