Специалисти обсъждаха главните насоки, заложени в Концепцията за развитие на ловното стопанство в България


Специалисти обсъждаха главните насоки, заложени в Концепцията за развитие на ловното стопанство в България
Снимка: ИАГ
07 Октомври 2021, Четвъртък


Основната тема, която беше дискутирана, бе ловните и ловностопанските райони на дружините и сдруженията

Автор: Десант

По инициатива на директора на Регионална дирекция по горите – София инж. Стоян Тошев се проведе обсъждане Концепцията за развитие на ловното стопанство в България, изготвената от работна група, назначена от министъра на земеделието, храните и горите. 

В срещата взеха участие доц. Христо Михайлов и проф. Нино Нинов – основни автори на Концепцията, представители на Изпълнителна агенция по горите и РДГ - София, на Български ловно-рибарски съюз, председателите на Национално ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България и на ловни сдружения в обхвата на дейност на Регионална дирекция по горите – София.

Доц. Христо Михайлов представи главните насоки, заложени в концепцията, основата на която е регалната система. Той наблегна на необходимостта от квалифицирани кадри, въвеждането на електронна система за регистрация на издадените ловни разрешителни и отчитане на отстреляния дивеч, извеждането на лова на по-високо йерархично, адаптивно управление с поставени краткосрочни цели.

Основната тема, която беше дискутирана, бе ловните и ловностопанските райони на дружините и сдруженията. Доц. Христо Михайлов обясни, че според заложеното в Концепцията, ловните райони, като райони за ловуване на дружините, няма да бъдат променяни. Прието бе текстовете, свързани с границите на ловните и ловностопански райони в Концепцията, да се конкретизират, обяснят и обсъдят.

Изтъкнато бе, че Концепцията е основата за развитие на ловното ни стопанство. Нужно е по-широко обсъждане, защото нейната задача е да начертае пътя. За постигнати целите, заложени в Концепцията следващата стъпка е изготвянето на стратегия.

Изпълнението на заложените политики и дейности, които ще бъдат в основата на ново ловно законодателство, ще доведат до по-доброто стопанисване на дивеча за увеличаване и подобряване на дивечовите популации,  отчетност и контрол.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки