Румъния сложи край на пуканките, чипса и маргарина


Румъния сложи край на пуканките, чипса и маргарина
Снимката е илюстративна
03 Август 2021, Вторник


Нов законопроект ограничава съдържанието на трансмастни киселини в храните, предназначени за консумация от човека

Автор: Десант

Румънците  приеха законопроектът за ограничаване съдържанието на трансмастни киселини в храните, предназначени за консумация от човека.

Списъкът с продукти, които ще бъдат забранени, включва маргарин, микровълнови пуканки, готови супи и чипс. Разпоредбите са съгласно Регламент на ЕС.

Нормативният акт се прилага за всички хранителни продукти, предназначени за крайния потребител, включително храна, доставена от заведения за обществено хранене. Инициаторът сочи, че тези вредни за здравето киселини се намират в микровълновите пуканки, бисквити, предварително опаковани торти, маргарини, супи (включително сушени концентрати), сосове, предварително опаковани зърнени храни, вафли или чипс.

Тези масла се намират главно в преработени храни, като допринасят за по-желаната текстура и консистенция, запазват свойствата при многократно нагряване и удължават срока на годност.

Разпоредбите се прилагат и за хранителни продукти от трети страни и други държави – членки на Европейския съюз. В същото време за хранителни продукти, които не отговарят на разпоредбите на закона, се изтеглят рафтовете.

Какво представляват трансмазнините?

Трансмазнини (или транс мастни киселини) са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород.

Защо фирмите производители използват трансмазнини?

Компаниите използват трансмазнини в храните, тъй като те са лесни за употреба, евтини за производство и трайни за дълго време. Трансмазнините дават на храните необходимият вкус и структура.

Много ресторанти за бързо хранене използват трансмазнини за пържене, тъй като мазнината може да се използва за пържене във фритюрници за много дълго време, а течните растителни масла, за да ги направи по-твърди.

Как трансмазнините се отразяват на нашето здраве?

Трансмазнините повишават нивата на лошия холестерол (LDL) и понижават тези на добрия (HDL). Консумирането на трансмазнини увеличава риска от сърдечни проблеми и инфаркт. Свързват се още с увеличения риска за развитие на диабет тип 2.

Сами навярно си задавате често въпроса дали маргаринът е полезна храна и какви евентуално са ползите/негативите му върху човешкото здраве.

Например олиото или другата използвана зеленчукова мазнина е течна. За да се превърне в твърда маса, продуктът се загрява до много висока температура под налягане.

След това се вкарва водород (hydrogen) в сместа при наличието на никел и алуминий, като катализатори. Водородните молекули се свързват с въглеродните и се получава твърда маслена маса наречена маргарин.

В изначалния си вид тази маса е тъмна на цвят и мирише доста лошо. За да се получи маргаринът, който си купуваме от магазините, се преминава през процес на избелване (подобен на избелването на прането), оцветяване, прибавяне на консерванти, парфюмиране и понякога добавяне на витамини.

Остават обаче няколко съществени проблема, когато говорим за маргарина като пълноценна храна.

Първият е свързан със същината на хидрогенирането – яростното загряване и последваща обработка на олиото разрушава всички витамини и минерали, променя състава на протеините.

Второ, жизненоважните мастни киселини (Essential Fatty Acids) са променени а понякога дори превърнати в антагонистични съставки, т.е. вместо полезни са станали вредни. Според научните работи на Д-р Hugh Sinclair, завеждащ лабораторията за хранене на човека в Университета Оксфорд, липсата на тези мастни киселини “допринася за нервни заболявания, сърдечни заболявания, атеросклероза, кожни заболявания, артрит и рак”.

Третият сериозен проблем при консумацията на маргарин – получената субстанция не се разпознава от тялото. Следователно тя се третира като чужд обект и количеството което не се изхвърли се отделя в мастните клетки. Единствения ефект от тази мазнина, настрана от лошото здраве, е увеличаването на мастната маса.

Четвъртият огромен проблем е наличието на никел в процеса на производството, който така и си остава в маргарина. Според химиците никелът не може да бъде филтриран изцяло, независимо от използвания метод. При производството на маргарина никелът се впръска раздробен на много малки частици. Процентното му съдържание е от 0.5 до 1 процент. Евтиният метод на производство е още по плашещ – използват се равна смес от никел и алуминий, при която обаче за да има ефект, използваното количеството се увеличава от един до десет процента от теглото на продукта.

Според специалиста д-р Хенри Шродер никелът, дори и в минимални дози, е канцерогенен. Още повече, че метали неприсъщи за човешкото тяло, като никела, са изследвани като причинители на артеросклерозата.

Един метал може да замести друг и да го измести от биологичната система, така че има голяма вероятност никела да се състезава с друг, всъщност жизненоважен, метал от ензимната система на тялото и да допринася за недостатъчност на витамин B6, смята докторът.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки