В Регионален етнографски музей на открито „Етър” изграждат нова навигационна система с тотеми и табели


В Регионален етнографски музей на открито „Етър” изграждат нова навигационна система с тотеми и табели
Снимка: РЕМО „Етър"
31 Август 2021, Вторник


В момента ориентацията на посетителите е затруднена заради лошото състояние на информационните табла и липсата на обозначаване на ключови обекти

Автор: Дина Харизанова

Актуалното състояние на навигацията в Регионален етнографски музей на открито „Етър” се осъществява посредством разнообразни елементи (карта на входа, ръчна карта, навигационни и обозначителни табели, QR кодове) с разнороден характер и материал, изработвани и поставяни през различни периоди, понякога дублиращи се, без да бъдат подчинени на обща логика.

В същото време липсва обозначаване на ключови обекти в музея. Туристическите табели на територията на община Габрово и в самия град пък са разнородни по размери, цветове и съдържание, като на много места липсва разстояния до обектите. 

Всичко това затруднява ориентацията и ходовите линии за посетителите и затова в момента се разработва проект за цялостна нова навигационна система. Той обхваща цялостно решение както за целите на консервацията и опазването на РЕМО “ЕТЪР”, в качеството му на групов туристически обект, така и за ефективното му популяризиране.

Проектът „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“ се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“. 

Част от новатга навигационна система в музея ще са различни тотеми. Те ще са неразделна част от съвременните форми за организиране на посетителското внимание в рамките на туристически обекти.

Тотемите ще са няколко вида: външни, които ще са разположени на входовете и при ключови пешеходни и автомобилни подходи към музея; вътрешни - разположени на ключови места по ходовата линия на разглеждане на музея, информиращи за настоящо местоположение, посоки на основни групи експозиционни обекти (водни съоръжения, занаятчийски работилници, обекти с обществено предназначение или изложбени зали), обслужващи обекти; мобилни - преместваеми носители на информация за временни събития, ремонти и др.

Информационни табели в Регионален етнографски музей на открито „Етър” са другата съставна част на новата навигационната система. Освен обозначителните елементи, които ще сигнализират наименованията на отделните обекти в музея и ще помагат на посетителите да разпознаят обекта от средна и близка дистанция; ще има и пиктограми, обозначаващи обслужващи помещения в обекти като тоалетни, складове и пр.

РЕМО „Етър“ е първият и единствен по рода си музей на открито в България. Идеята за създаването му принадлежи на Лазар Донков – самоук художник и етнограф. Изграждането и оформянето на музейния комплекс става чрез реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални сгради и съоръжения; и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали). 

Открит е на 7 септември 1964 г., като строителството на отделни сгради продължава до 1978 г.

На територията на музейния комплекс има разположени различни съоръжения, задвижвани от силата на водата и занаятчийски работилници, които имат за цел да представят архитектурата, бита и стопанското минало на населението от района на  Стара планина въз основа на артефакти от Габрово и Габровския край през периода на Възраждането - втората половина на XVIII и началото на XIX век.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Anti-Rumynija
01.09.2021 06:17:58
0
0
De Ziua Limbii Romane Dr. Eugen PATRAS se intreaba: Quo vadis, Ucraina?
august 31, 2021

https://rgnpress.ro/2021/08/31/de-ziua-limbii-romane-dr-eugen-patras-se-intreaba-quo-vadis-ucraina/

Още анти-украинска статия в румънския националистки сайт РГНПРЕСС.ро:
Съществото му е: Защо Украйна продължава да признае съществуването на молдовски език и народ?
Отговорът е: понеже самите молдовци са с молдовско етническо самоопределяне, а те си имат собствен език, точно както има боснеснки, хърватски и черногорски езици, различни/отделни от сръбския и каталански, различен от валенсийски (въпреки че руската википедиа му нарича валенсийски диалект).
Валенсийският даже си има собствена Академия за защита му, отделна от каталанската "академия" която се казва "Институт за каталански изследвания".
Вижте тук от това немско издателство различни/отделни разговорници за каталански и валенсиянки (под името маёркски, тоест езикът на остров Маёрка) (същото издателство има отделни разговорници за сръбски, хърватски и босненски):
https://www.reise-know-how.de/de/produkte/kauderwelsch-buch/katalanisch-wort-fuer-wort-47641
https://www.reise-know-how.de/de/produkte/kauderwelsch-buch/mallorquinisch-wort-fuer-wort-317
Така че няма защо да не съществува молдовски език и народ.
Valencian language
https://en.wikipedia.org/wiki/Valencian_language
Валенсийский диалект
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82
Языковая академия Валенсии
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B7%D1%8B%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%B8
Институт изучения Каталонии
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82_%D0%B8%D0%B7%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B8
Каталанский язык
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки