Започват строителните дейности по преобразяването на Водната кула в Поморие


Започват строителните дейности по преобразяването на Водната кула в Поморие
19 Ноември 2021, Петък


Много е възможно още в началото на новия летен сезон арт комплексът да бъде завършен и да посреща туристи

Автор: Силвия Горанова

Предназначението на кулата от снимката някога е било тя да бъде част от водоснабдителната система на града. Затова съоръжението е строено на най-високото място в района. Целта е била водата от гигантската цистерна да се използва при воден режим, каквито често е имало в Поморие. От доста години обаче резервоарът не се използва и се руши.

Според градска легенда, по време на тоталитаризма се случила година със свръхпроизводство на местния винпром. Реколтата от грозде била обилна, съответно и на младото вино, което вече нямало къде да се съхранява. Тогава шефовете на винпрома се сетили за резервоала на кулата, който от години не служил по предназначение и бил идеален за съхранение на ферментиралия гроздов сок. 

Напълнили те цистерната с младо вино, но се намерили поморийци, решени на всичко, за да го опитат. Така при едно дълго опитване мъжете забравили да затворят крановете и от чешмите в квартала потекло вино сместо вода. 

Това са недоказуеми истории, но пък са възможни, казва Георги Петков, изпълнителен директор на Местната инициативна рибарска група, която стои за един интересен проект.

Съвсем скоро старата кула ще се превърне в музей на рибарското дело. За целта са отпуснати малко над 360 000 лева по Програмата за морско дело и рибарство съгласно договор с общината и МИРГ, подписан точно преди една година. По план пространството около кулата ще се превърне в градина, а спираловидна алея ще позволява достъпа и на трудно подвижни хора.

Паралелно ремонта и преустройството на Водната кула, ще се изпълни и проект за цялостна реконструкция на съществуващите в близост складове и гаражи. Те ще се превърнат в арт ателиета за приложно и изящно изкуство. Новата придобивка на Поморие със сигурност ще предизвика туристически интерес. По проект крайният срок за изграждането е началото на новия летен сезон.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Румънофоба
20.11.2021 20:36:12
0
0
Други скорошни анти-български румънски статии и коментари от онлайн-пространството:
1.
Scandal diplomatic intre Ucraina si Bulgaria dupa ce presedintele bulgar a afirmat ca „peninsula Crimeea este ruseasca”
=Дипломатически скандал между Бг и Укр, бг. президент е твърдил че Кримски полуостров е руско нещо
https://adevarul.ro/international/europa/scandal-diplomatic-ucraina-bulgaria-presedintele-bulgar-afirmat-peninsula-crimeea-ruseasca-1_6197f1d65163ec4271bb002f/index.html
Има румънска пословица: Когато двамата човека се скарат, третият е единственият който печеля.
Komentar na edin ot rumwnskite komentatori-chitateli:
https://adevarul.ro/international/europa/scandal-diplomatic-ucraina-bulgaria-presedintele-bulgar-afirmat-peninsula-crimeea-ruseasca-1_6197f1d65163ec4271bb002f/comment/3744781.html
"Romanii au facut ce trebuia pentru a exista ca natiune in actualele ei granite. Nemtii au dat Bucovina si Basarabia rusilor, nemtii au dat Cadrilaterul Bulgariei, nemtii au dat Transilvania Ungariei ... si tot ei ne-au luat la lupta "haideti cu noi sa va recuperati Basarabia si Bucovina ... si daca sunteti cuminti poate anulam Diktatul de la Viena". Iar ei se asteptau sa nu intoarcem armele, atat de naivi au fost (ca si noi, de altfel cand am acceptat sa ne aliem cu ei)."
"Румънците са направили всичко възможно за да оцелеят като нация в днешните граници [на Румъния, нациите нямат граници, samo stranite imat, обаче коментаторът е глупав]
Немците са дали Бесарабия и Буковина на руснаците, немците са дали Южна Добруджа ["Четириъгълника" както е известна тя у румънците] на българите, немците са дали Седмиградско на унгарците" [и т.н., и т.н., коментарът продължава с други глупости]
Напротив, Хитлер се е противопоставил на териториалните претенции на Сталин като му е казал че не съгласява с искането на Съветски Съюз спрямо Румънско да му отстъпи цялата Буковина понеже при преговорите за тайното споразумение между Германия и Съветска Русия (известни като пакта Рибентроп-Молотов) нищо не беше споменато от руснаците за Буковина, а само за Бесарабия, като Германия беше декларирала че няма никакъв интерес спрямо Бесарабия, тоест беше дала зелена светлина на Русия да се опитва да изземе тази територия от Румъния. След като Хитлер е казал на Сталин че те нямаха никакъв договор за Буковина, Съветски Съюз е изискала от Румъния само Северна Буковина (където наистина украинците бяха сравнителното болшинство от населението, тоест повече и от румънците, и от която и да е друга народност) и беше принудена да остави Румъния да притежава Южна Буковина. Това са резултатите на румънското образование: липса на истински исторически знания, комплекс на превъзходство спрямо всичките съседни народи и фрустрация, чувството у учениците че България и Украйна са им откраднали "изконните земи", чувство което ражда говор на омраза спрямо българите и украинците (и унгарците)
2. Greater Romania Map:
https://www.reddit.com/r/imaginarymaps/comments/hgnl6e/greater_romanian_map/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки