Едва четирима младежи издържали изпита за офицери в първата военна школа в България след Освобождението


Едва четирима младежи издържали изпита за офицери в първата военна школа в България след Освобождението
26 Ноември 2021, Петък


На 26 ноември 1878 г. официално е открито военното училище в София, но то не е първото, създадено в освободена България

Автор: Камен Костов

Първият град, в който е било отворено военно училище у нас след Освобождението, не е бил Велико Търново, нито пък София. Малко известен факт в историята е, че първият випуск офицери получават нашивките си в Пловдив.



Това става в един горещ ден на 30 август 1878 г., на хълма Джамбаз тепе, където въпреки жегата се насъбрало хилядно множество. От железопътната гара се появили група конници, водени от самия княз Александър Дондуков-Корсаков.

Заедно със свитата си, той дошъл не за да празнува именния си ден, който се чествал на същата дата, а за да произведе в звание първите български офицери.

На практика, още преди да са известни решенията и постановленията на Берлинския конгрес за бъдещата съдба на току-що учреденото според Сан-Стефанския договор Българско княжество, императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, опасявайки се от политически изненади по въпроса с окупационния период на руските войски, решава като временна мярка да формира в Пловдив учебна военна част от български младежи, които имат поне четирикласно образование.



Целта на това формирование била да подготвя младежите във военни умения и те да бъдат произведени в офицери, в случай че се наложи да попълват новосъздадената българска армия.

Военната част, наречена първоначално „команда на волноопределящите се”, е била създадена през юни 1878 г., а три месеца по-късно вече наброява 80 души. Тогава се преименува в „рота на волноопределящите се”, а към датата на откриването на военното училище в нея се обучават вече 106 човека.

Това са доброволци, повечето участници в Българското опълчение, натрупали практика и боен опит в борбите за национално освобождение и Руско-турската война. Висшият контрол и занятията на младежите са поверени на капитана от императорската армия Николай Николаевич Флейшер - високоинтелигентен и много инициативен офицер. Капитан Строжевски е командир на ротата, помагат му подпоручик Любавски и българинът на руска служба Бонев.

В подофицерския състав влизат един фелдфебел и четирима старши подофицери. Занятията текат усилено, тъй като не е ясно дали няма да се наложи по-ранно произвеждане на възпитаниците в офицерски чин.

Освен строевите занятия, 3-4 пъти седмично се четат лекции по топография и фортификация.

Когато след подписването на Берлинския договор става ясно, че руските войски ще останат 9 месеца в Северна и Южна България, занятията се съсредоточават основно върху строевата подготовка, за да се представят младите военни добре пред княз Дондуков-Корсаков.

Тренировките са много усърдни, а изпитите – толкова тежки, че от всички курсисти само четирима успяват да покрият изискванията и да станат офицери. Прегледът на войската е определен за 30 август, 17 часа.



В него се включват освен руските войски, които в този момент се намират в Пловдив, но и лагеруващите край града 11 дружини с български войски, начело с "ротата на волноопределящите се".

Княз Александър Дондуков-Корсаков приема парада, поздравява войниците и тогава започва най-същественото – церемонията по производството на първите български офицери. Ротата преминава в разгънат строй, а след церемониалния марш князът прочита императорската заповед и произвежда в офицерски чин четири български момчета – Рачо Петров, Христо Попов, Стефан Александров и Петър Тантилов.

Още на другия ден се провежда бойно учение само с частите на българските пехотинци и „ротата на волноопределящите се”. Едните са разположени на хълма Бунарджика, а другите настъпват от запад и атакуват противника. В първите дни на септември пехотинците са разквартирувани, а ротата е преместена в училището „Света Троица”.

По това време то се намира на 200 метра от Понеделник пазара, на първата пряка на ул. „Петко Славейков” в Стария град. Сградата е паметна още от 1834 г. , когато е построена със средствата на Вълко Куртович. По-късно училището е ремонтирано с помощта на родолюбивия българин Душо Хаджидеков, а през 1946 г. е съборено.

Така на практика Националният военен университет “Васил Левски” води началото си от есента на 1878 г., когато на 1 септември в Пловдив генерал-адютант княз Дондуков-Корсаков подписва заповед №14 по Военното управление на Българската земска войска, с която назначава първия команден състав на Софийското военно училище от 6 души.

Училището се нарича Софийско, тъй като е предвидено то да е там, където ще бъде седалището на бъдещия български княз. От тази дата започва летоброенето не само на военното училище, но и на цялата българска военнообразователна система.

Практическото преместване на казармата от училището „Света Троица” в София става от 14 до 19 ноември - до Пазарджик с влак, а от там пеша.

На 26 ноември в столицата военното училище е официално открито. То е разположено в сградата на турската военна болница, където днес се намира Централният военен клуб.

Първият випуск е от 165 юнкери. Произведени са в първи офицерски чин на 10 май 1879 г. „Тези офицери участват в защитата на Отечеството по време на Сръбско-българската война като капитани, а впоследствие изнасят на плещите си подготовката и участието на българската армия във войните за национално обединение и прославят българското оръжие по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа.

До 1913 г. 83 души от тях командват полкове, 42 – бригади, 15 – дивизии, а 8 – армии”, се казва в Юбилейната книга по случай 50-годишнината на първия випуск на училището.

„Освен това петима са началници на военното училище, трима са инспектори на артилерията, двама – на кавалерията. Петима офицери достигат до поста началник на щаба на армията, а шестима се изкачват до върха на военната пирамида и са военни министри.”

През 1892 г. школото се мести в специално построена сграда в югоизточния край на града, в която днес се намира Военната академия „Г. С. Раковски”.  През 1945 г. то е преименувано на Народно военно училище „Васил Левски”, а през 1958 г. е преместено във Велико Търново, където днес функционира като Национален военен университет.


В категории: История , Добри Вести

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Анти Румънецот
27.11.2021 17:04:55
0
0
1.
Cine este Sfantul Andrei, apostolul ocrotitor al romanilor, sarbatorit pe 30 noiembrie
https://www.zcj.ro/religie/cine-este-sfantul-andrei-apostolul-ocrotitor-al-romanilor-sarbatorit-pe-30-noiembrie--225216.html
Още тъпотии и исторически незнания в румънското онлайн-пространство:
Статия за апостол Андрей който бил проповядвал в Добруджа и бил апостола на румънците.
Доколкото ми е известно той никога не е стъпил в Добруджа.
пише в статитята че Мала Скития е бил днешната "Северна Добруджа" + Четириъгълника ("Южна Добеуджа")
румънското име за "Южна Добруджа", тоест първоначално за цялата територия между четирите турски крепости Шумен, Варна, Силистра и Русе а после и най-често само за онази част от този "четириъгълник" които румънците са успели да откраднат от Бг. през 1913 г.: само гр. Силистра от по-горе споменатите 4 града - в изток до десетина км. западно от гр. Тутракан в запад и до Кранево на югоизток, градовете Добрич, Тутракан, Балчик и Каварна бяха откраднати от страна на румънците, обаче Шумен, Русе, Варна не).
Знае се че Тутракан не е добруджански град обаче и в България Силистра се смята за добруджански град.
Първоначалната Добруджа, тоест въпросната Мала Скития (римска административна област) се простираше от днешното румънско село Расова на изток и на север, като Силистра (Дуросторум за римляните) НЕ влизаше в пределите на Мала Скития.
Също така Тутракан не е част от римската Мала Скития, не е част от оригиналната първоначална Добруджа.
Това означава че Мала Скития не е днешната Добруджа (не е Северна Добруджа + Южна Добруджа), понеже например гр. Силистра и гр. Тутракан не са били в нейния състав, обаче румънският автор на статията, както огромоното мнозинство от румънците (които имат поне малко знания за Добруджа) "знаят" че Тутракан е бил в римска Мала Скития, докато "чисто българските" Варна и Русе не, понеже териториите и пределите на Мала Скития и "Добруджа" били еднакви и идентични.
Тоест румънците си мислят че не били откраднали нищо от България, например Варна никога не е била в състав на Румъния, понеже това е чисто-български град, тоест румънците през 1913 г. не са я искали, защото румънците не са крадци, за разлика от българите (украинците, руснаците, унгарците и т.н.). Румънците са искали през 1913 г. само това което било "изконно румънско", тоест Силистра, Тутракан и т.н. и са успели да си "върнат" от крадците-българи и останалата територия на Мала Скития които българите още държаха, тоест Тутракан, Силистра и т.н.
Бележка: Защо "Северна Добруджа" в кавички?
Понеже най-южнозападният й кът, от село Расова на запад и югозапад не е бил в състав на първоначалната Добруджа, тоест на римска Мала Скития.
Това че Расова е бил "границата" на Мала Скития го знам от "История на Добруджа" (Istoria Dobrogei) на румънците Радулеску и Битоляну (първо издание под заглавието: "История на румънците помежду Дунав и Морето. Добруджа" "Istoria romanilor dintre Dunare si Mare" - "море" означава Черно Море) Не знам дали българските историци се съгласяват с това мнение, че римска Мала Скития е започнала от днешното румънско село Расова (румънските "историци" използват "Музаит-Расова" обаче не знам точно какво представлява "Музаит")
2.
Holocaustul si istoria evreilor, disciplina de studiu in scoli. Pareri pro si contra

https://adevarul.ro/locale/constanta/holocaustul-istoria-evreilor-disciplina-studiu-scoli-pareri-pro-contra-1_619b89d75163ec4271d3a76c/index.html

В Румъния ще се преподаде на учениците "дисциплин"/"материя" (не знам точната бг. дума) "История на евреите и Холокоста", редом до физика, химия, математика, румънски език, история на румънците, историята на света и т.н.
Има няколко статии в румнънското онлайн пространство известяващи за това.
Коментариите на румънците са преобладаващо отрицателни, тоест антисемитни (вероятно те бяха още повече обаче другите отрицателни коментари, тоест вулгарните са били изтрити):
Бележки: Антонеску беше ръководителят на Румъния по времето на участието й в Холокоста, смятан от повечето румънци за герой.
2. Стиховете цитирани от потребител "силе" които започват с думите "От Боян до..." (From Boian to the...) принадлежат на най-обичаното стихотворение на най-големия румънски стихотворец М. Еминеску ("Doina"/Дойна се казва стихотворението = вид румънска народна песна), голям анти-семит и също голям мразител на гърци (те също са споменати в стихотворението му "Дойна"), българи и руснаци. (може би и на други народи, не съм запознат с цялото му дело).
Най-великият румънски стихотворец е бил също и голям анти-семит. Да, това е така.
Cneazul:
Let's learn the history of the American Indians, the Palestinians, who knows what ethnic group in China, the Armenians or I know whose. These can be learned in history so as not to be beaten, and for those who want to go further, they can go deeper, but not at school.

sile:
When will we study in schools that part of history in which communist torturing Jews, such as Anna Pauker, Bruknner, Walter, etc., in state leadership structures, beheaded everything that meant the flower of intellectuality, patriots and the middle class of the country? And no one so I didn't hold them accountable.

Vintila Dascalita:
I am not anti-Semitic, I do not deny the inhuman persecution of Jews, my father who was evacuated from the eastern front after being wounded told me about a train with hungry Jews, and this was just one he saw, but this decision is a mistake . Young people must learn the truth, but not so, because that really means discriminating against other peoples like Armenians and Gypsies and treating Jews differently from them. In addition, most importantly, the separate study of this subject will have exactly the opposite effect of what you want. And smart Jews should know that. It is true that too often anti-Semitic comments and opinions appear, devoid of truth, but this is not how they will disappear, on the contrary, they will feed them. Perhaps a subject about humanity, about how hatred between nations, wars, how people were persecuted and murdered by their fellows, would be necessary in the study of history. To make an object of study in this issue only about Jews does not seem fair to anyone.

sile:
"From Boian to the Horn of the Luncii
Jidovește the babies learn
And under the hand of a Jew
They are Stefan's Romanians".
We will be (or are) what we were again ..... that is, the servants of the Jews. And the traitors of parliamentarians approve laws in this regard.

Capelin Amar:
The history of the Jews will stick to the Romanian students like the hunchback. Let us remember the sterile attempts of other dominators who taught us Russian by crying. What was chosen of all their efforts? Dust! Romanians still do not speak Russian and even those who learned that language in school, forgot it as soon as it was no longer imposed on them by force. The same will happen with this strange subject as an object of study. What do we have to do with Jewish history? Oh, that a few thousand Jews and a few hundred thousand later Khazars who converted to mosaicism lived here is a fact. But why don't we study the history of the Ottoman Empire, that we only lived under the Turks for 500 years. Or the history of the Byzantine Empire that I was under them too. Not to mention the history of the Roman Empire whose heirs we are. Or the unpainted history of the Thracians, Dacians, Vlachs and Romanians? What a flaw these peoples have who have lived here and left us the land and their language that we must now study - listen, study! - the history of a distant and non-European people that has left no trace in our history except for some unfortunate episodes but without relevance on the scale of history. Do Spaniards learn about the history of the Jews when they were expelled from Spain, tortured or killed for not converting to Christianity? But does Ukraine or Russia put ashes on their heads and learn in school about the terrible pogroms that periodically decimated the Jewish community in tsarist and then Bolshevik Russia? Better strengthen the school curriculum with the true history of Romanians so that every student at the end of school of any level knows thoroughly who we are, where we come from and what extraordinary people we can be, including their contribution. Let the Jews teach their children about their own history and let the Romanians know theirs. As for the Old Testament, a more horrible and disgusting book full of horrors, you will have a hard time finding it. In no case should that gathering of horrors, immorality, stupid phantasmagorias and monstrous nonsense be taught in schools as a moral basis for Romanian children. Only he who has not read the collection of fables springing from sick minds can believe the nonsense and mystical-crazy delirium of that creature.

costica cova:
Ludwig ..... respectable .... go to school. 1 Following the Nuremberg Trials, both Marshal Antonescu and the Legionary Movement and the entire leadership of Romania at that time were exonerated of any guilt. The Romanian Legionary Movement was considered neither Nazi nor fascist compared to other similar movements in Europe. have been convicted (all these are facts and are supported by documents that cannot be denied) 2 can you argue your statements? gassing Jews and Roma in Transnistria ???? .... are you healthy?

costica cova:
Ludwing 3 when you judge the past you have to do it in the context of those times
4 you besides the fact that you are a pathetic propagandist you are also an ignorant
5Mar marshal Antonescu was a great patriot

Mihai Eminescu -DOINA. Varianta necenzurata

https://romaniabreakingnews.ro/mihai-eminescu-doina-varianta-necenzurata/

Din Boian la Cornu Luncii
Jidoveste’nvata pruncii
Si sub mana de jidan
Sunt romanii lui Stefan.
Vai de biet roman saracu
1
АнтиРумънеца
27.11.2021 01:29:43
0
0
Holocaustul si istoria evreilor, disciplina de studiu in scoli. Pareri pro si contra

https://adevarul.ro/locale/constanta/holocaustul-istoria-evreilor-disciplina-studiu-scoli-pareri-pro-contra-1_619b89d75163ec4271d3a76c/index.html

В Румъния ще се преподаде на учениците "дисциплин"/"материя" (не знам точната бг. дума) "История на евреите и Холокоста", редом до физика, химия, математика, румънски език, история на румънците, историята на света и т.н.
Има няколко статии в румнънското онлайн пространство известяващи за това.
Коментариите на румънците са преобладаващо отрицателни, тоест антисемитни (вероятно те бяха още повече обаче другите отрицателни коментари, тоест вулгарните са били изтрити):
Бележки: Антонеску беше ръководителят на Румъния по времето на участието й в Холокоста, смятан от повечето румънци за герой.
2. Стиховете цитирани от потребител "силе" които започват с думите "От Боян до..." (From Boian to the...) принадлежат на най-обичаното стихотворение на най-големия румънски стихотворец М. Еминеску ("Doina"/Дойна се казва стихотворението = вид румънска народна песна), голям анти-семит и също голям мразител на гърци (те също са споменати в стихотворението му "Дойна"), българи и руснаци. (може би и на други народи, не съм запознат с цялото му дело).
Най-великият румънски стихотворец е бил също и голям анти-семит. Да, това е така.
Cneazul:
Let's learn the history of the American Indians, the Palestinians, who knows what ethnic group in China, the Armenians or I know whose. These can be learned in history so as not to be beaten, and for those who want to go further, they can go deeper, but not at school.

sile:
When will we study in schools that part of history in which communist torturing Jews, such as Anna Pauker, Bruknner, Walter, etc., in state leadership structures, beheaded everything that meant the flower of intellectuality, patriots and the middle class of the country? And no one so I didn't hold them accountable.

Vintila Dascalita:
I am not anti-Semitic, I do not deny the inhuman persecution of Jews, my father who was evacuated from the eastern front after being wounded told me about a train with hungry Jews, and this was just one he saw, but this decision is a mistake . Young people must learn the truth, but not so, because that really means discriminating against other peoples like Armenians and Gypsies and treating Jews differently from them. In addition, most importantly, the separate study of this subject will have exactly the opposite effect of what you want. And smart Jews should know that. It is true that too often anti-Semitic comments and opinions appear, devoid of truth, but this is not how they will disappear, on the contrary, they will feed them. Perhaps a subject about humanity, about how hatred between nations, wars, how people were persecuted and murdered by their fellows, would be necessary in the study of history. To make an object of study in this issue only about Jews does not seem fair to anyone.

sile:
"From Boian to the Horn of the Luncii
Jidovește the babies learn
And under the hand of a Jew
They are Stefan's Romanians".
We will be (or are) what we were again ..... that is, the servants of the Jews. And the traitors of parliamentarians approve laws in this regard.

Capelin Amar:
The history of the Jews will stick to the Romanian students like the hunchback. Let us remember the sterile attempts of other dominators who taught us Russian by crying. What was chosen of all their efforts? Dust! Romanians still do not speak Russian and even those who learned that language in school, forgot it as soon as it was no longer imposed on them by force. The same will happen with this strange subject as an object of study. What do we have to do with Jewish history? Oh, that a few thousand Jews and a few hundred thousand later Khazars who converted to mosaicism lived here is a fact. But why don't we study the history of the Ottoman Empire, that we only lived under the Turks for 500 years. Or the history of the Byzantine Empire that I was under them too. Not to mention the history of the Roman Empire whose heirs we are. Or the unpainted history of the Thracians, Dacians, Vlachs and Romanians? What a flaw these peoples have who have lived here and left us the land and their language that we must now study - listen, study! - the history of a distant and non-European people that has left no trace in our history except for some unfortunate episodes but without relevance on the scale of history. Do Spaniards learn about the history of the Jews when they were expelled from Spain, tortured or killed for not converting to Christianity? But does Ukraine or Russia put ashes on their heads and learn in school about the terrible pogroms that periodically decimated the Jewish community in tsarist and then Bolshevik Russia? Better strengthen the school curriculum with the true history of Romanians so that every student at the end of school of any level knows thoroughly who we are, where we come from and what extraordinary people we can be, including their contribution. Let the Jews teach their children about their own history and let the Romanians know theirs. As for the Old Testament, a more horrible and disgusting book full of horrors, you will have a hard time finding it. In no case should that gathering of horrors, immorality, stupid phantasmagorias and monstrous nonsense be taught in schools as a moral basis for Romanian children. Only he who has not read the collection of fables springing from sick minds can believe the nonsense and mystical-crazy delirium of that creature.

costica cova:
Ludwig ..... respectable .... go to school. 1 Following the Nuremberg Trials, both Marshal Antonescu and the Legionary Movement and the entire leadership of Romania at that time were exonerated of any guilt. The Romanian Legionary Movement was considered neither Nazi nor fascist compared to other similar movements in Europe. have been convicted (all these are facts and are supported by documents that cannot be denied) 2 can you argue your statements? gassing Jews and Roma in Transnistria ???? .... are you healthy?

costica cova:
Ludwing 3 when you judge the past you have to do it in the context of those times
4 you besides the fact that you are a pathetic propagandist you are also an ignorant
5Mar marshal Antonescu was a great patriot

Mihai Eminescu -DOINA. Varianta necenzurata

https://romaniabreakingnews.ro/mihai-eminescu-doina-varianta-necenzurata/

Din Boian la Cornu Luncii
Jidoveste’nvata pruncii
Si sub mana de jidan
Sunt romanii lui Stefan.
Vai de biet roman saracu
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки