Честен разговор за хемороидите


Честен разговор за хемороидите
Снимката е илюстративна
17 Ноември 2021, Сряда


11 на сто от хората страдат от това лечимо заболяване, но не се обръщат към лекар заради срамежливост или предразсъдъци

Автор: Десант

Когато 11 на сто от хората страдат от лечимо заболяване, но не се обръщат към лекар заради срамежливост или предразсъдъци, е нужен честен разговор.

Приблизително един от всеки 10 души страда от възпалени хемороиди. А сподавената болка и стоическото търпение са ненужни в случая. Защото хемороидите са тема като всяка друга здравна темa и не бива да бъдат табу. Особено във време, когато начинът ни на живот е основен рисков фактор за това неприятно и много разпространено състояние.

Какво представляват хемороидите

Това са кръвоносни съдове, разположени високо в аналния канал. Всеки  от нас ги има в тялото си. Мястото е тайнствено и предразполага към упоритостта на табуто. Както и функцията им – да спомагат за изхождането. При определени условия обаче те могат да нараснат, да се спуснат надолу по канала и да излязат извън ануса. Така нормалните вътрешни хемороиди стават видими и могат да причинят болка или кървене.

Изпатилите си от това състояние ще признаят, че са изпитвали сърбеж и болка, подутина и дискомфорт в аналната област, а понякога и кървене след изхождане. С две думи – нормалното сядане и обичайният ритъм на живот стават мисия невъзможна.

Защо се появяват хемороидите

Причините за появата на хемороидите най-често са свързани със съвременните навици. Заседналият начин на живот е с право сочен като голямо зло за здравето. Липсата на движение може да наруши работата на храносмилателната система и да доведе до поява на запек, който е основен рисков фактор за поява на хемороиди. Запекът води до повишаване на налягането във вените на аналния канал, затруднява оттичането на кръвта от тях и резултатът е разширението им.

Ето защо представителите на статичните (седящи) професии като шофьорите, но и всички, които работят в офис (и в домашен офис), са по-застрашени да станат жертва на хемороидите. Другият значим фактор за появата на запек и като следствие на хемороиди е небалансираният начин на хранене, който също е широко разпространен. Бързите, преработени храни, бедни на фибри и полезни вещества, често водят до наднормено тегло и запек и всички последици за здравето от тях.

На другия полюс са рисковете, свързани с прекомерни физически усилия и особено с вдигането на тежести. Известен риск за хемороиди представлява и бременността, когато с нарастването на матката и плода се повишава налягането в коремната кухина, а това води до повишаване на налягането в тазовата област.

Профилактика и консултация

Можем ли да се предпазим от появата на хемороиди? Някои промени в начина на живот могат да ни защитят в немалка степен. Една от тях е приемът на достатъчно вода – поне 1,5 до 2 литра дневно. Приемът на голямо количество течности благоприятства чревния пасаж.

Активното движение също е от голяма полза, особено упражнения като гимнастика, разходки, плуване. Специалистите обаче съветват да се избягват някои спортове като карането на колело и ездата, както и вдигането на тежести. Те водят до допълнително повишаване на налягането в тазовата област.

Едва ли някой ще се изненада, че балансираното хранене е част от профилактиката на хемороидите. Избирайте храни, богати на фибри, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, които помагат да се избегне запекът. От полза против появата на хемороиди е посещаването на тоалетната по голяма нужда по едно и също време на деня, при това без напъване при изхождането. Добрата лична хигиена също е фактор, но без употреба на силно ароматизирани и дразнещи хигиенни продукти.

Продължителното излагане на топлина, особено горещите вани и сауни, не са препоръчителни. Не се препоръчват и твърде тесните дрехи, тъй като могат да окажат неблагоприятен ефект върху кръвообращението.

И все пак при проявата на симптоми на възпалени хемороиди, златното правило е консултацията със здравен специалист защото хемороидите не бива да бъдат табу. 

Вашият лекар или фармацевт може да ви насочи към адекватна терапия, да препоръча промени в начина на живот, венотонични медикаменти, а по-рядко и хириргучна намеса. А ефективно медикаментозно лечение за облекчаване на хемороидалната болест, което бързо намалява болката и кървенето, съществува и се прилага с успех. 


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки