Черните черноморски миди са били използвани за храна още в дълбока древност – от времето на неолита


Черните черноморски миди са били използвани за храна още в дълбока древност – от времето на неолита
16 Септември 2021, Четвъртък


Макар първоначално да са се срещали само в Черно море, днес на практика са разпространени във всички морски басейни, с изключение на Северния ледовит океан

Автор: Диана Славчева

Хит през лятото в заведенията по морето са задушените миди с черупки. Това е любимо блюдо и на повечето местни жители. Черно море е щедро на този си дар. А и немалко са изкуствените ферми, в които се отглеждат черните черноморски миди.

Макар да се среща на практика във всички морски басейни, с изключение на Северния ледовит океан, видът е известен като Черноморска черна мида (лат. Mytilus galloprovincialis), защото първоначално е обитавал само Черно море. Но с развитието на корабоплаването се е пръснал по целия свят, благодарение на прикрепянето на личинките към дъната на плавателните съдове.

За първи път това мекотело е описано през 1819 г. френският естествоизпитател Жан Батист Ламарк. Но всъщност е било използвано за храна още в дълбока древност – от времето на неолита.

Според някои данни индианците, населявали земите на днешна Калифорния, са събирали и яли миди поне преди 12 хиляди години.

Известно е също така, че тези морски дарове са били много популярни и в Древния Египет – от тънките нишки, с които се закрепяли към камъните, египтяните изработвали фина, подобна на коприна тъкан, наричана „морска коприна“. Според легендите, именно от нея било направено Златното руно. Но знае ли човек?! 



Такива нишки с протеинов произход обаче отделят най-вече мидите от вида Pinna nobilis, въдещи се обилно в Средиземно море. Така че е малко вероятно черноморските миди да са били толкова широко използвани край Нил.

Но пък със сигурност е доказано, че често са присъствали в менюто на обитателите на средновековния замък Русокастро, недалеч от Бургас. Това разкри анализът на животинските останки, събрани при проучването на крепостта, извършен от археозоолога д-р Георги Рибаров. 

Любопитно е, че черупки от черна черноморска мида са намерени и при разкопките на енеолитния археологически обект край пловдивското село Долнослав, проведени  през 90-те години на миналия век. А също и в Дуранкулак, както и в Провадия – Солницата. В ями, разкрити на остров Св. Кирик край Созопол и проучени през 2010 г., също са намерени черупки от миди, заедно с парчета керамика от VII-V в. пр. Хр.

Такива следи има не само на наша територия.

На черупки от черни миди, вероятно използвани за чорба, тъй като са открити в керамичен съд, са попаднали през 1968-1960 г. археолозите, изследващи праисторическата селищна могила Ситагри, намираща се в долината на Драма, Североизточна Гърция.

Много черупки от мекотели от този вид са намерени и в праисторическото селище Илипинар, намиращо се близо до малоазийския бряг на Мраморно море в Турция. 

Що се отнася до „промишленото“ им отглеждане, то първи започват да ги развъждат ирландските моряци и това става още през XIII век. Те пускали във водата дъбови колони, върху които „насаждали“ миди с хайвер. Събирали „реколтата“ след година и половина, когато сформираната колония била достатъчно пораснала. Гроздовете от миди достигали до 10 метра в диаметър.


Чистете на миди в английско градче в Северен Йоркшир в края на Викторианската епоха, XIX в. Снимка: Франсис Мидоу Сътклиф 

Днес масов промишлен добив на черна мида в Европа се осъществява най-мащабно в Испания. На българският пазар, освен от родното море, се намират и готови за консумация деликатесни ядки, внос от Чили, събирани покрай бреговете на Тихи океан в чилийската част на Патагония. Общо на Стария континент всяка година се продават по 250 000 тона черноморска мида.

Единствената мидена борса в Европа се намира в холандското селце Йерсеке. Ежегодно в третата събота на август там се провежда и Ден на мидата (Mosseldag). По време на празника в местните ресторанти не може да се намери свободно място и затова масовото хапване на миди се прави на дълги маси, опънати под тенти на кея.



Но вкусните мекотели са обичани много и в азиатската кухня. В Япония те са символ на влюбените сърца и затова на сватбата поднасят на младоженците традиционна супа от тях, за да е щастлив бракът им.

Апропо, консумацията на мидени блюда би трябвало да се отразява добре и на здравето. Деликатесното месо е богато на белтъчини, аминокиселини и витамините A, B и D. Диетолозите го препоръчват за укрепване на имунитета, за нормализиране на обмяната на веществата и за пречистване на кръвта.

За съжаление, формиращите се в сърцето на черноморската черна мида перлички нямат ювелирна стойност, иначе бижутерите щяха да са голяма конкуренция на кулинарите...

В момента популациите на черна мида в Черно море са сериозно заплашени от изчезване от появилия се през 1947 г. в черноморската акватория чуждоземен хищник – рапана. Тук той се чувства в свои води, тъй като няма врагове, и лакомо унищожава вкусния деликатес... 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки