Пограничното село Резово – един поглед от другата страна на границата


Пограничното село Резово – един поглед от другата страна на границата
Снимки: Авторът
19 Юли 2021, Понеделник


Или защо плажовете по турския бряг на Черно море са пусти

Автор: Диана Славчева

Всеки, който е стигал до най-югоизточната точка на България – там, където поставяме кабърчето на географската карта, в странджанското село Резово, е съзерцавал отдалеч безкрайния безлюден пясъчен бряг на комшиите, изопнат след пограничната река Резовска додето ти поглед стига.



В самото Резово плаж няма, та човек неизбежно се замисля колко несправедливо е това – там, където няма хора, да има просторен плаж, а в оживеното населено място край границата да няма къде да се опъне една хавлия...

А някога, когато се е подписвал Лондонският мирен договор, според неговия чл. 2, източна граница на владенията, които Османската империя отстъпва на държавите съюзници в Балканската война, е трябвало да минава по линията Мидия – Енос. По ред причини, известни ни от историята, това не става и териториите на юг от Резово остават в Турция. 

Наблизо след този плаж, който се вижда от Резово, е турското селце Бeгeндик с българско име Свети Стефан, а след него е Инеада, която се смята за нещо като курорт. Тя е само на 12 км от нашето последно българско село, но връзка помежду им няма. За да се стигне до там от България, трябва да се мине през граничния пункт в Малко Търново, после да се измината над сто и кусур километра сред странджанските гори, за да се стигне до морския бряг. 



На 35 км от Инеада е въпросната Мидия, която турците назовават Къикьой (Kıyıköy). Но и между тези две населени места няма пряка връзка покрай морския бряг. Отново трябва да се навлезе в Странджа, да се върви към вътрешността на страната, после да се извърти обратно към морето и така сто километра. 

Причината да няма пътища, следващи крайбрежната ивица, е че Турция няма никакво намерение да развива черноморския туризъм. Държавата съсредоточава всичките си усилия в курортите по брега на Егейско море – Кушадасъ, Мармарис, Анталия... И така прелестните заливи по Черно море остават пусти.

А само край Инеада плажът е дълъг около 30 километра! В северната му част край Резово върху него обичайно се излежават само... стада крави! 



Известно време битуваше идеята да се направи граничен пункт между Резово и Инеада или поне да се изгради мост през  Рeзoвcкa рeкa (Мутлу дeрecи), който да свърже Резово с турското село Бeгeндик, което се вижда от резовския бряг. От две години обаче никой не обелва дума по въпроса, та не се знае въобще дали някога ще се осъществи това намерение.

При всички случаи гледката към нашето Резово си струва да се прескочи до комшиите, за да се види...


В категории: Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Az
20.07.2021 07:17:47
0
0
Че не насрахме ли достатъчно български плажове, че искаме и тези на комшиите да насерем?
Този плаж е толкова страхотен, защото на него не стъпва български крак. Ако можеше да стъпи, отдавна да е заприличал на клоака, на каквото приличат всичките останали български плажове.
Кравите го заслужават повече.
Евала на турците, не са глупави хора.
1
Георги
19.07.2021 17:06:05
0
0
В края на книгата "Линията Мидия-Енос" на бургазлията Стефан Апостолов авторът е написал любопитна история за прекарването на границата м/у България и Турция през 1913 г. Турският майор, шеф на комисията по въпроса се познавал с кмета на М.Търново от времето на Преображ.въстание, а бил и културен човек, завършил военни науки във Франция. Предложил на кмета да му съберат 1500 зл.тур.лири и ще прекара линията на 7-8 км в Турска територия, а не по река Резовска. Нашите се събрали, признали, че познават човека, че е сериозен, спасявал ги е през въстанието от тур.разбойнически банди и почнали да казват кой колко ще даде. Обаче богатите 3-4 чорбаджии отказали, останалите не могли да съберат и 500 златни лири и.... доста Бълг. села останали в турско. Тоя плаж под Резово - също. А е можело поне половината да е наш, а не на...кравите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки