Обезопасиха маршрута от „Харамията“ до „Гунчов извор“


Обезопасиха маршрута от „Харамията“  до „Гунчов извор“
23 Септември 2021, Четвъртък


Тези места пазят спомена за хайдушкото движение в района на „Сините камъни“ над Сливен

Автор: Десант

Служители на Дирекцията на Природен парк „Сините камъни“ поставиха дървени стъпала и парапети  за по-безопасно преминаване по маршрута от „Харамията“  до „Гунчов извор“.

Местността Харамията пази спомена за хайдушкото движение в региона.  Тук са бродили войводите Димитър Калъчлията, Георги Трънкин, Хаджи Димитър, Гунчо войвода, а през 1867 г. - и четата на Панайот Хитов, чийто знаменосец по това време е Васил Левски.

В местността се намира и един емблематичен извор. 

Според легендите, Гунчов извор пък е любимото място скривалище на Гунчо войвода.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Сливналия
27.01.2024 15:46:55
0
0
Гунчов кайнак, не извор... Имаше един бунак 80-те години, който беше тръгнал да превежда и преименува всички имена от турски произход по нашата планина!!!
1
RumynskiRevizionizym
23.09.2021 11:22:04
0
0
Румънски експасионизъм в Албания:

https://rgnpress.ro/2021/09/23/eveniment-major-pentru-romanii-aromanii-din-balcani-la-selenita-se-deschide-scoala-10-mai-1905-unde-copiii-aromani-vor-putea-sa-studieze-atat-limba-romana-literara-cat-si-dialectul/

Изглежда че, чрез изнудване с правото си на вето, Румъния е "убедила" Албания да признае нейното "румънскто (национално) малцинство". Тоест, ако Албания не "признаваше" несъществуващото си румънско малцинство, Румъния щеше да блокира започването на присъединителни преговори на Алб. с ЕС. Всичко това при положение че Румъния не е признала независимостта на Косово: за това има поне 2 причини
1.Румъния има териториални претенции към Приднестровието което също иска да му се признае независимостта, подобно на Косово а "казусът Косово" може да стане прецедент и,
2.Румъния не иска да направи от Сърбия страна-враг, като Сърбия е единствена държава към която Румъния няма териториален апетит (за разлика от Бг., Украйна и Молдова) и която няма толкова изразени териториални претенции спрямо нея (за разлика от Унгария).
Забележка: Само малка част от днешното Приднестровие е била в състав на Велика Румъния, тоест градчето Бендер (на румънски Тигина) и околностите му, разположени западно от река Днестър. Въпреки това, Румъния има териториални претенции към цялото Приднестровие (и цялата Молдова).
Всъщност в Албания няма румънци, а власи-арумъни които говорят различен и отделен от румънски език.
Ситуация на румънски език спрямо аромунски, меглено-влашки (според румънските "езиковеди": "меглено-румънски") и истро-влашки ("истро-румънски") езици е както онази помежду руски, белоруски и русински езици. Румънски, аромунски, мегленовлашки и истровлашки съставят под-групировка на романските езици като те са по-отдалечени от другите романски езици (италиански, измрелият език далматски/далматински, испански, французки, португалски и т.н.) и всичките произхождат от общ романски пра-език (по-късен език от латинския из който произхождат всичките романски езици), погрешно наречен от румънските "езиковеди" "пра-румънски" или "общо-румънски".
От чисто лингвистичо становище също е погрешно да се нарече езика-баща на румънски, аромунски, мегленовлашки и истровлашки "прарумънски"/"общорумънски", понеже има в аромунски език думи които са по-стари от румънските им съответствия, така че въпросният праезик би могъл да бъде наречен и пра-аромунски, не само пра-румънски (със същото основание).
Например на аромунски "око" се казва "oclju/оклю" от народно-латинската дума "oclus/оклус" (класическо-латински "oculus/окулус") докато на румънски думата е "ochi/окь" (тоест съгласната "-l-/-л-" от латински е изцяло изчезнала). Това означава че аромунската дума е по-стара от румънската, понеже запазва латинската съгласна "л" (във варианта "lj/ль").
Също така: руски, белоруски и русински съставят (заедно с украински език) източната под-групировка на славянските езици, като те са по-отдалечени от полски, словашки, чешки, български и т.н. Руски, белоруски и русински произлизат от общия праезик (източно-славянски), който е по-късно явление от пра-славянски и е език-син на праславянския (заедно с южнославянски и западнославянски). Никой не нарича източнославянският старо-русински/старо-белоруски/старо-руски.
Това че руски, белоруски и русински имат общо име/лингвоним ("Рус-") и общ "език-баща" или пра-език (източнославянски) не означава че руски и белоруски били диалекти на русински език, нито че русински и белоруски били диалекти на руски език, нито че руски и русински били диалекти на белоруския.
Някои езиковеди твърдят че русински език говорен в Сърбия е по-приличен на словашки отколкото на украински а словашки е западен славянски език, обаче русинският от Украйна е по-подобен на украински отколкото на словашки и определено може да се каже че е източен славянски език.
Също така, аромунски/меглено-влашки/истро-влашки езици не са диалекти на румънски.
Това се потвърждава и от чисто езиковия критерий: румънците които не знаят нищо от аромунски език имат големи проблеми при разбирането на този език и обратно. Не само това, истро-влашки език е толкова рализхен от румънския че някои езиковеди (в това число и румънци, например Котяну) са го нарекли смесен романско-славянски език.
И това се потвърждава и от критерия на етническото/националното самоопределяне на самите аромуни: само твърде малък процент от аромуните в Албания, Северна Македония, България и Гърция се смятат румънци, и това в много случаи се дължи на факта че Румъния ги плаща, дава подкуп за да се декларират така. В Румъния има по-голям процент от аромуните които са с румънско самоопределяне поради непрекъсната румънска държавна пропаганда.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки