Бургаските рибари тръгнаха на риболов за... отпадъци


Бургаските рибари тръгнаха на риболов за... отпадъци
02 Септември 2021, Четвъртък


Те акостират с лодките си на пристана, разтоварвайки чували, пълни с боклуци, извадени от морето

Автор: Диана Славчева

В рамките на проект на Община Бургас за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив старите морски вълци от Рибарското селище в рамките на целия месец септември ще чистят морето и особено трудно достъпните от брега крайбрежни води. Инициативата преминава под надслов  „Риболов на отпадъци“. 

Още в началото на кампанията местните рибари се върнаха на пристана с пълни чували с боклуци, изхвърлени безотговорно във водата – предимно  опаковки, шишета, алуминиеви кенчета, празни пластмасови туби, различни непотребни вещи.



„Отпадъците по принцип биват изхвърляни към брега и там, под влияние на слънцето и въздействието на вълните, се раздробяват на дребни частици, които застрашават живота по дъното, в частност на дънните риби“ – коментира председателят на Сдружението на местната рибарска общност „Морски сговор“ Димитър Янчев. 

В първите дни на септември морето е развълнувано и не може да се трали по дъното. Затова рибарите събиранет отпадъците само с кепчета. Те очакват вълнението да стихне и в близките дни да успеят да извадят доста повече боклуци.



Екоакцията ще продължи до края на месеца.

Извадените на брега отпадъци се претеглят и изхвърлят в контейнери за смет. Рибарите с най-богат „улов“ ще получат като подаръци ваучери за ловно-рибарски магазин. Те обаче призовават гражданите и курортистите да са по-отговорни към опазването на нашето Черно море.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки