Полк. Стефан Нойков загива от раните си, получени при атентата в „Св. Неделя“


Полк. Стефан Нойков загива от раните си, получени при атентата в „Св. Неделя“
25 Октомври 2021, Понеделник


Той е един от началниците на Оперативния отдел на Действащата армия по време на Първата световна война

Автор: Атанас Коев

На 25 октомври се навършват 145 години от рождението на полк. Стефан Нойков – един от началниците на Оперативния отдел на Действащата армия по време на Първата световна война, който след края на конфликта е началник на Военното училище и за около два месеца началник-щаб на войската.

Бъдещият полковник е роден в града на стоте войводи Сливен на 25 октомври 1876 г. Първоначално учи в родния си град, където завършва гимназия. След като се дипломира, постъпва във Военното училище в София и го завършва през 1897 г. Произведен е в първо офицерско звание подпоручик и е изпратен да служи в артилерията, показвайки качествата си на отличен военен.

През 1901 г. Стефан Нойков е вече поручик от нашата армия, а през 1907 г. е повишен в капитан. Заради белестящите качества, които показва като офицер, е изпаретен да следва в Генералщабната академия в италянския град Торино, завършвайки я през 1909 г. с отличие. След като се завръща в България, е назначен за командир на 8-ми Приморски полк.

По време на Балканските войни служи като началник-щаб на бригада. Впоследствие след включването на България в Първата световна война през октомври 1915 г. е произведен в чин подполковник и е назначен за началник-щаб на 4-та Преславска пехотна дивизия. През 1917 г. става началник на Оперативния отдел при Щаба на Действащата армия. На този пост участва в подготовката на по-голямата част от военните операции на българските войски по време на войната. На 14 октомври 1917 г. е повишен в полковник.

След поражението на страната ни в световния конфликт полковник Нойков е назначен за началник на канцеларията на военното министерство, а след това от 24 ноември 1919 г. до 13 юни 1920 г. е началник на Военното училище.

Сливенският военен деец е един от малцината ни висши офицери, който подкрепя изцяло правителството на Земеделския съюз, начело с Александър Стамболийски. Затова през март 1923 г. е натоварен от министър-председателя да води българската делегация при преговорите и подписването на т.нар. Нишка спогодба с Югославия. След това е подготвян за посланник на страната ни в Италия, но поради уволнението на началник-щаба на войската генерал Топалджиков е назначен на неговото място.

Полковник Нойков заема поста началник-щаб на армията в периода май-юни 1923 г. След Деветоюнския преврат от същата година е уволнен от правителството на проф. Александър Цанков.

На 16 април 1925 г. той присъства в софийската катедрала „Св. Неделя“ на опелото на убития от комунистите запасен генерал Коста Георгиев. След атентата в църквата, извършен от дейци на военния отдел на компартията, той е тежко ранен и умира от раните си няколко дни по-късно, на 25 април 1925 г.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки