Общинските съветници в Поморие с важно решение за стабилизирането на многопрофилната болница


Общинските съветници в Поморие с важно решение за стабилизирането на многопрофилната болница
30 Ноември 2021, Вторник


Предложението е на кмета на морската община Иван Алексиев

Автор: Десант

Общинските съветници в Поморие взеха важно решение, което ще подпомогне за стабилизирането на многопрофилната болница в морския град. На днешната сесия местният парламент гласува здравното заведение да придобие безвъзмездно 60 % от капитала на „Медицински център 1-Поморие“ ЕООД, който отговаря за доболничната помощ. Предложението е на кмета Иван Алексиев.

Прехвърлянето му към структурата на МБАЛ-Поморие е мотивирано с това да се постигне по-добро разпределение на броя на медицинските служители и персонала и преимущественото пренасочване на пациентите на МЦ към болницата, където работят специалисти на много високо ниво.

„Имахме среща с управителите на двете лечебни заведения. Общинските съветници бяха запознати за финансовото състояние, както и с дейността им – за потоците от пациенти и къде отиват те. Категорично и д-р Хинов, и д-р Атанасова казаха, че от Медицински център 1 няма нито един пациент, който да е насочен към МБАЛ-Поморие. Затова се обединихме около идеята да се направи тази промяна. Пациентите, които могат да се лекуват тук, да си останат тук, а не само да се насочват към Бургас. Да, това е личен избор, но и в Поморие имаме много добри специалисти. Същевременно нашата болница не може да си плаща елементарните разходи, да не говорим, че заплатите едва ги събират. Те са две общински дружества. Не може едното да е на загуба, другото да е на печалба, защо да не си помагат“, казва председателят на Общинския съвет Адам Адамов, цитиран от Флагман.бг.

Той е категоричен, че това е правилната стъпка за стабилизиране на МБАЛ-Поморие. Другата е закриване на болницата, което ще е пагубно за общината. 

Същото мнение изрази и зам.-кметът по бюджет, финанси и счетоводни дейности Янчо Илиев. Според него по този начин ще се оптимизира контролът и взаимоотношението между двете здравни заведения.

Медицинският център е печеливш е едва от две години. Печалбата е едва около 7-8 хиляди лева, но същевременно болницата не може да си плати разходите, стана ясно на сесията.

Прехвърлянето на 60 % от капитала му няма да повлияе на финансовото състояние, тъй като има договор със Здравната каса, обясни Янчо Илиев. Потокът пак ще си минава през Медицинския център, но ще има комуникация с МБАЛ и ако се прецени, че пациентът трябва да бъде хоспитализиран, се пренасочва към болницата.

Общинските съветници приеха единодушно предложението, само групата на БСП гласува „Въздържал се“.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки