Ваксинираните учители ще получат два дни допълнителен отпуск


Ваксинираните учители ще получат два дни допълнителен отпуск
Снимката е илюстративна
08 Юли 2021, Четвъртък


При нова вълна от Ковид-19 в детските градини ще пускат само деца на ваксинирани родители

Автор: Десант

Учителите, които се ваксинират, ще получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.

Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, пък ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазване на общественото здраве.

Решението е на Отрасловия съвет в системата на предучилищното и училищното образование по предложение на социалните партньори. 

Проучване на Министерството на образованието и науката (МОН), проведено в началото на юли т.г., показва, че в едва 4% от училищата в България и в 3% от детските градини над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 . В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите.

В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година.

Ето защо МОН започна информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор за или против ваксините. Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища.

На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище.

МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщане към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училища и детски градини през регионалните управления на образованието.

Ще бъде осигурена също леснодостъпна и актуална база с информация и материали по отношение на личното здраве и безопасност в пандемията за нуждите на образователната система.

Междувременно здравният министър Стойчо Кацаров представя на брифинг плана при нова вълна от COVID-19. Той заяви, че при нов бум от коронавирус, детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки