Варенето на домашен сапун е номинирано за вписване в „Живите човешки съкровища" на България


Варенето на домашен сапун е номинирано за вписване в „Живите човешки съкровища" на България
Снимки: Архив Община Мездра
26 Юли 2021, Понеделник


Сред другите номинации са Селското хоро в Пернишко, Войняговските игри по Гергьовден и капанската шевица

Автор: Десант

Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерство на културата одобри 5 от общо 15 областни кандидатури, които ще бъдат вписани в Националната система „Живи човешки съкровища – България”.

Сред тях е кандидатурата на НЧ „Просвета-1928“ – с. Царевец, община Мездра „Варене на домашен сапун“.

Варенето на домашен сапун ще бъде вписано в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство в раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“. Групов носител на умението са жителите на с. Царевец Здравка Николова Петрова, Венета Христова Коцева и Бойка Кръстева Цолова.



Майсторката на сапуна Бойка Цолова споделя по време на една демонстрация преди две години, че правенето на сапун е като свещенодействие и повече от две-три жени не трябва да гледат в казана, „за да не се обърка сапунът“. „Обърка ли се – за нищо не става, хвърли го на бунището“, обяснява тя. 

Ето и рецептата: На 30 кг благина (мазнина, за предпочитане свинска), се слага 10 кг соде (натриева основа), вода за разреждане – 30 литра, 2 кг готварска сол.

Всичко се мери, слага в казана и се бърка. Долива се вода, когато огънят се засили. Проба дали продуктът вече е готов, се прави в калена паница с дървена лъжица. Трябва да може да се оформи мека топчица.

Останалите елементи на нематериалното културно наследство, които са одобрени за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България” през тази година, са „Войняговски хора и игри по Гергьовден“ на НЧ „Васил Левски 1900“ – с. Войнягово, община Карлово, „Селското хоро в Пернишко” на СНС „Локално наследство”, „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“ на НЧ „Просвета-1883” – с. Гецово, община Разград и „Изработване на българска народна носия от региона на Кюстендил“ на НЧ „Градище-1907“ – гр. Своге.

„Живи човешки съкровища – България” е национална система за съхраняване на традиционни културни дейности и умения. Тя е част от пилотната програма на ЮНЕСКО „Living Human Treasures“.

Поддържането на системата цели съхраняване на дейности и умения, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България. От изключително значение е да се насърчават носителите на нематериално културно наследство да практикуват и да предават тези знания и умения на следващите поколения.

„Живи човешки съкровища – България“ има две основни листи – национална и регионална. Националната листа обобщава дейностите и уменията, считани за най-представителни за България, запазването на които е най-сериозна грижа на държавата. Регионалните листи следват административното деление на страната и включват дейности и умения, характерни за конкретните региони.

За да бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, дейностите и уменията, на първо място, трябва да са автентични, т. е. да са изпълнявани или практикувани в естествената им среда и предадени на следващите поколения от живия човешки опит в рамките на процесите на практикуване и изпълнение. Това означава, че те не трябва да бъдат част от сферите на професионалното и специализираното изкуство.

На второ място, те трябва да са представителни за общността и да притежават художествени качества, предопределящи тяхната уникалност и тяхната стойност като културни дейности. Важно условие за включването на определена дейност или умение в листата е тяхната жизненост, т. е. трябва да се практикуват в днешно време и да бъдат успешно предавани на следващите поколения.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки