Бракониер, известен в цялото Лудогорие, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници


Бракониер, известен в цялото Лудогорие, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници
Снимка: БЗДП
20 Септември 2021, Понеделник


Някои от тях са включени в Червената книга на България

Автор: Десант

При съвместна акция на представители на ОД на МВР-Разград и Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“ е задържан Р. К.

При проверка в дома на нарушителя, разпоредена от Районната  прокуратура в Разград, са открити замразени трупове и препарати на над 20 вида защитени птици и бозайници.

Сред тях има видове, приоритетни за опазване в Европа, като малък креслив орел и вечерна ветрушка; включени в Червената книга на България видове като видра, белоопашат мишелов, малък корморан, тръстиков блатар, също защитени видове като земеродно рибарче, черешарка и папуняк, както и части от незаконно отстреляни благородни елени. Целта най-вероятно е била препариране с цел незаконна търговия.

Щетите, нанесени от бракониера, се разпростират и извън границите на страната ни, защото много от убитите птици с голяма вероятност са от мигриращи популации от други европейски страни. Затова за случая са информирани и европейски природозащитни организации и международни институции.

От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) предполагат, че изчезването на някои от последните двойки египетски лешояди в Североизточна България, който е една от най-застрашените птици в света и чиято популация у нас в момента наброява едва 25 двойки, се дължи точно на такъв тип бракониерство. Отстрелът дори на една птица от критично застрашен вид е огромна щета за популацията му и може да допринесе за пълното му изчезване.

„Не сме очаквали, че подобно варварско, масово избиване на застрашени видове може да се случва в България. Подобни действия могат да доведат до изчезването завинаги на даден вид от страната ни. Нямаме скорошни данни за сигурно гнездене на вечерната ветрушка например и може да се окаже, че този човек е застрелял някоя от последните двойки в България. Случаят предизвиква огромна тревога сред колегите ни в Европа, с които работим съвместно за опазването на тези видове.“, коментира Стойчо Стойчев, директор природозащита в БДЗП.

„Лицето Р.К. е известно в цялото Лудогорие с бракониерските си прояви, но досега не беше залавян. При предприетите претърсвания на района бяха открити два трупа на убити благородни елени. Имаме съмнения и за други убити животни, но това ще можем да твърдим със сигурност когато и ако открием останки от тях.

Определям случилото се като вандалски акт и престъпление спрямо живата природа. Това е груба намеса в дивечовите популации и води до определен дисбаланс в тях. Не на последно място, бракониерството обезсмисля години целенасочен труд на поколения ловни специалисти и краде биоразнообразие и жива природа от нашите деца!“ – коментира инж. Кирил Колев, директор на ДЛС „Воден – Ири Хисар“.

Престъпленията срещу дивата природа, включително бракониерството, трафикът на диви животни и незаконното им отравяне, причиняват значително намаляване на биологичното разнообразие. Те могат за миг да обезсмислят години усилия за опазване на даден вид. Тази дейност е незаконна и подлежи на строги санкции – включително и затвор.

Според Наказателния кодекс на Република България „Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 1000  до 5000 лева и с компенсиране на нанесените щети”.

По случая е образувано досъдебно производство и тече разследване.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
АвтономияЗаТараклия
21.09.2021 09:28:49
0
0
1. Не разбирам защо България или Българската Православна Църква не изискват от Румъния да ви върне всичките мощи на Свети Димитър Басарбовски (български светец или поне светец, роден в ДНЕШНА България, а не в Северна Добруджа или другаде!!!), познат в Румъния като Свети Димитър Новият или Свети Димитър БасарАбов (без "-ски", и с допълнителен "-а-" между "р" и "б" в името Басарбово/Басарбовски, така че името на румънски звучи много подобно на името на историческата област Бесарабия (на румънски Басарабия)).
Този светец от столетия е светеца-покровител на румънската столица Букурещ.
В религиозна румънска книжка която притежавам Viata, acatistul si paraclisul Sfantului cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (=Животът, акатистът и параклисът на Свети Димитрий Нови, Покровител на г. Букурещ, 2013 г.) пише че някой си търговец Хаджи-Димитър (българин от Букурещ?) е помолил руските войски (под командването на генерал Салтыков/Салтиков, които бяха били победени от османците във войната от 1769 до 1774 г. и се намираха тогава в Букурещ, на техния път на връщане към Русия, като Букурещ и цялото Влашко и Молдова бяха автономни територии на Османската Империя) да остави мощите на Свети Димитър Басарбовски в Букурещ като обезщетение за щетите които Влашко беше претърпяло през онази война (въпреки че щетите бяха нанесени не само от руската армия а и от османската??? но, както и да звучи нелогично, така пише в тази книга, изцяло посветена на Свети Димитър Басарбовски).
Вероятно според международното право България или Българската Православна Църква нямат право да изискват мощите на Свети Димитър от Румъния/Румънската Православна Църква, ОБАЧЕ Румънската Православна Църква като институция на Бога и "колежка" по православието с Българската ("съ-православна") би следвало да ви върне всичките мощи на този светец.
Особено след като светецът се е родил извън пределите на Южна Добруджа, тоест в село Басарбово, Русенско което не е било в състав на Велика Румъния (това като допълнителен аргумент за да се убедят румънските свещеници че Светецът няма нищо общо с Румъния).
2. Етническо-териториална автономия за българите в независимата страна Молдова, по подобие на Гагаузия, която е автономна етническа област в състав на тази държава от десетилетия.
Особено щом Молдова иска да стане член в НАТО и ЕС и България има право на вето!!!
3. Много скорошна българофобска статия в румънски онлайн вестник от Северна Добруджа (Ziua de Constanta/Зиуа де Констанца = Кюстенджанският Ден):

https://m.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/dobrogeadigitala-teodor-plesu-o-pilda-vie-de-abnegatie-si-patriotism-in-dobrogea-4615.html

Румънски документален филм за разпарчосването на Велика Румъния през 1940 г. от съседите-"крадци" България, Унгария и Съветски Съюз

Romania in al II-lea Razboi mondial - 2. Romania ciopartita

https://www.youtube.com/watch?v=Ho8xheM6MgQ
1
Pirotsko_e_Bylgarija
21.09.2021 01:53:36
0
0
nenad4star
https://www.youtube.com/c/NenadMilosevic1989/videos
Сръбски Ютюб ъкаунт с видеа на пиротски (говор на български, които сърбите смятат за сръбски говор)
Някои от сръбски потребители които коментират също го смятат за български говор, например:

NI NA TAM, NI NA OVAM - VIBER (Epizoda 15)

https://www.youtube.com/watch?v=Mw7Nrx6EsvM

Veselinko Mitic
2 years ago
Koji je ovo jezik brate mili???

Maja Младеновић
2 years ago
Српски језик,који је толико диван и разновртсан,нарочито кад се посматрају његови дијалекти. Ово је можда и једна од најстаријих варијанти нашег језика и треба да се негује.

i_am_a_phoney 2
2 years ago
Bugarski.

Vladica Stankovic
2 years ago
Sto onda gledas ako ti se ne svidja.i vredjas ove ljude sto imaju drugaciji dijalekat srbskog jezika i naglasak

ASMR Creative
1 year ago
@i_am_a_phoney 2 jeste Vi nekad culi bugarski?.... Slicno zvuci, logicno, pogranicna mesta. Ali ne, skolovana osobo, ovo nije bugarski.

NI NA TAM, NI NA OVAM - LETOVANJE (Epizoda 1)

https://www.youtube.com/watch?v=tz7RKnim2Pg

Nenad Krstic
3 years ago
Moze prevod za nas koji ne razumemo seljacki?

malicrnivrag 666
3 years ago
Nenad Krstic To nije seljacki, to je pirotski ili kako ga vec ovde zovu "sopski"


NI NA TAM, NI NA OVAM - SANOVNIK (Epizoda 16)

https://www.youtube.com/watch?v=n7-vC8--vas

i_am_a_phoney 2
2 years ago
Koji je ovo jezik? Bugarski?

REDman
2 years ago
Nije ni Srpski ni Bugarski vec Pirotski.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки