Опасни детски площадки: Счупените съоръжения създават риск от нараняване на играещите малчугани


Опасни детски площадки: Счупените съоръжения създават риск от нараняване на играещите малчугани
Снимка: Архив Botevgrad.com
14 Октомври 2021, Четвъртък


По инициатива на Върховната административна прокуратура. са извършени над 7000 проверки на местата за игра

Автор: Десант

Счупени и нуждаещи се от ремонт или подмяна съоръжения по детските площадки в страната създават риск от нараняване на играещите малчугани. На много от площадките липсват табели и поставени огради.

Това показват над 7000 проверки, извършени по инициатива на Върховната административна прокуратура.

ВАП се самосезира на 17 юни по медийни публикации за инцидент с дете, което пострада от футболна врата.

С цел обезпечаване живота и здравето на хората от териториалните прокуратури са инициирани проверки по спазване изискванията на Наредба № 1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра в цялата страна, както и на начините на осъществяване на контрол по тази наредба от кметовете на общини.

Видно от докладите на контролните органи, основните нарушения, констатирани по време на проверките, са свързани с инспектирането и поддържането на площадките за игра, привеждането им в съответствие с изискванията за безопасност, липса на изготвен план за безопасност по чл.67 от Наредбата.

Установено е, че не се извършват и периодичен (по функционирането и стабилността на съоръженията за игра) и годишен контрол (на общото ниво на безопасност на площадката за игра) спрямо изискванията на Наредбата. Не се съставят доклади за резултатите от проведени проверки. Именно поради липса на системно обследване на площадките за игра се достига до тяхното конструктивно изменение.

За констатираните нарушения от териториалните прокуратури са изготвени общо 152 предложения по реда на чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт с оглед предприемане на мерки за премахване, възстановяване и обезопасяване на съоръженията в местата за игри.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки