Арменската общност негодува срещу изказване на Плевнелиев


Арменската общност негодува срещу изказване на Плевнелиев
18 Ноември 2021, Четвъртък


Изказването му на форум в Баку съдържа квалификации и оценки, касаещи отношенията между суверенните държави Армения и Азербайджан

Автор: Десант

Епархийският съвет на Арменска Апостолическа православна Света Църква (ЕС на ААПСЦ) в Република България остро реагира с декларация на изказването на бившия президент Росен Плевнелиев, което той направи на 11 ноември в рамките на Осмото издание на глобалния форум в Баку на тема „Светът след COVID-19”, съдържащо квалификации и оценки, касаещи отношенията между суверенните държави Армения и Азербайджан.

Арменската общност у нас България изразява своето категорично неодобрение и възмущение от меко казано неуместното поведение на държавния глава.

Ето какво се казва в декларацията:

„Статутът на гост на фондация (макар и близка до правителството на Азърбайджан) нито за миг не отменя отговорностите, които позицията на държавен глава и активен политически деятел вменяват.
В тази връзка от свое име и от името на Арменската православна общност в Република България намираме за крайно укоримо поведението на г-н Росен Плевнелиев, който на официален форум си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата Световна Война, да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ .

Изказването му провокира и въпроса: В качеството си на какъв г-н Плевнелиев си позволява да се самообявява за изразител на мнението на балканските народи и да им вменява ролята на аплодиращи един военен конфликт със сепаратистки корени. Плевнелиев се явява възхвалител на военни действия, нарушаване на човешки права, неспазване на Женевската конвенция за отношението към военноплениците, подписана на 12.08.1949 и влязла в сила на 21.10.1950, забраната за употреба на определени оръжия и боеприпаси срещу цивилни и военни лица, както и умишленото унищожаване на исторически културни цености от световно значение.

Твърдим отговорно, че арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България, която от поколения демонстрира родолюбие и патриотизъм към втората родина на дедите си в пъти по-автентична от тези на много политически деятели. И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах. В качеството си на държавен глава-обединител на европейска България или на симпатизант на азерските военни части той укорява ЕС за пасивно поведение към конфликта между Армения и Азърбайджан?

Смятаме, че един отговорен държавник е недопустимо да губи мярка в публичното си говорене, още повече, когато става дума за отношения между трети страни. Г-н Плевнелиев многократно е декларирал и подчертвал непоколебимите си пронатовски и проевропейски убеждения, а в същото време на форума в Баку удобно забравя, че веруюто на ЕС е съюз на нациите и националните интереси са над всичко и се опитва да вмени на ЕС ролята на световен полицай.

Подобно говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите.

Аплодирането на военна агресия и легитимирането на езика на омразата спрямо Армения от страна на азърбайджанските домакини на г-н Плевнелиев намираме за крайно несъвместими с отговорното държавническо поведение. Призоваваме г-н Росен Плевнелиев да проявява отговорност в говоренето си в публични форуми, без значение за чия сметка и под каква фасада се организират и провеждат те. Защото, зачитайки, без условия и уговорки, действащото правило, че няма бивш президент, напомняме, че негов дълг е да се придържа към отговорно поведение, което приляга на държавен глава.

Всичко друго би било не просто срам за политическата класа, но и дебела и тъмна сянка върху България.“


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Румънофоб
20.11.2021 20:37:51
0
0
Други скорошни анти-български румънски статии и коментари от онлайн-пространството:
1.
Scandal diplomatic intre Ucraina si Bulgaria dupa ce presedintele bulgar a afirmat ca „peninsula Crimeea este ruseasca”
=Дипломатически скандал между Бг и Укр, бг. президент е твърдил че Кримски полуостров е руско нещо
https://adevarul.ro/international/europa/scandal-diplomatic-ucraina-bulgaria-presedintele-bulgar-afirmat-peninsula-crimeea-ruseasca-1_6197f1d65163ec4271bb002f/index.html
Има румънска пословица: Когато двамата човека се скарат, третият е единственият който печеля.
Komentar na edin ot rumwnskite komentatori-chitateli:
https://adevarul.ro/international/europa/scandal-diplomatic-ucraina-bulgaria-presedintele-bulgar-afirmat-peninsula-crimeea-ruseasca-1_6197f1d65163ec4271bb002f/comment/3744781.html
"Romanii au facut ce trebuia pentru a exista ca natiune in actualele ei granite. Nemtii au dat Bucovina si Basarabia rusilor, nemtii au dat Cadrilaterul Bulgariei, nemtii au dat Transilvania Ungariei ... si tot ei ne-au luat la lupta "haideti cu noi sa va recuperati Basarabia si Bucovina ... si daca sunteti cuminti poate anulam Diktatul de la Viena". Iar ei se asteptau sa nu intoarcem armele, atat de naivi au fost (ca si noi, de altfel cand am acceptat sa ne aliem cu ei)."
"Румънците са направили всичко възможно за да оцелеят като нация в днешните граници [на Румъния, нациите нямат граници, samo stranite imat, обаче коментаторът е глупав]
Немците са дали Бесарабия и Буковина на руснаците, немците са дали Южна Добруджа ["Четириъгълника" както е известна тя у румънците] на българите, немците са дали Седмиградско на унгарците" [и т.н., и т.н., коментарът продължава с други глупости]
Напротив, Хитлер се е противопоставил на териториалните претенции на Сталин като му е казал че не съгласява с искането на Съветски Съюз спрямо Румънско да му отстъпи цялата Буковина понеже при преговорите за тайното споразумение между Германия и Съветска Русия (известни като пакта Рибентроп-Молотов) нищо не беше споменато от руснаците за Буковина, а само за Бесарабия, като Германия беше декларирала че няма никакъв интерес спрямо Бесарабия, тоест беше дала зелена светлина на Русия да се опитва да изземе тази територия от Румъния. След като Хитлер е казал на Сталин че те нямаха никакъв договор за Буковина, Съветски Съюз е изискала от Румъния само Северна Буковина (където наистина украинците бяха сравнителното болшинство от населението, тоест повече и от румънците, и от която и да е друга народност) и беше принудена да остави Румъния да притежава Южна Буковина. Това са резултатите на румънското образование: липса на истински исторически знания, комплекс на превъзходство спрямо всичките съседни народи и фрустрация, чувството у учениците че България и Украйна са им откраднали "изконните земи", чувство което ражда говор на омраза спрямо българите и украинците (и унгарците)
2. Greater Romania Map:
https://www.reddit.com/r/imaginarymaps/comments/hgnl6e/greater_romanian_map/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки