Инвазивно северноамериканско насекомо опустошава повсеместно странджанските гори


Инвазивно северноамериканско насекомо опустошава повсеместно странджанските гори
Снимки: ИАГ
16 Август 2021, Понеделник


Коритухата смуче растителен сок, пробивайки долната страна на листата, което причинява обезцветяване на редица широколистни листопадни дървета

Автор: Десант

От няколко години пътуващите из Странджа забелязват, че голяма част от дърветата още в началото на лятото са с покафенели листа. Причината е един инвазивен за странджанските гори вид, който все по-упорито ги превзема.

Става въпрос за дъбовата коритуха (Corythucha arcuata). Това е северноамериканско насекомо, описано в литературата още през 1890 г. В Европа е констатирано за първи път през 2000 г., а в България през 2012 г.

Към момента коритухата е разпространена в умерените ширини на цяла Европа, в т.ч. Русия и Турция. Установена е и в Иран.

По литературни данни това насекомо не се счита за вредител в горите, но поразява сериозно дърветата в градска среда, може да е опасно за дъбовите фиданки в разсадници и млади насаждения както и да причини преждевременно опадване на листата.

Насекомото е с малки размери (около 3 мм), с широки дантеленоподобни крила. То има 2-4 поколения годишно (в България са 4 в сухи години), което се благоприятства от високите температури. Видът се разпространява основно чрез транспорта и ветровите течения.

Индивидите на коритухата се крият и зимуват по листата, в пукнатините на стъблата на дърветата или в почвената постилка. Те смучат растителен сок, пробивайки долната страна на листата, което причинява обезцветяване на редица широколистни листопадни дървета в България, сред които различните видове дъб, питомен кестен, ясен, бряст, ябълка, роза, малини, бук, явор, леска, клен.

За 2021 г. в системата на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е подадена информация за увреждане на общо 9580 дка, от които силно увредени 310 дка на територията на ДГС Малко Търново и средно увредени 6715 дка на територията на държавните горски стопанства Малко Търново, Кости и Звездец и ДЛС Граматиково. За слабо увреждане е подадена информация за 2555 дка на територията на горските стопанства - Царево, Средец, Айтос, Звездец, Ново Паничарево и Бургас.

По наблюдения на Лесозащитната станция във Варна от 2020 г., най-силно е нападението по листата на цера, по-слабо на благун и странджански дъб.

Доказано е, че насекомото предизвиква стрес в листата на дърветата, но въпреки заниженото количество на хлорофил, те продължават своите асимилативни функции.Дъбовата коритуха може да се превърне в заплаха за горите с влошено здравословно състояние, защото увеличава чувствителността на нападнатите растения към болести и насекоми.

В България се прилагат химичен, биологичен, механичен и интегриран метод за борба със стопански значими вредители и болести в горите, съгласно действащата нормативна уредба. Изпълнението на предвидените мероприятия става след разглеждане на прогнозите от Националната комисия по лесозащита към ИАГ и с одобрението на изпълнителния директор на ИАГ.

Реализацията на мероприятията се осъществява и финансира от стопаните на засегнатите горски територии, под методологичното ръководство на лесозащитните станции в страната.

Понастоящем в Института за гората се разработва дисертационна тема, свързана с дъбовата коритуха, която да даде отговор на въпросите по значението на насекомото за горите и необходимостта от провеждане на конкретни лесозащитни мероприятия.

За да са успешни мерките срещу дъбовата коритуха, те трябва да обхванат обширни площи, в това число попадащи в природни паркове и Натура 2000, където е ограничена употребата на продукти за растителна защита. Разработването на биологични мерки е бавно, трудоемко и в световен мащаб все още е на ниво лабораторни опити.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки